Dutch Watch: Didi schrijft geschiedenis, Ozzie beult Cubs

Het was voor onze landgenoten de week van de long balls. Alleen Kenley Jansen en Andrelton Simmons bleven verstoken van een homerun. De dinger van Didi Gregorius gaat zelfs de geschiedenisboeken in. Na het lezen van deze Dutch Watch weet je waarom en ben je weer helemaal bij wat betreft de prestaties van “onze” jongens.

Voor Ozzie Albies en de Atlanta Braves was het een goed weekend. Zelf wonnen ze twee van de drie wedstrijden tegen de Washington Nationals en concurrent Philadelphia liet wat steken vallen in Miami. In de Amerikaanse hoofdstad kwam de kleine infielder drie keer door met een hit en even zo vaak passeerde hij de thuisplaat. De toch wel verrassende koploper in de NL East vloog daarna door naar Chicago voor een serie tegen de Cubs. En die tegenstander had na de sweep in Atlanta nog een rekening te vereffenen met de Braves.
Het langverwachte debuut van Dallas Keuchel voor de Braves leek gepaard te gaan met een overwinning. Atlanta scoorde drie runs in de eerste drie innings, maar toen haperde de motor. De Nationals kwamen terug en mochten daar Ozzie Albies dankbaar voor zijn. Een error, z’n derde van het seizoen, leidde de ondergang van de Braves in. Hij was 1-for-4, maar vooral die fout deed pijn in deze 4-3 nederlaag. Zaterdag sloegen Albies en de zijnen keihard terug. Twee keer werd een achterstand van vier runs ongedaan gemaakt en negen runs in de late innings bezorgden de Braves een 13-9 zege. Ozzie Albies was 2-for-5 met twee runs. Eerst liep hij de 8-8 binnen en in de negende ook de 13e run.
In de rubber game waren de runs dan weer duur. Eén van die runs kwam op naam van Albies. In de 10e inning kwam hij na vier wijd op de honken. Rookie Austin Riley sloeg hem met een homerun binnen voor een 4-2 voorsprong. In de gelijkmakende 10e werd het nog even spannend, maar verder dan 4-3 kwamen de Nationals niet.

BULLYING THE CUBS

Als Ozzie het logo van de Cubs ziet, maakt zijn hart waarschijnlijk al een sprongetje van vreugde. Vorig seizoen was hij 11-for-22 in de wedstrijden tegen Chicago en in de eerste serie dit seizoen was hij met 8-for-13 ook weer een beul van de Cubs. Die titel mocht hij ook dinsdag met verve dragen. Bij een 2-1 achterstand in de zevende en één honk bezet, timmerde hij de bal weg voor zijn 12e homerun dit seizoen. De Braves trokken de 3-2 overwinning over de streep en namen revanche voor de 8-3 nederlaag in de eerste wedstrijd. Daarin was de infielder overigens 2-for-4. De derde wedstrijd zal Albies snel willen vergeten. Voor de derde keer dit seizoen kreeg hij drie strikeouts te verwerken en de Cubs hielden hem zowaar van de honken. Atlanta won echter wel met 5-3.
Waarom Ozzie Albies in aanmerking kwam voor zijn tweede ASG liet hij ook donderdag weer zien. Met 2-for-4, een RBI-single en een solo homerun had hij het weer prima naar de zin tegen de Cubs. Zijn RBI-single in de tweede gaf de aanzet tot een demarrage van de Braves. Zij leken er simpel met de zege vandoor te gaan, maar de Cubs sloegen hard terug. De 13e homerun van het seizoen, zijn vijfde van deze maand, van Ozzie Albies kon niet voorkomen dat Chicago met 9-7 als winnaar van het veld stapte. Voor onze landgenoot is juni verreweg de beste maand met 18 RBIs, 5 homeruns en een slaggemiddelde van .322.

Na de road trip (5-1 record) langs Baltimore en Minnesota was het voor de Boston Red Sox weer tijd om de eigen fans te vermaken. Dat lukte Xander Bogaerts en de zijnen vorige week maar matig tegen de Toronto Blue Jays. Om nog enigszins in het spoor van de Yankees te blijven, moest er eigenlijk gewonnen worden, maar de winst in die serie ging naar de bezoekers. Bogaerts zal niet geheel ontevreden zijn over zijn eigen prestaties. Hij werkte aan zijn extra-base hits en RBIs, maar kon twee nederlagen niet voorkomen. Tegen de Chicago White Sox kreeg de titelverdediger echter kans op revanche. Voor Boston was dit de laatste serie voordat ze naar Londen afreisden voor een clash met de Yankees.
Vreemd is het wel. In 2016 speelde Xander Bogaerts zijn tot nog toe enige ASG. Dit seizoen zijn z’n meeste statistieken beter dan in dat jaar, maar bleef een uitverkiezing uit. Verdedigend mag hij af en toe dan in de fout (8 errors) gaan, maar aanvallend is hij de meeste productieve kortestop met 55 RBIs en wat homeruns betreft (15) kan hij ook met de besten mee. Tegen de Blue Jays hoopte hij vorig weekend het ongelijk van de fans te kunnen bewijzen, maar helaas ging die vlieger niet helemaal op. Hij was in de serie 2-for-13, maar twee keer betrof het een RBI-double. In de eerste ontmoeting bracht hij de BoSox met zijn klap in de zevende terug tot 3-5 om in de 10e inning alsnog met 7-5 te winnen.

DOUBLES FOR DOUGH

Zaterdag mocht Bogey zich vijf keer melden in het slagperk. Voor de pitchers was het een matige dag, want beide teams verdeelden 19 hits. De Red Sox sloegen er daar 9 van. De enige hit, opnieuw een tweehonkslag, van Bogaerts kwam in de negende inning bij een 8-6 achterstand. Mookie Betts kon scoren na de double van z’n kortestop, maar helaas voor de Red Sox was het de laatste run van de wedstrijd en ging deze dus met 8-7 verloren. De derde en laatste wedstrijd was minder spannend. Voor Bogaerts kwam er een einde aan z’n 7-game hitting streak want hij bleef 0-for-4. Toronto bleek daarnaast met 6-1 ook nog een maatje te groot.


Voordat hij aan de trip naar Londen mocht denken, wachtte Bogaerts eerst de serie tegen de White Sox. Met 2-for-4 en een double in de eerste wedstrijd pakte hij de draad weer snel op. Het was z’n achtste tweehonkslag in de laatste negen wedstrijden. Boston won met 6-5 en ook de tweede ontmoeting ging naar de Red Sox. Dit keer kwam X-Man niet door met een double, maar in de vijfde inning sloeg hij wel een belangrijke 2-run homerun. Met die klap zette hij Boston op een 5-3 voorsprong om uiteindelijk met 6-5 te winnen. Bogaerts was 2-for-3. Woensdag dacht de kortestop zijn ploeg opnieuw de winst te bezorgen. In de achtste scoorden Brian Johnson en Mookie Betts na een single van Bogaerts. Boston nam daarmee met 7-6 aan de leiding, maar een 2-run homerun in de negende bracht Chicago alsnog de winst: 8-7.

Voor Didi Gregorius en zijn New York Yankees stond er vorige week een interessante serie op het programma. Thuis namen de Bronx Bombers het op tegen de koploper in de AL West, maar de Houston Astros waren op dat moment al enige tijd zichzelf niet. De Yankees profiteerden maar al te graag en voor het eerst sinds zijn rentree speelde Gregorius drie volledige wedstrijd. Met twee hits in vier duels was het geen overdreven succesvolle onderneming voor onze landgenoot. De serie tegen de Toronto Blue Jays bood echter voldoende kansen op eerherstel. Dit keer kreeg Gregorius wel zijn gebruikelijke rust en dat deed hem zichtbaar goed.
De eerste wedstrijden na zijn rentree lag het slaggemiddelde van Didi Gregorius boven de .300. Ver daarboven zelfs. Inmiddels ligt het weer op een wat menselijker .271. Tegen de Tampa Bay Rays kwam hij niet tot een hit in acht at-bats en ook tegen de Houston Astros bleek het slaan van een bal toch minder gemakkelijk dan Sir Didi dit deed voorkomen. In 16 slagbeurten kwam de Amsterdammer niet verder dan twee hits. Z’n gemiddelde ging dan ook van .265 naar .220. Die twee hits sloeg hij in de tweede ontmoeting.
Nadat de Yankees de serie openden met een 10-6 zege op donderdag was daar vrijdag een 4-1 overwinning. In de eerste en de derde inning kwam de kortestop door met een single, maar beide keren haalde hij de thuisplaat niet. Ook de derde wedstrijd ging naar de Yankees en dit keer met 7-5. Zondag wisten de Astros eindelijk een einde te maken aan hun losing streak van zeven wedstrijden. Gregorius bereikte opnieuw de honken niet, was 0-for-4 en verloor met 9-4.

RECORD DANKZIJ SIR DIDI

Het was een zeldzame nederlaag voor de topclub uit New York. Tegen de Blue Jays stelden ze alweer orde op zaken. Gregorius begon met 2-for-4 en een run aan dit drieluik. Die run kwam in de zesde inning en zette de Yankees op een 4-2 voorsprong. Uiteindelijk werd dit duel met 10-8 gewonnen door Sir Didi en consorten. De Oranje-international kreeg dinsdag (4-3 winst) rust, maar woensdag liet hij weer van zich horen. Bij een 5-0 achterstand zette hij met een solo homerun de Yankees op het bord. Voor Gregorius z’n tweede van het jaar, maar voor de Yankees betekende dit de 29e wedstrijd op rij met minimaal één homerun. Daarmee heeft de ploeg een nieuw MLB-record in handen. In de negende was Sir Didi nog eens bepalend. De achterstand was weggewerkt en met een 7-7 tussenstand sloeg Gleyber Torres onze landgenoot binnen vanaf het tweede honk: 8-7.

Het gaat nog altijd crescendo met de LA Dodgers van Kenley Jansen. De ploeg van de Nederlandse closer dendert in sneltreinvaart af op de titel in de NL West. Deze week werden de Colorado Rockies aan de zegekar gebonden. Gemakkelijk ging dat niet, dus was er weer een rol weggelegd voor Kenley Jansen. De closer haalde zijn ERA wat omlaag en vijzelde zijn aantal saves weer wat op. Met drie wedstrijden in vier dagen had hij het zelfs een beetje druk.
In de Colorado Rockies troffen de Dodgers vorig weekend het team dat in de divisie nog het dichtst bij staat. Het verschil was al groot aan het begin van de serie van drie, maar werd nog groter. De eerste wedstrijd was in zijn geheel voor starter Walker Buehler. De werper gooide een complete game en werd door z’n team en Matt Beaty in het bijzonder beloond met een win. In de negende inning sloeg Beaty de bal weg voor een homerun die de Dodgers een 4-2 zege opleverde. Zaterdag was het de beurt aan Jansen. Niet voor een save, maar wel om de stand op 4-4 te houden. Dat ging de closer, die 14 pitches nodig had voor drie nullen, goed af. In de 11e besliste Alex Verdugo het duel met een homerun in het voordeel van LA: 5-4.

AAN DE BAK

Kenley Jansen zou deze serie geen save op zijn naam krijgen, maar wel zijn derde win van het jaar. Met een 3-3 stand werd de international zondag in de negende inning aan het werk gezet. Jansen had vijf pitches nodig voor de eerste twee nullen, maar werd toen geraakt met een single door Garrett Hampson. De outfielder voerde de druk nog wat op door het tweede honk te stelen, maar David Dahl werd getrakteerd op een strikeout. Een 3-run homerun van Will Smith deed, in de gelijkmakende negende, de rest. Los Angeles had de sweep en Jansen zijn derde win.


De 23e save voor Kenley Jansen zou er deze week nog wel komen. Hij moest daarvoor wachten tot de tweede wedstrijd tegen de Arizona Diamondbacks. Het eerste duel werd met 8-5 gewonnen door de Dodgers en bij een 3-2 voorsprong in de tweede mocht Jansen zijn opwachting maken. De closer moest dit keer hard werken voor zijn geld. Pas na zeven pitches boog Christian Walker het hoofd en voor Domingo Leyba had onze landgenoot zes pitches nodig. Nick Ahmed bezorgde Jansen overwerk door een single te slaan. Catcher Carson Kelly ging ook het gevecht met Jansen aan, maar moest na negen pitches capituleren. De Dodgers trokken daarmee een 3-2 zege over de streep. Met 23 saves in juni loopt Jansen voor op het schema van vorig jaar. Toen bereikte hij op 4 juli dit aantal en kwam uit op 38 saves.

De Oakland Athletics hebben niet heel erg kunnen profiteren van de losing streak van de Astros. Vorige week speelden ze vier wedstrijden tegen de Tampa Bay Rays en dat is dan weer een concurrent in de strijd om de wildcards in de AL. Jurickson Profar kan terugkijken op een degelijke week. Tegen de Rays sloeg hij, voor het eerst sinds 2 juni, weer eens een homerun en in totaal toverde hij vier hits uit de hoge hoed. Desondanks blijft zijn batting average steken op een magere .219. Daar kwam ook in de serie tegen de St. Louis Cardinals weinig verandering in.

GOED BEGIN…

In de vijfde inning van de eerste wedstrijd tegen de Rays opende Jurickson Profar met een homerun de score namens de A’s. Zijn klap betekende z’n 10e homerun van het jaar en z’n 40e RBI van deze jaargang. Z’n slaggemiddelde mag dan tegenvallen, maar met dit aantal RBIs is hij toch één van de meest productieve spelers in Oakland. Ook op zijn positie zijn er in de MLB niet veel spelers (10) te vinden die meer runs binnenslaan dan de 40 van Profar. In de negende inning leek z’n homerun niets waard te zijn, want de Rays namen een 4-2 voorsprong. De A’s herstelden zich echter knap door drie runs te scoren in de gelijkmakende negende en met 5-4 te winnen.


Vrijdag in de tweede ontmoeting kwam Jurickson Profar twee keer door met een hit. Na een single in de vierde tekende hij in de zesde voor z’n 12e double van dit jaar. Beide keren werd hij echter op de honken achtergelaten en dat brak de A’s op. Tampa Bay boekte een 5-3 zege. De derde wedstrijd werd met 4-2 weer een prooi voor de thuisspelende Athletics. Jurickson Profar kwam voor de vierde wedstrijd op rij door met een hit. Daarnaast wist hij voor de tweede keer deze maand een honk te stelen, maar dit alles leidde niet tot runs of RBIs. Zondag kwam de bescheiden hitting streak ten einde. Profar bleef 0-for-4 en de A’s gingen hard met 8-2 onderuit.

ON THE ROAD AGAIN

Na tien thuiswedstrijden op rij mochten de A’s deze week weer de koffers pakken voor road trip van zes wedstrijden, die begon in St. Louis. Net als de Athletics konden de Cardinals de zeges ook goed gebruiken, maar dinsdag ging de eerste ontmoeting toch echt met 7-3 naar de bezoekers uit Californië. Profar werd na vier innings gewisseld, maar hij had op dat moment al wel een tweehonkslag achter zijn naam. Een dag later stond de infielder gewoon weer binnen de lijnen, maar zijn drie slagbeurten bleven zonder succes. In een wedstrijd waarin de runs duur waren, trokken de A’s opnieuw aan het langste eind: 2-0.

Jonathan Schoop heeft een vervelend weekend achter de rug. Niet omdat hij slecht presteerde, maar omdat hij niet in de gelegenheid was om te presteren. Een onwillige enkel hield onze landgenoot aan de kant. Vorige week donderdag en vrijdag kwam hij nog wel in actie tegen de Kansas City Royals, maar de laatste twee duels hield manager Rocco Baldelli zijn tweedehonkman aan de kant. Voor de Twins verliep de serie niet zoals gehoopt. Ze slaagden er slechts twee keer in te winnen van deze matige tegenstander, maar gaan nog altijd ruimschoots aan de leiding in de AL Central. Tegen de Rays mochten de Twins, met Schoop terug in de line-up, bewijzen dat het optreden tegen de Royals slechts een schoonheidsfoutje was.
Nee, erg indrukwekkend was het niet wat de Twins vorige week donderdag lieten zien. Tegen één van de slechtste teams in de majors kwamen ze tot slechts vijf hits en geen daarvan kwam van de knuppel van Schoop. De tweedehonkman opende de serie 0-for-3 en met een 4-1 nederlaag. Ook de tweede wedstrijd begon slecht, want de Royals scoorden drie runs in de eerste inning. Minnesota kwam sterk terug en dat gold zeker ook voor Schoop. De infielder was 2-for-4 en liep in de vijfde inning de tweede run namens Minnesota binnen. De ploeg zou winnen, maar veel scheelde het niet: 8-7. In de achtste inning werd Schoop op de thuisplaat van scoren af gehouden. Aanvallend gezien zagen we de international daarna niet meer terug en hij bleef dus steken op 22 RBIs, 12 homeruns en een een .258/.308/.469 slashline. Vergeleken met 2018 toch wel een vooruitgang (.233/266/.416).

BACK WITH A BANG

Jonathan Schoop liet er dinsdag geen twijfel over bestaan dat hij terug was. Al in zijn eerste slagbeurt ging de bal het stadion uit. Zijn 13e homerun betekende een 2-0 voorsprong voor de Twins, maar ook zijn enige hit in dit duel. Na negen innings stond er 9-4 in het voordeel van de Twins op het bord. Ook de tweede wedstrijd werd beslist in het voordeel van Minnesota (6-4), maar Schoop speelde aanvallend geen rol van betekenis. Ook donderdag in de laatste wedstrijd tegen de Tampa Bay Rays mocht Schoop slechts één hit aan zijn totaal toevoegen en dat terwijl hij veel kansen kreeg in het slagperk. De teams maakten er een slijtageslag van, die pas in de 18e inning ten einde kwam. Schoop was 1-for-7 in een duel dat met 5-2 gewonnen werd door de bezoekende Rays.

Het leek allemaal zo goed te gaan voor Andrelton Simmons, maar vorige week was er toch opeens een terugval. In een wedstrijd voor de Orem Owlz in de Rookie League begon Simmons na de zevende inning wat mank te lopen. De kortestop werd uit voorzorg gewisseld en voor behandeling naar Anaheim gestuurd. De bedoeling was dat hij vorig weekend zijn rentree maakte tegen de Cardinals, maar daar kon een streep door.


Heel even was er nog de hoop dat Simmons deze week tegen de Reds weer op het veld zou staan, maar die hoop bleek ijdel. Wel trok hij naar de Inland Empire 66ers om daar verder aan zijn herstel te werken. Met Class A-Advanced ligt het niveau hier wat hoger en Simba deed dienst als leadoff hitter. Hij 1-for-3 voordat hij gewisseld werd en zag zijn team met 4-3 winnen. Het is nog niet duidelijk wanneer we de kortestop terugzien bij de Angels, maar dat lijkt niet erg lang meer te duren. Z’n LA Angels wonnen 7 van de laatste 10 wedstrijden, maar staan nog altijd vierde in de AL West.

Cover Photo: John Amis/AP Photo

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen