Het leed dat Big Sexy heet

New York Mets v Colorado Rockies
De intentie was nog wel zo goed. De Braves-organisatie zit boordevol jonge pitchers, maar het gros is nog niet klaar om te acteren op het hoogste niveau. Om de talenten wat tijd te gunnen, legde Atlanta in het off-season een aantal veteranen vast. Eén van die oude rotten was Bartolo Colón. Hoewel hij de veertig al is gepasseerd, stond Big Sexy bekend als een betrouwbare pitcher die de nodige innings voor zijn rekening kon nemen. Het seizoen is twee maanden onderweg en nog nooit had de routinier uit de Dominicaanse Republiek het zo moeilijk.
MOEIZAME START
Zijn eerste wedstrijd voor de Braves gooide hij tegen zijn oude liefde uit New York. De Mets-fans zagen de Colón die ze maar al te goed kennen. In zes innings stond de routinier slechts twee honkslagen toe en de New York Mets scoorden één run tegen hun voormalig ploeggenoot. Een paar dagen later in Miami kreeg Colón in slechts vier innings zeven hits om de oren en de Marlins scoorden zes runs. Deze slechte start bleek een voorbode van wat later komen zou. Tegen de San Diego Padres herstelde Colón zich enigszins, maar hij sloot zijn eerste maand in dienst van de Braves af met één overwinning en twee nederlagen. Zijn ERA van 5.59 was ook bepaald niet om over naar huis te schrijven. Een jaar eerder, nog in dienst van de Mets, noteerde hij in april met 3.42 een ERA van ruim twee punten lager.
https://youtu.be/yEh1BkmGoKk
Bartolo Colón speelde de laatste drie seizoenen in het shirt van de Mets, dus misschien moest hij nog even wennen aan zijn nieuwe omgeving. Als het seizoen eenmaal goed onderweg is, zal het vast beter gaan met deze erkende innings eater. Toen het in mei niet veel beter ging met Big Sexy, allesbehalve zelfs, begon de twijfel toch toe te slaan in het nieuwe SunTrust Park. Gaan de jaren dan echt tellen bij Colón? Het zag er soms gewoon zielig uit als je hem zo op de heuvel zag staan.
OUDE MAN
De Braves hadden het mooi uitgedokterd. De organisatie moet nog even wachten tot jongens als Sean Newcomb, Kolby Allard,Aaron Blair en Max Fried klaar zijn voor de MLB en oudgedienden als R.A. Dickey en Bartolo Colón zouden een mooie brug kunnen vormen. Hoewel ook Dickey niet imponeert, komt de knuckleballer nog wel tot vijf quality starts in de elf wedstrijden die hij begon. Colón was twaalf keer de startend werper voor Atlanta, maar hield het slechts twee keer langer dan zes innings uit op de heuvel. Niet alleen bezorgt Big Sexy zijn relievers handenvol werk, maar hij doet ook niet waarvoor hij is aangetrokken: lang op de heuvel staan en veel innings voor zijn rekening nemen. In het uniform van de Braves begint Colón er langzaam maar zeker uit te zien als een oude man.
In de maand mei kwam de pitcher uit de Dominicaanse Republiek zes keer in actie voor de Braves. Hij kwam tot een totaal van 26.1 innings. Ter vergelijking: vorig jaar startte hij in mei ook zes keer voor de Mets en stond hij 37.1 innings op de heuvel. Nog veel zorgwekkender is het verschil in het aantal gescoorde runs. In 2016 kwamen veertien tegenstanders over de thuisplaat met Colón op de heuvel. Dit jaar waren dat er maar liefst 34.
OP DE DISABLED LIST
Tijdens zijn laatste drie starts kreeg Bartolo Colón respectievelijk zeven, negen en acht runs om de oren. De eerlijkheid gebied te zeggen dat zijn teamgenoten hem in de steek lieten in het duel met de Los Angeles Angels. Door drie fouten, waarvan één van Colón zelf, scoorden de Angels negen runs. Slechts twee daarvan hadden ze zelf verdiend. Afgelopen maandag ging Atlanta in eigen huis met 11-4 de bietenbrug op tegen de Philadelphia Phillies. Al na 3.2 innings en 85 pitches moest Bartolo Colón het stokje overdragen aan de bullpen. Fans en volgers vroegen zich voor dit duel al af hoe lang de werper nog aanspraak mocht maken op een plek in de starting rotation en op het antwoord hoefden ze niet lang te wachten.
https://youtu.be/ptZ20OHDN_4
Vanwege een buikspierblessure komt Colón voorlopig niet in actie voor de Braves. Het is de vraag of Big Sexy ook daadwerkelijk kampt met een blessure of dat dit een deftige manier is om de pitcher uit de rotatie te halen. Als Colón er niet in slaagt de zaken op een rijtje te krijgen, kan dit een pijnlijk afscheid zijn van een markante werper. Heeft de carrière van Big Sexy dan net één jaar te lang geduurd? De Braves hebben het vizier in elk geval al op de toekomst gericht. Dit weekend zal prospect Sean Newcomb debuteren in de serie tegen de Mets.

  • De eerste wedstrijd in deze serie, op Bartolo Colón bobblehead night, werd met 3-2 gewonnen door de Braves. Op een walk-off single van Rio Ruiz scoorde Dansby Swanson vanaf het tweede honk.
  • Colorado Rockies won vrijdag met 5-3 bij de Chicago Cubs en hebben de leiding in de National League overgenomen van de Nationals. Washington verloor thuis met 5-2 van de Texas Rangers, waar Jurickson Profar het derde honk bemande.
  • Tampa Bay Rays moet het twee maanden stellen zonder outfielder Kevin Kiermaier. Donderdag liep Kiermaier een breuk in zijn heup op bij een sliding naar het eerste honk.
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen