Inside Baseball: NL Central (week 5)


De Pittsburgh Pirates hadden een goede week en gaan weer aan kop in de NL Central, op de hielen gevolgd door de Cubs. De Northsiders lijken hun groove weer te vinden, ten koste van de Brewers. Waar de St. Louis Cardinals een mindere week hebben, winnen de Reds ineens 4 wedstrijden in 1 week. We maken de stand op na week 5 in de NL Central.

Standings t/m 29 april 2018


PITTSBURGH PIRATES
(
17-11, .607, – GB)


De Pirates speelden aan het begin van de week een three-game serie thuis tegen de Detroit Tigers. De eerste wedstrijd moest vanwege de regen uitgesteld worden, waardoor er op dinsdag een doubleheader op het programma stond. Dit werd een split, met eenmaal verlies (10-13) en eenmaal winst (8-3). De seriesfinale werd echter gewonnen door een walk-off van Corey Dickerson (1-0).
De Pirates mochten vervolgens in Pittsburgh blijven voor nog een three-gamer, ditmaal tegen de St. Louis Cardinals, de ploeg die aan het begin van de week nog aan de leiding ging in de NL Central. Met 6-5, 6-2 en 5-0 werd deze serie een prooi voor de ‘Buccos’, die zo de eerste plaats weer overnamen.

JEKYLL EN HYDE

Het begin van de week ging niet vlekkeloos voor de Pirates. Wanneer ze een quality start (minimaal 6 innings met maximaal 3 runs) kregen van de startende werper, kwam de offense niet opdagen. Was dit wel het geval, dan werd de startende werper in no-time van de heuvel gejaagd door de offense van de tegenstander. Naarmate de week vorderde kwam het allemaal wat meer naar elkaar toe, waardoor ze de week met een 5-win streak afsloten.
Naast de walk-off homerun van Corey Dickerson was ook Starling Marte belangrijk voor de Pirates. Zijn walk-off hit zorgde voor de overwinning op de Cardinals in 11 innings, nadat de Pirates in de negende inning nog met 3 runs achterstonden.
Trevor Williams blijft domineren op de heuvel. Na 6 wedstrijden staat hij op een ERA van 2.29. De Cardinals kwamen tegen Williams niet verder dan 4 hits, 2 runs en 2 walk in 6 innings. Iván Nova deed het tegen de Tigers nog niet iets beter met 8 shutout innings. Pirates manager Clint Hurdle kon ook niet anders dan tevreden zijn over zijn bullpen. Die kreeg deze week 0 runs, 8 hits en 5 walks tegen.

PLAYER OF THE WEEK

Je debuut maken in de Big Leagues en dan een perfect game volhouden tot de zevende inning. Pirates starting pitcher Nick Kingham deed het.

UP NEXT

De Pirates hebben een drukke week, en een lange road trip voor de boeg (de eerstvolgende thuiswedstrijd is 11 mei). Ze reizen eerst naar Washington voor vier wedstrijden tegen de Nationals. Daarna reizen ze door naar Milwaukee voor drie duels tegen de Brewers.


CHICAGO CUBS
(
15-10, .600, 0.5 GB)


De Chicago Cubs keerden terug naar de plaats waar ze de 2016 Fall Classics wonnen, voor een korte two-game serie tegen de Indians. De eerste wedstrijd ging naar de Cubs (10-3), waarna de Indians er een split van maakten met 4-1 winst. De Cubs ontvingen vervolgens de division rivals Brewers. In Chicago brak letterlijk en figuurlijk de zon door. De ‘Brew Crew’ werden getrakteerd op een sweep (1-0, 3-2, 3-0, 2-0).
Javy Baez was al bezig aan een hot start, maar ook Albert Almora Jr. doet het zeker niet onverdienstelijk. Beiden waren tot aan de vierde wedstrijd tegen de Brewers bezig met een 11-game hit streak. Met Almora als lead-off man en Baez als tweede man hebben de Cubs een top of the order die meteen de toon kan zetten.
Voor Kyle Schwarber was het een speciale week. De Ohio native keerde terug naar een plek die hem goed gezind is: Progressive Field. Hij sloeg hier zijn eerste homerun in 2015, maar nog belangrijker: hij maakte een onwaarschijnlijke comeback als designated hitter in de 2016 World Series. De afgelopen week ging hij in de eerste wedstrijd tegen de Indians tweemaal diep voor zijn vijfde en zesde homerun van het seizoen. Daarmee had hij een belangrijk aandeel in de overwinning.
De Cubs zijn op dit moment vooral sterk in late innings. In innings 7 – 9 scoorden ze dit jaar 48 keer, het hoogste aantal in de National League.

EINDELIJK MEER PRODUCTIE

De starting rotation haalde dit jaar zelden de zesde inning. Het gemiddelde van 5.12 innings is één van de laagste in de league. Daarnaast posten Cubs starters tot nu toe een 11.84 ERA in de vijfde inning, het hoogste in de league. Daar besloot de rotation deze week wat aan te doen. Tyler Chatwood was de eerste pitcher die in de zevende inning gooide (4 hits, 1 run, 5 walks).  Jon Lester was de eerste die 7 innings voltooide (4 hits, 3 solo homeruns, 2 walks). Kyle Hendricks gooide daarna 7 shutout innings en Yu Darvish voltooide zes innings (3 hits, 1 run, 2 walks en 8 strikeouts), José Quintana en Tyler Chatwood deden beiden met 7 shutout innings ook nog een duit in het zakje. In de vorige 19 wedstrijden hadden de Cubs maar 7 quality starts, ditmaal kregen ze er 6 in één week.

PLAYER OF THE WEEK

Het wordt bijna eentonig.

 

 

UP NEXT

De Cubs staat een 3-game serie thuis tegen de Colorado Rockies te wachten. Na een dag rust mogen ze in St. Louis proberen de Cardinals van zich af te houden.


ST. LOUIS CARDINALS
(
15-12, .552, 1.5 GB)


De St. Louis Cardinals begonnen met een vrije dag aan de week. Vervolgens kwamen de koplopers in de NL West, New York Mets, op bezoek. De eerste wedstrijd moest met 5-6 (waarin de Cardinals een voorsprong van drie runs weggaven) aan de Mets gelaten worden. De serie was uiteindelijk toch voor de Cardinals, na 9-1 en 4-3 winst. Aan de daarop volgende 3-game trip naar Pittsburgh hielden ze echter een nare smaak over. Hierin werden ze gesweeped na 5-6, 2-6 en 0-5 nederlagen.
Tommy Pham moest een paar wedstrijden afhaken vanwege een blessure, maar lijkt weer helemaal terug. Hij was deze week belangrijk met een homerun en 5 RBI’s. Daarnaast was hij ook het slachtoffer van een bizar ongeluk. Pham staat er om bekend dat hij voor, tijdens en na een wedstrijd regelmatig wat tijd in de batting cage doorbrengt. In de derde inning van de tweede wedstrijd tegen de Mets was dit ook het geval. Pham gebruikt tijdens zijn oefening een weerstandsband, die plotseling losschoot, zijn knuppel raakte en afketste op zijn hoofd, met een bloedende wond als gevolg. Einde wedstrijd. De dag erna stond hij er overigens weer met 2 runs, 4 hits, en 1 RBI. Mede dankzij zijn, zoals hij zelf zei, “therapeutic do-rag”.

MOEILIJKE WEEK VOOR DE PITCHING STAFF

Pitcher Luke Weaver heeft een zware week achter de rug. Waar hij de week startte met een 2.08 ERA, eindigde hij de week met een 5.17 ERA. Hij gaf in 8.2 innings maar liefst 10 runs weg. Daarnaast verleende hij in zijn outing tegen de Mets een career high zes vrije lopen. Michael Wacha begon dit seizoen met meer walks dan strikeouts, maar besloot daar in zijn prima start wat aan te doen: 8 K’s tegenover 1 walk. Carlos Martinez had het op de slagmannen gemunt. In zijn start raakte hij er maar liefst drie. Hij is bezig aan een bizarre streak: de laatste zeven wedstrijden raakte hij iedere wedstrijd een slagman.
Manager Mike Matheny weet nog niet zo goed wat hij met zijn closer moet doen. Greg Holland was niet overtuigend en daarom kreeg Bud Norris opnieuw de kans op die positie. Holland werd deze week vaker in relief gebracht en deed daarin alles wat er van ‘m gevraagd werd. Hij kreeg daardoor in de eerste wedstrijd tegen de Pirates weer een kans als closer. Dit was een voorbarige move, want prompt kreeg Holland een blown save aan z’n broek door in de negende inning 3 runs op te geven.

PLAYER OF THE WEEK

Miles Mikolas. Na drie seizoenen bij de Padres en Rangers, en drie jaar in Japan tekende hij aan het begin van het seizoen een 2-jarig contract voor $15.5 M. Dit beloont hij op dit moment met een 3.27 ERA. In 33 innings verwees hij 27 hitters terug naar de dugout, tegenover 2 walks.

UP NEXT

Deze week komt The Windy City op bezoek. Eerst de White Sox voor een korte two-game serie, vervolgens een rustdag, en daarna de Cubs voor drie duels.


MILAWAUKEE BREWERS
(16-13
, .552, 1.5 GB)


De Brewers sweepten deze week en werden gesweeped. De korte serie tegen de Royals werd een prooi voor ‘The Crew’: 5-2 en 6-2. De daaropvolgende serie tegen de Cubs liep minder goed af: 0-1, 2-3, 0-3, 0-2. De Cubs maakten daarmee een eind aan de eight-game winning streak van de Brewers. Er moet wel bij gezegd worden dat die streak aan elkaar geregen werd met wedstrijden tegen de zwalkende Reds, Marlins en Royals; allemaal laagvliegers in hun eigen divisies. Desalniettemin is dit de langste winning streak van de Brewers sinds 2015.
Lorenzo Cain keerde deze week terug naar Kauffman Stadium en de Royals, het team waarmee hij 2 pennant titles en de 2015 World Series won. Dat zijn ze in Kansas City niet vergeten. In de zevende inning ging Cain diep voor een solo homer, en kreeg daarbij applaus van de home crowd. Aan de serie tegen de Royals hield ‘The Crew’ nog wel een slachtoffer over. Eric Thames (dit seizoen al goed voor 7 homeruns en 13 RBI’s) scheurde een pees in zijn duim en zal naar verwachting 6 tot 8 weken uit de roulatie zijn.

BATS DROGEN OP

Waar de Brewers tegen de Royals nog 11 runs produceerden, stagneerde de offense volledig tegen de Cubs. Ze kwamen in Chicago tot slechts 14 hits en 2 runs, en hebben dit jaar een 1-7 record tegen de Northsiders. Dit had ook te maken met de weersomstandigheden: er stond een stevige wind die Wrigley Field in blies, wat het een stuk makkelijker maakt voor pitchers. Een zuivere grand slam voor Christian Yelich werd op het laatste moment door de wind omlaag geblazen. In plaats van vier runs, moest Yelich genoegen nemen met een sac fly. 
Naar alle waarschijnlijkheid zullen er wat wisselingen plaats gaan vinden op diverse plekken. In wOBA (weighted on base average) staan Brewers catchers dit seizoen 27ste, tweedehonkmannen 28ste en kortestops dead last.

SOLIDE PITCHING

De pitching staff deed deze week wat het moest doen. Manager Craig Counsell kreeg quality starts van Zach Daniels, Chase Anderson en Junior Guerra. De rest van de starting rotation deed het ook prima. In totaal gaven de Brewers deze week maar 13 runs op. Ook de verloren serie tegen de Cubs bleef iedere wedstrijd close. De bullpen gaf in de derde wedstrijd tegen de Cubs zijn eerste run op in twee weken relief pitching. Dat zijn 30 scoreless innings.

PLAYER OF THE WEEK

Met zijn zevende stolen base in acht pogingen en prima fielding en hitting is Lorenzo Cain deze week Player of the Week.

UP NEXT

De Brewers gaan op bezoek bij de last place Cincinnati Reds, voor een 3 game serie. Na een rustdag komen de Pirates op bezoek.


CINCINNATI REDS
(7
-21, .250, 10 GB)


De Reds zullen niet ineens met rasse schreden uit de kelder van NL Central klimmen. Het zal stukje bij beetje moeten. De Reds maakten daar deze week een aardig begin mee. De eerste twee wedstrijden tegen de Atlanta Braves werden gewonnen (10-4 en 9-7), maar moesten de 4-game serie toch splitten (4-5 en 4-7). Op bezoek bij de Minnesota Twins werd de eerste serie van dit jaar gewonnen (als je de verregende 1-game serie tegen de Cubs niet meetelt). Na 15-9 winst en 1-3 verlies, werd de rubber match gewonnen met 8-2
De series opener winst tegen de Braves eindigde een 5-game losing streak. Daarnaast sloeg Scott Schebler de eerste bal de stoeltjes in sinds 15 april van dit jaar. De Reds stonden op dat moment laatste in de league met 12 homeruns. Daarnaast was het collectieve .224 batting average ook niet om over naar huis te schrijven. Het zit echter allemaal in de lift. Jose Peraza heeft in de laatste 24 wedstrijden een .334 batting average na een 0-12 start.
De Reds scoorden in hun openingswedstrijd in Minnaepolis een season high 15 runs. Waar de Reds helemaal blij om moeten zijn, is dat Joey Votto zijn swing weer te pakken heeft. Hij sloeg deze week 4 ballen het park uit. Daarnaast heeft Votto een streak van 14 wedstrijden waarin hij telkens veilig op de honken wist te komen.
 

QUICK HOOK

Waar het nog niet helemaal klikt, is in de starting rotation. Sinds Riggleman aan het roer staat, hebben Reds-starters amper de zesde inning gehaald. Sal Romano en rookie Tyler Mahle (die een no-no had tot de zevende inning) begonnen de week aardig met beiden een quality start. Daarna ging het redelijk snel bergaf. Brandon Finnegan werd er na 5 innings af gehaald (7 hits, 3 runs (waarvan 2 earned), 1 walk en 4 K’s), waarna de dag erna Homer Bailey ook na 5 innings bedankt werd voor de moeite (7 hits, 4 runs, 1 walk en 1 strikeout).
Het dieptepunt kwam nadat Luis Castillo na de eerste inning (6 hits, 5 runs, 2 walks) de bal aan Riggleman mocht geven en de bullpen voor acht innings aan mocht treden (in een wedstrijd die de Reds alsnog wonnen). Ook Sal Romano maakte de vijf innings daarna niet vol. Daarnaast gaf in de partijen die de Reds verloren, de bullpen ook niet altijd thuis. Neemt niet weg dat de rotation wedstrijden close moet blijven houden, willen ze een kans blijven houden.
Tyler Mahle doet het heel verdienstelijk als rookie. Hij raakt echter in de problemen als hij een derde keer (of meer) door de order moet. In innings 1 tot 4 heeft hij een 1.50 ERA. In inning 5 of meer schiet dat omhoog naar een 11.57 ERA.

PLAYER OF THE WEEK

De eer gaat naar Joey Votto. MLB.com benoemde hem al tot NL Player of the Week en daar sluiten we ons graag bij aan.

UP NEXT

De Reds mogen een paar dagen thuis blijven. De Brewers komen op bezoek voor een 3-game serie. Na de rustdag mogen de Reds het thuis opnemen tegen de Marlins.

Coverfoto: AP Photo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen