Prospect Watch 2018: Chicago White Sox

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 heeft nog één club te gaan: de veelbesproken Chicago White Sox.

SUPERSTERRENFABRIEK?

Een aantal jaren geleden zou het van de gekke zijn geweest om de White Sox aan te merken als supersterrenfabriek. De club wist vrijwel geen enkele positiespeler correct op te leiden (het spook van Gordon Beckham waart nog door de tunnels van Guaranteed Rate Field…) en de farm was ronduit lachwekkend.
Met de trades van Chris Sale en Adam Eaton kwam daar vorig off-season al verandering in. Het binnenhalen van Yoan Moncada en Michael Kopech van de Red Sox en Lucas Giolito, Reynaldo Lopez en Dane Dunning van de Nationals maakte de club een grote sprong in het Minor League-klassement. Deze spelers maakten dan ook allemaal deel uit van de Top 10 uit 2017.
PROSPECT WATCH 2017: CHICAGO WHITE SOX
Meer dan de helft van de lijst van vorig seizoen is inmiddels verdwenen. Moncada, Giolito en Lopez promoveerden full-time naar de Majors. Pitcher Zack Burdi onderging Tommy John en zakte uit de lijst. Outfielder Luis Alexander Basabe had een dusdanig twijfelachtig seizoen dat ook hij niet meer in de bovenste regionen terug te vinden is. Wat doen we dan met de rest?

NIEUWE NUMMER 1

Met het wegvallen van de nummers één en twee uit 2017 leek het een eenvoudig klusje voor Michael Kopech om de toppositie in de Sox-farm over te nemen. GM Rick Hahn toverde echter halverwege het seizoen opnieuw een kunststukje uit de hoge hoed. Hahn en de Sox namen afscheid van Jose Quintana en stuurden hem naar de Cubs in ruil voor Eloy Jimenez, Dylan Cease en twee lagere Minor Leaguers.
Jimenez was voor de deal al één van de betere positiespelers in de Minors. Zijn vergevorderde aanvallende capaciteiten maakten hem een topprospect in the game. Tel daar een Homerun Derby-optreden bij op waar de Dominicaan een lamp uit de lichtmast kapotsloeg en een legende was snel geboren. Kopech moest dus nog even wachten op zijn toppositie.

PITCHERS

Michael Kopech moet zich dus even schikken met een tweede plek, maar de blonde ster-in-wording heeft weinig fout gedaan in 2017. Hij domineerde Double-A en Triple-A met zijn vlammende fastball en geweldige slider. In 2018 start hij in Triple-A Charlotte, maar kijk niet gek op als hij halverwege het seizoen naar Chicago mag komen. “The good ones have a way of forcing the issue”, aldus Rick Hahn. Dat geldt voor zowel Kopech, als Jimenez.

Eloy Jimenez en Michael Kopech hadden succes, ook na hun promoties naar een hoger niveau (CSN Chicago)

De andere prijs uit de Quintana/Jimenez-deal, Dylan Cease, vinden we op plek vijf nieuw in de Sox Top 10. De rechtshandige werper beschikt over een knaller van een fastball, maar er is risico. De rightie heeft een Tommy John achter zijn naam staan. Er zijn dus wat twijfels of hij een starter kan blijven, maar daar vanuit gegaan is hij één van de betere werpers in de organisatie.
Met Alec Hansen op plek vier beschikken de White Sox over drie Top 100 pitching prospects in hun bovenste vijf. Hansen’s wederopstanding sinds een dramatisch draftseizoen is niets minder dan geweldig te noemen. De werper verzamelde maar liefst 174 strikeouts in 130.1 innings tussen Single-A en Single-A (Adv.), waarmee hij tot de absolute top in de Minors behoorde.
Alec Hansen, één van de top strikeoutwerpers in de Minors (Brian Westerholt/Four Seam Images via AP Images)

Dane Dunning en Carson Fulmer zijn de overige twee werpers in de top 10. Vooral Dunning maakte grote indruk in zijn eerste volledige seizoen in de Minors, waarin hij in A (Adv.) 135 strikeouts in 118 innings noteerde. Fulmer zal dit seizoen zijn rookie-status verliezen. Hij wordt naar alle waarschijnlijkheid full-time naar Chicago overgeheveld. De 24-jarige ex-Honkbalweekster gaat zijn make or break-seizoen als starter in.

POSITIESPELERS

Naast nummer één Jimenez beschikken de Sox ook nog over Cubaanse outfielder Luis Robert. Over hem zeggen internationale scouts dat hij uit kan groeien tot één van de beste outfielders in de league. Hij maakt komend seizoen zijn debuut op Amerikaanse grond, na een half seizoen in de Dominicaanse Summer League te hebben uitgeblonken. Tijdens Spring Training maakt tot nu toe vooral het geluid van de bal die van zijn knuppel spat grote indruk.


In het duo Zack Collins en Jake Burger beschikken de Sox over twee intrigerende aanvallende prospects met vraagtekens over hun defensieve capaciteiten. De Sox’ First Round Draft Picks van 2016 en 2017 gaan een interessant seizoen tegemoet. Vooral Collins zal moeten aantonen dat zijn aanpassingen succes gaan opleveren.
Blake Rutherford kwam over van de Yankees in de Kahnle/Robertson/Frazier-deal van afgelopen seizoen. De eerste draftkeuze van de Yankees uit 2016 had een moeilijk seizoen en daalt van plek drie binnen de Yankees-organisatie in 2017 naar plek acht bij de White Sox.

Blake Rutherford’s homerunswing blijf achter in zijn ontwikkeling (Brian Westerholt/Four Seam Images)

TOTAALPLAATJE

De White Sox en de Braves streden het afgelopen jaar om de bovenste plek op de Minor League-ranglijst. Dit jaar zijn de San Diego Padres waarschijnlijk de lachende derde die er met de ‘winst’ vandoor gaan. Chicago en Atlanta knokken daaronder voor het zilver. De Braves hebben waarschijnlijk nog wel een diepere farm dan de Sox, maar de hoeveelheid talent bovenin de Minors van Chicago is niet eenvoudig verslagen. Waar de Braves vooral steunen op ongelooflijke pitching depth, hebben de White Sox het mooi verdeeld: vijf positiespelers en vijf pitchers in de top 10.
Met opnieuw een hoge draftselectie in het vooruitzicht (de White Sox kiezen dit jaar als vierde, achter de Tigers, Giants en Phillies) en met één van de sterkste draftklassen van het laatste decennium op het bord, kan Chicago opnieuw sterk materiaal toevoegen aan een toch al indrukwekkende hoeveelheid talent. White Sox, 2020 World Series Champions?
HOUD IN DE GATEN
Casey Gillaspie (1B), Zack Burdi (RHP), Micker Adolfo (OF), Gavin Sheets (1B), Spencer Adams (RHP), Thyago Vieira (RHP), Evan Skoug (C), Jordan Guerrero (LHP), Seby Zavala (C), Ian Clarkin (LHP), A.J. Puckett (RHP).

Cover photo: Andrew Dye/Journal


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen