Dutch Watch: Domper voor Simmons en een nieuw gezicht

En we zijn onderweg! Vanwege de coronacrisis is het MLB-seizoen nu geen marathon, maar een sprint van 60 wedstrijden. Toch is er nog genoeg gelegenheid om ‘onze jongens’ aan het werk te zien en die verrichtingen worden natuurlijk ook deze week weer beschreven in de Dutch Watch.

Ozzie Albies en de Atlanta Braves werden op hun Opening Day maar direct in het diepe gesmeten. Bij tegenstander New York Mets stond Jacob deGrom op de heuvel. Vorig jaar nog winnaar van de Cy Young Award in de National League met een niet geringe voorsprong van 119 stemmen op de nummer twee. Het was de Braves (en Albies) aan te zien dat ze nog niet klaar waren voor dit geweld. In 4 at-bats kwam onze landgenoot tot geen enkele hit en in de gehele wedstrijd (1-0 nederlaag) bereikten de Braves slechts drie keer de honken middels een honkslag. Ook in het tweede duel werd de slagkracht van Albies aardig aan banden (0-for-5) gelegd. Zijn ploeg schoot net op tijd wakker om een tweede nederlaag te voorkomen. In extra innings, dus met de “gratis” loper op het tweede honk, zegevierde Atlanta met 5-3.
Afgelopen zondag besloot ook de kleine tweedehonkman zich maar eens in het debat te mengen. Al in de eerste inning kwam hij door met zijn eerste hit van ’t seizoen en deze was meteen goed voor twee honken. Matt Adams sloeg Albies vanaf het derde honk binnen en dit bleek de aanzet voor een blowout. De knuppels van Atlanta ontwaakten en die van Albies bleef bepaald niet achter. In de vijfde tekende hij voor z’n eerste RBI en twee innings later vinkte Albies zijn eerste homerun af. Na 9 innings kwam er een einde aan de lijdensweg van de Mets: 14-1.

WISSELVALLIG

Dat het ook anders kan, merkten de Braves in Tampa Bay. Nog geen 24 uur na de oorwassing tegen de Mets werd Atlanta zelf met 14-5 van het veld geslagen. Albies, net als vorig seizoen de nummer twee in de line-up, was 0-for-4 met 1 strikeout. Daarmee deed hij het nog niet eens zo slecht, want in totaal zagen de Braves 19 keer drie slag. In de tweede ontmoeting haalde Albies zijn gram. Al was ’t bescheiden. In de zevende inning tekende hij voor zijn vierde RBI van het nog prille seizoen door Johan Camargo over de thuisplaat te brengen. Meer dan een doekje voor het bloeden was het niet, want de Rays wonnen opnieuw: 5-2.
Aangezien het een home-and-home serie betrof, werden de volgende twee duels in Atlanta afgewerkt. De lucht in Georgia doet schijnbaar wonderen, want opeens leken de Braves weer zichzelf. Een infield single in de zesde inning bezorgde Albies zijn vijfde RBI van dit seizoen. Dansby Swanson, toch al red hot, kon daarop de 4-4 scoren. Mede dankzij 3 RBIs van Freddy Freeman namen de Braves revanche voor hun nederlagen in Florida: 7-4.
Donderdag boekte Atlanta de vierde overwinning van 2020. De Rays werden dit keer nipt met 2-1 verslagen en het gemiddelde van Albies vertoont weer een dalende lijn. De infielder was 0-for-3 met een walk in dit duel. Er staan nu zeven wedstrijden in de boeken en daarin komt Ozzie Albies tot een .194 batting average met 5 RBIs en 1 homerun.

Xander Bogaerts had vier innings nodig om zijn eerste RBI van het seizoen te noteren. Met de Boston Red Sox was Bogey op dat moment al bezig om de Baltimore Orioles volledig van het veld te blazen. Zijn eerste twee at-bats eindigden met twee strikeouts in mineur, maar de derde bleek productiever. Met een single sloeg hij ploeggenoot Andrew Benintendi binnen voor een 8-0 lead. De BoSox waren nog niet klaar. Na die inning stond er al een 10-0 voorsprong op het scorebord in Fenway Park.


Bogaerts en de zijnen wonnen uiteindelijk met 13-2 en onze landgenoot zou het tweede duel (7-2 nederlaag) vanaf de bank beginnen. Tijdens de voorbereiding kreeg de kortestop hamstringklachten en manager Ron Roenicke is voorzichtig met zijn Nederlander. In de rubbergame ging Boston opnieuw onderuit. Een single van Bogaerts in de zesde inning leverde twee runs op, maar kon een 7-4 nederlaag niet voorkomen.

NOT AS ADVERTISED

Vorig jaar werd een slechte start de Red Sox fataal en nu het seizoen zo kort is, dreigde de geschiedenis zich te herhalen. De home-and-home serie tegen de Mets begon voor de BoSox namelijk allerbelabberdst. Het scoren van runs ging nog wel, maar ’t probleem voor Boston was dat ze er vooral ook veel tegen kregen. Afgelopen maandag scoorden de Red Sox 4 runs tegen de bezoekende Mets, maar die stelden er 7 tegenover. Xander Bogaerts was goed voor de helft van de productie.
In de zesde inning sloeg Bogey zijn eerste homerun van ’t jaar. JD Martinez kon in de achtste een run scoren na een ground out van Bogaerts. Het tweede duel werd eveneens verloren (8-3) en dit keer kon ook Bogaerts (0-for-4) niet imponeren. Een dag later werd duidelijk dat onze landgenoot niet helemaal okselfris was.
Woensdag, de dag dat de Red Sox na vier nederlagen eindelijk weer eens wonnen (6-5), was er een rol als pinch hitter weggelegd voor Bogaerts. Mogelijk speelde zijn hamstring weer op waardoor Roenicke hem wat rust gaf. Voor het vierde en laatste duel met de Mets was Bogey terug in de line-up. Een infield single zette hem in de vierde inning op de honken, maar lang stond onze landgenoot daar niet. Met een homerun, zijn tweede van de wedstrijd, sloeg catcher Christian Vazquez hem even later over home plate. Na de eerste week staat er een .182 batting average achter de naam van Xander Bogaerts en daar zal de infielder niet tevreden over zijn.

There’s no second chance to make a first impression. Die wijsheid moet Didi Gregorius zich vorige week ook eigen gemaakt hebben toen hij zijn eerste wedstrijd voor de Philadelphia Phillies speelde. Met zijn nieuwe werkgever verloor Gregorius de seizoensouverture met 5-2 van de Marlins, maar Sir Didi zelf kan wel terugkijken op een geslaagd debuut. In de vijfde inning joeg hij een pitch van Sandy Alcantara de lege tribunes in. De tweede run kwam ook op zijn naam, maar baten deed het dus niet.


Anything you can do once, you can do twice. Dat gold zeker voor onze landgenoot. Een dag na zijn eerste homerun timmerde hij ook alvast zijn tweede de lege tribunes in. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Phillies dat een kortestop het seizoen begint met homeruns in de eerste twee wedstrijden. In dit duel bleef ’t voor Gregorius bij die ene klap.
Teamgenoot Phil Gosselin bewees dat het altijd beter kan. De aangewezen slagman had met 2 dingers een belangrijk aandeel in de 7-1 overwinning van Philly. Helaas voor Sir Didi en consorten kreeg dit zondag geen vervolg in de laatste van de drie wedstrijden. De Marlins wonnen de serie middels een 11-6 zege en Gregorius was 1-for-4 met “slechts” een single en vier wijd.

SCHRIKKEN

Deze week stond er voor Didi Gregorius een weerzien met oude bekenden op het programma. Zijn Phillies zouden bezoek krijgen van de New York Yankees. Zouden, want inmiddels weten we dat het de MLB en de Miami Marlins in het bijzonder niet is gelukt COVID-19 buiten te houden. Bij de Marlins testte de ene na de andere speler positief en er ging een streep door hun serie tegen de Orioles. Aangezien de Marlins hun eerste serie in en tegen Philly speelden, werd besloten ook dat team grondig te testen. In afwachting van de resultaten ging er een dikke streep door het treffen met de Yankees.
Die resultaten pakten de eerste dagen goed uit, maar donderdag veranderde dit opeens. Twee medewerkers van de Phillies testten positief en de club zette een kruis over de trainingen.

De LA Dodgers begonnen als topfavoriet in de NL aan 2020, maar het eerste weekend hield nog niet over voor Kenley Jansen en de zijnen. De eerste twee wedstrijden tegen de Giants verliepen zoals verwacht. Twee keer stapten de Dodgers als winnaar van het veld en beide keren (8-1 en 9-1) gebeurde dit met grote cijfers. Heel vreemd was het dan ook niet dat manager Dave Roberts de hulp van Jansen niet nodig had. De closer maakte op 22 juli, tijdens een oefenwedstrijd tegen de Angels, een goede indruk. Jansen testte onlangs positief op het coronavirus en meldde zich later in het trainingskamp.
Na een 5-4 nederlaag in de derde wedstrijd maakte Kenley Jansen in het vierde duel voor het eerst dit seizoen zijn opwachting. Hij werd in de negende inning bij een 3-1 achterstand aan het werk gezet en had 10 pitches nodig voor de drie noodzakelijke outs. Van die 10 ballen zag Mike Yastrzemski er zeven op zich afkomen. Jansen moest dus hard werken voor zijn eerste strikeout van het jaar. Overigens wisten de Dodgers de wedstrijd in de gelijkmakende negende inning niet meer om te draaien.

HEET POTJE

Na de teleurstellende serie tegen de Giants wilden de Dodgers revanche. En tegen wie kan dat beter dan de cheatin’ Astros? De club die in 2018 te sterk was in de World Series op een wijze die bepaald niet de schoonheidsprijs verdiende. In een beladen tweeluik kregen de Dodgers hun zin. En Kenley Jansen zijn eerste save van deze jaargang. Onze landgenoot werd in de negende inning van de eerste wedstrijd met een 5-2 voorsprong aan het werk gezet.
De rust, die in de zesde inning even ver te zoeken was, was teruggekeerd en Jansen had zijn eerste out na vijf pitches te pakken. Carlos Correa raakte de closer nog met een double, maar Josh Reddick en Abraham Toro vielen ten prooi aan Kenley Jansen.


Onze landgenoot had het woensdag tijdens de tweede ontmoeting lastiger. Wederom moest hij de Astros van scoren houden, maar dit keer gebeurde dit bij een 1-1 tussenstand in de negende. Josh Reddick en George Springer kregen vier wijd van Jansen, die ’t daarmee toch onbedoeld spannend maakte. Kyle Tucker werd echter de derde out in deze inning, waardoor de twee kemphanen zich opmaakten voor extra innings. In de dertiende inning trokken de Dodgers dankzij een homerun van Edwin Rios ook dit duel naar zich toe: 4-2.

Jurickson Profar had het prima voor elkaar. Bij de Rangers en de A’s zwierf hij zo’n beetje het hele veld over, maar manager Jayce Tingler gaf aan dat Profar zijn vaste tweedehonkman zou zijn. Diezelfde Tingler zette onze landgenoot op Opening Day op de vierde plaats in de batting order. Profar mocht het tegen de Arizona Diamondbacks dus laten zien als cleanup hitter. Het leverde hem tijdens de eerste wedstrijd geen hits op, maar zijn discipline hielp Profar wel twee keer aan vier wijd. Met name z’n walk in de zesde inning was best indrukwekkend, want het kostte Madison Bumgarner maar liefst 10 pitches. Eric Hosmer zou daarna doorkomen met een double waarop onder meer Profar kon scoren. Mede daardoor openden de Padres deze jaargang met een 7-2 zege.


Die zege kreeg een vervolg in deel twee van het vierluik, maar wederom zat er geen hit in voor Profar. Zijn ploeg won met 5-1, maar de infielder bleef achter met 0-for-3 en een walk. Die eerste hit voor de Padres kwam er wel in de derde ontmoeting. Dit keer was Profar niet de cleanup hitter, maar stond zijn naam als achtste genoteerd in de line-up. Zijn single in de tweede inning kon een 4-3 nederlaag niet voorkomen. Profar sloot de serie af als aangewezen slagman. Dit keer als vijfde in de line-up. Voor de vijfde keer dit seizoen dwong hij vier wijd af en tevens scoorde de international zijn derde run van de jaargang. Hij bleef echter opnieuw verstoken van een hit waardoor Profar met 1-for-11 de serie tegen Arizona afsloot.

DE EERSTE!

Het gezelschap trok dinsdag naar San Francisco om de eerste road trip van 2020 te starten. Jurickson Profar zocht zijn vertrouwde plekje op het tweede honk weer op, maar speelde aan slag opnieuw niets klaar. De Padres versloegen de rivaal uit de NL West met 5-3, maar Profar zag zijn slaggemiddelde dalen naar .067. Dat gemiddelde werd woensdag niet beter, maar ook niet slechter. Profar werd buiten de line-up gelaten, maar bewees in de derde ontmoeting zijn waarde. De Padres hadden donderdag tien innings nodig voor hun vijfde zege (12-7) van het seizoen en deze kwam mede dankzij Profar tot stand. Een RBI-single in de vierde hielp Manny Machado over de thuisplaat en twee innings later was daar zijn eerste homerun in dienst van San Diego. Met 2-for-4 steeg z’n slaggemiddelde naar .158.

Voor Jonathan Schoop was het even wennen. Bij zijn laatste werkgevers (Minnesota en Milwaukee) ging het in ’t clubhouse al snel over het postseason. In Detroit mogen ze, ondanks de uitbreiding, alleen maar dromen van de play-offs. Van de Tigers wordt niet veel verwacht, maar het eerste weekend verliep voor de nieuwe club van Schoop helemaal niet zo slecht. Twee keer werd gewonnen van de Cincinnati Reds, maar helaas bleef de bijdrage van Jonathan Schoop beperkt tot een viertal hits. De tweede honkman, als tweede geposteerd in de batting order, was wel de eerste Tiger met een hit in 2020. In de eerste inning van de eerste wedstrijd (7-1 nederlaag) kwam Schoop door met een single.
Het tweede duel verliep beter voor zowel onze landgenoot als zijn team. Schoop was in deze wedstrijd 3-for-5 met een run in de eerste inning. Waar Schoop in het verleden (32 in 2017) de bal veelvuldig over de hekken sloeg, daar hield hij het in deze serie bij 4 singles. In 13 at-bats stonden daar ook nog 5 K’s tegenover.

TIGER KING

De serie tegen de Reds verliep voor Schoop misschien niet helemaal zoals gepland, maar onze landgenoot haalde zijn gram tegen de Kansas City Royals. Maandag in de home opener moest Schoop nog even warmdraaien. Hetzelfde kon gezegd worden over zijn teamgenoten, want de Tigers gingen er keihard met 14-6 af. Een sac fly leverde Schoop nog wel een RBI op en op dat moment zelfs een 5-1 voorsprong. In de vierde inning ging het vervolgens helemaal mis voor de thuisploeg. Dinsdag maakten de Tigers-fans kennis met de power van Jonathan Schoop. De international joeg in de derde inning zijn eerste homerun van ’t jaar over de hekken en hielp Detroit daarmee aan 2 runs op weg naar een 4-3 overwinning.


Een dag later draaiden de Tigers de rollen om. Nu waren het de Royals die een ruime voorsprong (4-0) namen. Deze bleek echter niet bestand tegen het slaggeweld van de Tigers en van Jonathan Schoop in het bijzonder. Z’n eerste RBI noteerde Schoop in de derde inning middels een sac fly. In de vijfde inning ging de bal voor de tweede wedstrijd op rij de lege tribunes in. Hij nam JaCoby Jones mee over de thuisplaat en trok de stand daarmee gelijk: 4-4.
Diezelfde Jones volgde in de zevende inning het voorbeeld van Schoop en bezorgde de Tigers met één klap een 5-4 overwinning. De Royals zullen slapeloze nachten overhouden aan dit treffen met Schoop, want voor de derde wedstrijd op rij ging er donderdag een bal de tribunes in. Het leverde de Tigers deze keer “slechts” één run op. Het was ook niet genoeg voor een derde zege op rij. Kansas City vertrok met een 5-3 win. Schoop staat na z’n eerste week in Motown op een slaggemiddelde van .269 met 3 homers en 7 RBIs.

Hier en daar werd (online) geopperd dat de nieuwe opzet met 16 teams in de play-offs vooral bedoeld was om Mike Trout eens in het postseason te krijgen. Bijkomend voordeel is dan dat we ook Andrelton Simmons weer eens om de prijzen zien spelen. De begaafde kortestop kwam niet zonder kleerscheuren uit het eerste weekend. Weliswaar scoorde Simba in vier wedstrijden tegen de A’s 2 runs en sloeg hij één punt over de thuisplaat, maar een slaggemiddelde van .188 zal hem niet tevreden stemmen.
De eerste gescoorde run van Simmons kwam in de zevende inning van het eerste duel. Oakland liet defensief wat steken vallen waardoor de infielder zich opeens terugvond op het derde honk. Dankzij een sac fly van David Fletcher kon Simmons vervolgens de Angels op een 2-1 voorsprong zetten. Waar de runs in de eerste innings duur waren, daar ging het vanaf die zevende inning opeens hard. De A’s heroverden de voorsprong in de achtste waarna de Halos weer langszij kwamen in de negende: 3-3. Een grandslam van Matt Olson bezorgde in de tiende inning de Angels hun eerste nederlaag.


In de tweede ontmoeting was Simmons verantwoordelijk voor een double, een RBI en een run. Dit alles gebeurde in de vijfde inning met Sean Manaea op de heuvel. Er stonden al twee uit op het bord toen Simba met een RBI-double Taylor Ward binnensloeg. Zelf werd hij door Fletcher over de thuisplaat geslagen. In die inning legden de Angels de basis voor een uiteindelijke 4-1 overwinning.

INJURED LIST

De laatste twee wedstrijden van deze serie zal Simmons snel willen vergeten. Hij sloeg daarin een bepaald niet grandioze 1-for-8 en raakte tot overmaat van ramp ook nog eens geblesseerd. In de vierde ontmoeting in Oakland (3-0 nederlaag) bereikte Simmons middels een infield single het eerste honk, maar blesseerde daarbij wel zijn enkel. Het betreft dezelfde enkel (links) die hem vorig jaar al zoveel problemen bezorgde. Afgelopen dinsdag werd Simba door zijn club op de 10-day injured list geplaatst, dus het heeft er alle schijn van dat we hem voorlopig niet in actie zien. In LA houden ze er al rekening mee hun kortestop langer kwijt te zijn.

Een nieuw gezicht in deze Dutch Watch! Eerder deze week kreeg Chadwick (Chad) Tromp te horen dat hij de nieuwe backup catcher van de San Francisco Giants is. Tyler Heineman zal in de Bay Area nog altijd de eerste keus zijn, maar Gabe Kapler kan een beroep doen op Tromp als hij besluit Heineman een dagje vrijaf te geven. De 25-jarige catcher, geboren in Oranjestad op Aruba, neemt 80 wedstrijden aan ervaring op Triple A-niveau met zich mee. Vorig seizoen sloeg Tromp namens de Louisville Bats, een filiaal van de Cincinnati Reds, een gemiddelde van .286. Daar koppelde hij 7 homeruns en 21 RBIs aan, maar ook 25 strikeouts in 77 slagbeurten. De catcher debuteerde in 2016 in het Koninkrijksteam en maakte indruk tijdens het laatste trainingskamp van de Giants. Hij sloeg daarin onder meer een triple, een double en twee homeruns. Die laatsten volgden in een intrasquad game.


Woensdag 29 juli zal in huize Tromp voor altijd een bijzondere dag blijven. Op die dag debuteerde Chad namens de Giants in de MLB. Helaas voor de catcher verliepen zijn slagbeurten niet zoals gehoopt. Vier keer keerde hij onverrichter zake terug naar zijn dug-out en drie keer gebeurde dit na drie slag. Het weerhield de Giants er niet van de rivaal uit San Diego te kloppen. Met 7-6 boekten ze de derde overwinning van deze jaargang.

Cover Photo: Sean M. Haffey/Getty Images

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen