Hot Stove: Strasburg opts out, J.D. en Chapman niet

We hoefden na de World Series niet lang te wachten op de eerste berichten over contracten en trades. J.D. Martinez en Aroldis Chapman besloten hun geluk niet te beproeven op de transfermarkt, terwijl Stephen Strasburg en Gerrit Cole juist een voorschot op een vertrek namen. Ook voor enkele mindere goden werd duidelijk waar hun toekomst ligt of juist niet. Welke conclusies kunnen we trekken uit deze eerste rimpelingen? Wij zetten het op een rijtje.

STRASBURG

Binnen een week na de zege in de World Series en zijn uitverkiezing daarin tot MVP, moest Stephen Strasburg beslissen of hij vast wilde blijven houden aan zijn oude contract bij de Nationals of op zoek wilde gaan naar een verbeterde deal. Hij koos uiteindelijk voor het laatste. Dat betekent overigens niet dat hij ook daadwerkelijk vertrekt. Alleen zullen de Nationals de voorwaarde dus wel moeten verbeteren.


Voor een kersverse World Series MVP liggen natuurlijk genoeg kapers op de kust. Elke rotatie kan natuurlijk een ace gebruiken. Als er contractrecords gebroken dreigen te worden, dan duikt de naam van de New York Yankees meestal op. Een andere optie zijn de San Diego Padres. Er komt een stevige lading talenten aan in deze organisatie, er werden de afgelopen jaren stevige contracten uitgedeeld aan Eric Hosmer en Manny Machado; de tijd van doorpakken lijkt aangebroken in Southern California.

GERRIT COLE

Een derde optie zijn de Los Angeles Angels of Anaheim. De hele honkbalwereld hoopt al jaren Mike Trout terug te kunnen zien in oktober. De beste honkballer van zijn generatie klimt langzaam naar de 30, dus ook in Anaheim zijn versterkingen zeer gewenst. De kans lijkt echter groter dat Gerrit Cole de eerste keuze is van de Angels. Cole is geboren in Orange County, wat tegen Anaheim aanligt, en zou dus terugkeren naar zijn geboortegrond.


Een terugkeer van Cole bij de Houston Astros lijkt niet waarschijnlijk, nadat hij zijn postgame interviews deed onder een Scott Boras-pet. Dat hij daarbij vermeldde dat hij niet als lid van de Astros, maar namens zichzelf het woord deed, spreekt ook boekdelen. Net als in het geval van Strasburg, zouden de Yankees ook hun hoed weleens in de ring kunnen gooien voor de diensten van de kandidaat Cy Young-winnaar.

AROLDIS CHAPMAN

Een paar mogelijke versterkingen dus voor de rotatie van de Yankees. Waar ze in ieder geval al wel zeker van zijn is hun closer. Chapman besloot akkoord te gaan met een contractverlenging en dus niet zijn kansen op de transfermarkt uit te testen. Er was nog meer contractnieuws vanuit de Bronx. De Yankees hebben landgenoot Didi Gregorius geen qualifying offer gedaan. Hij is dus nu een free agent, al heeft hij de hoop op een terugkeer in pinstripes nog niet opgegeven. Dat geldt ook voor Edward Encarnacion, wiens contract van $20 miljoen de club afkocht met een buy out van $5 miljoen.

J.D. MARTINEZ

Ook de grote concurrent van de Yankees zag en sterspeler geen gebruik maken van zijn opt out. Slugger J.D. Martinez heeft blijkbaar niet genoeg vertrouwen in zijn marktwaarde om de gok te wagen of gelooft in de kansen van de Red Sox in 2020. Of het verlengde verblijf van de DH persé goed nieuws is voor nieuwe bewindsman Chaim Bloom valt nog te bezien. Martinez is een belangrijke speler, zowel in het slagperk als het clubhuis, maar zijn salaris brengt de payroll in Boston zeer waarschijnlijk over de luxury tax heen, iets wat de organisatie juist wil vermijden.

 
Het zou dus maar zo kunnen dat J.D. Martinez alsnog vertrekt uit Boston, maar dan via een trade. Ook andere dure contracten zouden van de hand gedaan kunnen worden. Wil je van iemand als David Price afkomen echter, zul je aantrekkelijkere spelers aan de trade moeten toevoegen. Dan valt te denken aan iemand als Andrew Benintendi. Zijn team friendly contract zou teams misschien in de verleiding kunnen brengen.
Een andere route zou kunnen zijn om Mookie Betts van de hand te doen. Weinig wijst erop dat de rechtsvelder zijn contract zal gaan verlengen, dus wil de club nog iets voor hem krijgen, dan zal het nu moeten. Ze zullen voor een one year rental echter niet terugkrijgen waarop je hoopt als je je sterspeler en voormalige MVP in de etalage zet. De eigenaren zullen hopen dat Bloom een creatieve oplossing vindt, waardoor de club volgend jaar weer meedoet om de playoffs.

ATLANTA BRAVES

De Atlanta Braves zijn ook actief geweest de afgelopen dagen. Zij namen afscheid van Julio Teheran, terwijl ze Nick Markakis en Tyler Flowers juist langer vastlegden. De Braves schoven daarbij wel met wat salariskosten, waarmee de zij ruimte lijken te maken voor een van de betere transfervrije starters als Madison Bumgartner, Zack Wheeler en Dallas Keuchel.


MILWAUKEE BREWERS

Daarin krijgen ze waarschijnlijk wel concurrentie van de Milwaukee Brewers. Zij creëerden met een trade van Chase Anderson en het beëindigen van het contract van Eric Thames financiële armslag om ook een front end starter op de markt binnen te halen. Dat zal niet gemakkelijk zijn met als deze kapers op de kust.

Coverfoto: Getty Images

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen