Dutch Watch: Bogaerts toch een All-Star, Simba is terug

Voor Didi Gregorius en Xander Bogaerts was het natuurlijk een bijzondere week. Zij kwamen met hun clubs naar Europa en zorgden voor een hoop spektakel in Londen. Bij thuiskomst kreeg Bogaerts te horen dat hij zich volgende week in Cleveland mag melden voor de All-Star Game. Het was ook de week van de rentree van Andrelton Simmons, maar dat werd overschaduwd door het vreselijke nieuws over diens ploeggenoot Tyler Skaggs.

De Atlanta Braves sloten vorig weekend hun road trip af met een bezoek aan de New York Mets. Deze divisierivaal had veel van het seizoen verwacht, maar het valt allemaal vies tegen. De ploeg van Ozzie Albies won ook deze serie, maar voor de kleine infielder verliep het allemaal niet zo gelukkig. Mets-pitcher Chris Mazza raakte hem op de arm, maar dit bleef zonder al te veel erg. Tegen concurrent Philadelphia stond Albies namelijk gewoon weer zijn mannetje.
Tegen Jacob deGrom had Albies het niet gemakkelijk. Drie keer stond de tweedehonkman tegenover de winnaar van de laatste Cy Young Award, maar geen enkele keer bereikte Albies de honken. Tegen de relievers verging het hem overigens niet veel beter, want Ozzie Albies was 0-for-5 in dit eerste duel. Zijn teamgenoten wisten overigens wel raad met de pitchers, want de Braves wonnen met 6-2 en bezorgden de Mets hun zesde nederlaag op rij. Een zevende kwam er ook, want zaterdag zegevierde Atlanta opnieuw, al ging dit akelig moeizaam. Dit keer was Albies wel bij de les. Met een single in de eerste inning sloeg hij twee runs binnen. Pas in de late innings wisten de Braves dit duel met 5-4 naar zich toe te trekken. Albies maakte dit vanaf de kant mee. Hij werd in de zesde geraakt door de pitcher en miste ook de wedstrijd van zondag (8-5 nederlaag).

VUURWERK OP 4 JULI

Onze landgenoot stond dinsdag tegen de Phillies “gewoon” weer op het veld. De twee starters maakten er een waar pitcher’s duel van en Aaron Nola trok tegen Dallas Keuchel aan het langste eind. Albies was 0-for-3 en daarmee vormde hij geen uitzondering in de line-up. De Braves kwamen niet verder dan vier hits en gingen met 2-0 onderuit. Tegen Nick Pivetta ging het veel beter. Atlanta nam woensdag revanche voor de nederlaag, won met 9-2 en Albies was met twee doubles en een run ook weer zichzelf. In de rubber game vijzelde hij z’n aantal homeruns en RBIs weer wat op. Vanuit een kansloos geachte 4-0 achterstand kwamen de Braves terug en dankzij een 3-run homerun van Albies namen ze zelfs een 7-4 voorsprong. Het was één van de vijf homeruns voor de Braves deze avond en de 14e van Ozzie Albies. Atlanta versloeg de naaste belager met 12-6.

Het moest vorige week in Londen één groot honkbalfeest worden. En dat werd het ook wel, maar dan toch vooral voor de mensen die de Yankees een warm hart toedragen. Xander Bogaerts en zijn Boston Red Sox lieten in dit krankzinnige tweeluik de kans liggen om het gat met de aartsrivaal wat te verkleinen. Toch kreeg Bogaerts nog wel zijn juichmomentje. De kortestop timmerde een bal weg in het stadion van The Hammers, maar hij was zeker niet de enige. Eenmaal terug in Noord-Amerika stonden de Blue Jays hen op te wachten en was er ook mooi nieuws voor Xander Bogaerts.


De Londen Series zijn al uitgebreid besproken, dus beperken we ons tot de prestaties van Xander Bogaerts. Met één hit in drie at-bats en twee keer vier wijd kwam X-Man er zaterdag in het beroemde slugfest (17-13) toch wat bekaaid vanaf. Een run scoorde Bogaerts in die al even zo beroemde eerste inning, waarin beide teams zes keer scoorden. Hij moest echter tot de vierde inning wachten op z’n enige single van de zaterdag. Het was wel zijn eerste hit op Europees grondgebied, maar daar kwam zondag een tweede bij. In de eerste inning joeg hij de bal het park uit voor z’n 16e homerun. Hij nam tevens Rafael Devers mee over de thuisplaat en dus prijkte er na die klap een 2-0 voorsprong op het scorebord. We weten inmiddels hoe dit is afgelopen. Boston kon het niet vasthouden en ging opnieuw onderuit: 12-8.

TWEEDE KEER EEN ALL-STAR

Vanuit Londen vloog het gezelschap door naar Toronto voor drie wedstrijden tegen de Blue Jays. Daar ging het aanvankelijk op dezelfde voet verder, want in de eerste inning van de eerste wedstrijd scoorden de Red Sox er weer vrolijk op los. Vier spelers passeerden home plate en één daarvan luisterde naar de naam Xander Bogaerts. Na z’n 28e double van het jaar sloeg Christian Vazquez de international binnen voor de derde run. Zelfs zorgde X-Man in de tweede voor een 5-0 voorsprong door Mookie Betts te laten scoren. Boston won met 10-6, maar dit kreeg woensdag geen vervolg. Voor het eerst dit seizoen kreeg Bogaerts vier strikeouts om z’n oren en bleef hij 0-for-4. En dat terwijl hij te horen had gekregen dat hij alsnog naar Cleveland mag voor de ASG. Zijn teamgenoten deden het overigens niet veel beter, want Toronto won de tweede wedstrijd met 6-3.
In de rubber game moesten de Red Sox van ver komen. Na vier innings keken ze tegen een 6-1 achterstand aan, maar in de zesde gaf een RBI-single van Bogaerts de aanzet tot een big inning. Boston scoorde 6 runs en stapte met een zwaarbevochten 8-7 zege van het veld. Na deze wedstrijd, zijn 84e van het seizoen, staat X-Man op 59 RBIs, 16 homeruns en 96 hits. Daar hoort een slaggemiddelde van .295 bij. Met deze cijfers ligt hij op koers zijn toch ook niet misselijke statistieken van vorig jaar te verbeteren. Toen stokte de teller bij 23 dingers en 103 RBIs. Op zijn positie is hij in de American League de meest productieve speler. Een trip naar Cleveland voor de ASG is dan ook dikverdiend. In 2016 speelde Bogey z’n eerste All-Star Game.

Didi Gregorius stond in Londen twee keer aan de goede kant van de score en was daarbij ook nog eens goed voor de nodige hits, runs en RBIs. Net als Bogaerts vinkte ook Sir Didi zijn eerste homerun in Europa af. Met zijn New York Yankees kon hij na twee gewonnen wedstrijden lachend in het vliegtuig stappen, maar eenmaal thuis wachtte hen alweer de burenruzie tegen de New York Mets.

THUIS IN EUROPA

Het was zaterdag natuurlijk een krankzinnige eerste inning in Londen en Gregorius droeg wat runs betreft ook zijn steentje bij. Een RBI-double bracht twee runs binnen en de kortestop zorgde zelf voor de 4-0 voorsprong na een klap van Edwin Encarnacion. In de vijfde was het nogmaals Gregorius die doorkwam met een RBI-single en dit keer betekende het de 15-6 voorsprong. Uiteindelijk sloot hij de dag af met 2 hits, 3 RBIs, een double en 3 runs. En een 17-13 overwinning. In de tweede ontmoeting 12-8) moest de international het doen met één RBI. Die kwam in de achtste inning en kwam tot stand via een solo homerun. Die homerun was voor Gregorius z’n derde van het seizoen, maar hij scherpte tevens het record van de Yankees nog wat aan. Het was de 31e wedstrijd op rij waarin een speler van de Yankees een homerun sloeg.


Back in the States bouwde Didi Gregorius verder aan zijn hitting streak. Op het moment dat hij begon aan de serie tegen de Mets telde die reeks vier wedstrijden, maar in Citi Field kreeg deze al in de tweede inning een vervolg met een single. Na een klap van Gleyber Torres kon Gregorius de Yankees op 1-0 zetten, maar dit zou niet genoeg zijn voor een zesde overwinning op rij. Sir Didi mocht dan 2-for-4 zijn dinsdag, maar de Mets wonnen met 4-2. Woensdag waren de rollen volledig omgedraaid, al was Gregorius opnieuw 2-for-4. De Yankees boekten een degelijke 5-1 zege en dat was niet in de laatste plaats te danken aan hun kortestop. Voor de tweede keer in drie wedstrijden sloeg Gregorius de bal het stadion uit en mocht daarmee zijn vierde homerun bijschrijven. De serie tegen de Rays opende Gregorius donderdag 1-for-5 én met een 8-4 zege.

De LA Dodgers kregen vorige week een uitgelezen kans hun voorsprong in de divisie nog wat uit te breiden. Ze brachten een bezoek aan Denver voor een serie van vier tegen de Colorado Rockies. Dat de vier wedstrijden eerlijk werden verdeeld, zal vooral de Dodgers tevreden stemmen. De tegenstander komt immers niet dichterbij. De bijdrage van Kenley Jansen bleef beperkt tot één wedstrijd, maar een save leverde hem dat niet op. Tegen de Diamondbacks gebeurde dat evenmin. Ook tegen die tegenstander verscheen hij één keer op de heuvel.
De fans in Coors Field zijn gewend aan veel runs en de serie tegen de Dodgers voldeed aan die verwachting. In de vier wedstrijden scoorden de twee topteams in de NL West gezamenlijk 65 runs. De bezoekers wonnen de eerste wedstrijd met 12-8 en in de negende inning mocht Jansen nog even zijn opwachting maken. Een single van Raimel Tapia werd gevolgd door een dubbelspel, die Jansen aan zijn eerste twee nullen hielp. Een fout van Max Muncy, een single van Chris Ianetta en een wild pitch van Jansen zelf maakten het nog heel even spannend, maar een strikeout voor Garrett Hampson maakte een einde aan dit duel. Voor Jansen zal een bezoek aan Denver toch altijd even spannend zijn. Hij kreeg hier immers al twee keer last van hartritmestoornissen. Hij hield zich echter knap staande en zag zijn Dodgers twee keer verliezen en nog één keer winnen.

SAVED BY BELLINGER

Na een road trip van zeven wedstrijden keerden de Dodgers deze week weer thuis. Met vijf walks op rij in de negende inning werd de eerste wedstrijd op een opmerkelijke wijze met 5-4 in het voordeel van LA beslist. In de tweede ontmoeting moest Jansen de Diamondbacks, bij een 3-3 tussenstand in de negende, van scoren houden. Dit lukte echter niet. Met een homerun zette catcher Carson Kelly de bezoekers op 4-3. Gelukkig voor Kenley Jansen wisten zijn ploeggenoten dit nog recht te breien en met 5-4 te winnen. Daarmee bleef een derde loss hem bespaard. Cody Bellinger maakte met een walk-off homerun in de 10e inning een einde aan dit duel. Kenley Jansen heeft dit seizoen 35.2 innings gegooid en kreeg 27 hits en 6 homeruns tegen. Bij zijn 23 saves hoort een ERA van 3.28.

Na een aardige maand mei was het voor Jurickson Profar in juni toch allemaal weer wat minder. In 86 at-bats moest de veelzijdige infielder het doen met 23 hits, 2 homeruns en 9 RBIs. Wat binnengeslagen punten betreft, is dit precies de helft van zijn aantal in mei. Zijn slaggemiddelde lag in die maand wel lager (.221) dan de .267 in juni. Erg enthousiast worden ze in Oakland dan ook nog niet van de Oranje-international en deze week volgde dan ook slecht nieuws. De A’s sloten de maand goed af. De serie tegen de Angels werd gewonnen en daarna ging het vizier op de thuiswedstrijden tegen de Minnesota Twins.
Na twee knappe overwinningen in St. Louis verplaatsten de Athletics zich naar LA voor vier wedstrijden tegen de Angels. Dit begon slecht voor zowel Oakland als Jurickson Profar. De tweedehonkman, als achtste genoteerd in de batting order, was 0-for-3 en zijn team ging met 8-3 onderuit. De A’s pakten daarna de draad op, maar dat gold niet voor hun Nederlands international. In vier slagbeurten bleef Profar vorige week vrijdag opnieuw zonder een hit, maar de 7-2 overwinning vergoedde veel. Z’n eerste en enige hit kwam zaterdag in de derde ontmoeting. In de vijfde inning werd hij, na vier wijd, binnengeslagen door Marcus Semien. In de zevende tekende Profar voor z’n 14e double van ’t seizoen. Catcher Josh Phegley sloeg hem over de thuisplaat en bepaalde daarmee de eindstand op 4-0. Ook de vierde wedstrijd ging naar Oakland. Met 12-3 werd deze gewonnen, maar Profar bleef achter in de dug-out.

TERUG IN OUDE ROL

Dinsdag miste Profar ook de eerste wedstrijd tegen de Minnesota Twins. Zijn manager Bob Melvin vertelde dat Franklin Barreto voorlopig de meeste wedstrijden zal starten als tweedehonkman. Voor Profar rest een rol als utility player. Hij wordt dus weer ouderwets het manusje-van-alles. De A’s versloegen de Twins in de eerste wedstrijd van de serie met 8-6. Als pinch runner voor Khris Davis maakte Profar woensdag zijn opwachting in de 10e inning. In de 12e, inmiddels bij een 4-3 achterstand, kwam hij in zijn enige slagbeurt door met een single. Gescoord werd er echter niet meer. In de derde wedstrijd stond de naam van Profar als negende genoteerd in de batting order. De tweedehonkman kwam niet tot een hit, maar werd in de achtste geraakt door de werper. Na een grand slam van Marcus Semien kon Profar de thuisplaat aantikken op weg naar een afgetekende 7-2 win.

Winnen is even niet meer zo vanzelfsprekend voor de Minnesota Twins van Jonathan Schoop. In mei was er nog de eenvoudige sweep tegen de White Sox, maar vorige week hadden de Twins toch heel wat te stellen met het gezelschap uit Chicago. Met twee hits in 11 slagbeurten was het ook voor Schoop geen overdreven succesvol weekend. Helaas voor de Twins trokken hij en zijn ploeggenoten die lijn door in het Oakland Coliseum.
Het werd voor Jonathan Schoop een vrijdag om snel te vergeten. Vier keer betrad onze landgenoot het slagperk tegen de White Sox en vier keer keerde hij onverrichter zake terug. Ook zijn teamgenoten hadden het lastig en het gevolg was dan ook een 6-4 nederlaag. Dit wisten ze zaterdag alweer recht te zetten. Schoop kwam in de tweede inning door met zijn 16e double van ’t seizoen. Byron Buxton sloeg even later, met de honken vol, in een dubbelspel, maar dat gaf Jonathan Schoop wel de gelegenheid te scoren. Dat zou hij in de achtste nog eens doen. Een walk bracht hem op het eerste honk en een homerun van Miguel Sano hielp de infielder over de thuisplaat. De 10-3 zege kreeg echter geen vervolg in de rubber game. Schoop was 1-for-3 in het duel dat met 4-3 verloren ging.

DIPJE

Twins-manager Rocco Baldelli hield Jonathan Schoop dinsdag naast zich tijdens de eerste wedstrijd van de serie tegen de A’s. De bezoekende Twins leden in Oakland hun vierde nederlaag in vijf wedstrijden en moest het duel met 8-6 aan de Athletics laten. Als achtste stond Schoop woensdag genoteerd in de batting order en in de zesde inning kwam hij door met een single. Een RBI-single van Mitch Garver liet de Nederlander vervolgens de eerste run namens Minny scoren. Ondanks een 0-3 achterstand trokken de Twins in extra innings de wedstrijd nog naar zich toe: 4-3. Schoop was 1-for-5 in die marathonpartij en 2-for-4 in de laatste pot tegen de A’s. Voor z’n slaggemiddelde (.254) was dit goed, maar Schoop werd twee keer achtergelaten op de honken. Zijn ploeg ging uiteindelijk met 7-2 onderuit.

Andrelton Simmons heeft één van de meest tragische weken van zijn leven achter de rug. Ja, de kortestop maakte vorig weekend zijn rentree in de majors maar dat viel allemaal in het niet bij de gebeurtenissen van afgelopen maandag. De honkbalwereld, en de Angels natuurlijk in het bijzonder, werd opgeschrikt door het plotselinge overlijden van pitcher Tyler Skaggs (27). Een dag later werd ook weer pijnlijk duidelijk hoe hard de sport ook kan zijn. Simmons en de Angels moesten “gewoon” aan de bak tegen de Texas Rangers.
Ruim een maand was Andrelton Simmons uit de roulatie, maar vorige week donderdag maakte hij zijn rentree bij de Angels. Ietsje later dan gehoopt, maar toch veel eerder dan verwacht. In de met 8-3 gewonnen wedstrijd tegen de Oakland A’s betrad Simba vier keer het slagperk en kwam hij tot één hit. Simmons opende de zesde inning met een single en werd even later vanaf het derde honk door Mike Trout over de thuisplaat geslagen. De tweede wedstrijd moest de kortestop aan zich voorbij laten gaan, maar zaterdag in het derde duel kwam hij opnieuw door met een single. Deze bleef zonder resultaat, want de Halos gingen met 4-0 ten onder. Ook de laatste ontmoeting met de A’s ging verloren. Simmons kreeg geen grip op de vijandelijke pitches en bleef 0-for-4. De wedstrijd ging met 12-3 naar de bezoekende Athletics.

TRAGEDIE

Tegen de Texas Rangers deden de resultaten er deze week eigenlijk niet toe. Natuurlijk waren de Angels met hun hoofd bij het overlijden van Skaggs, maar na die vreselijke maandag moest er dinsdag weer gespeeld worden. In die vreemde, bijna surrealistische wedstrijd kwam Simmons in de zesde inning het veld in als pinch runner voor Justin Bour. Hij kwam daarna nog twee keer aan slag en verdiende vier wijd in de achtste inning. Met een homerun sloeg Kole Calhoun hem binnen en daarmee werd de eindstand op 9-4 in het voordeel van de Angels bepaald. Simmons maakte woensdag weer deel uit van de starting line-up, maar kwam in vier slagbeurten één keer via vier wijd op de honken. In de zesde inning lieten z’n teamgenoten hem daar achter wel achter, maar aan de hand van Trout (4 RBIs) werd opnieuw gewonnen: 6-2.


De (voorlopig) laatste wedstrijd tegen de Rangers had ook een vreemde lading, want Tyler Skaggs zou deze starten. Met een infield single in de derde zette Andrelton Simmons zijn ploeg op een 2-1 voorsprong. Dit was voor Simba z’n eerste RBI na zijn terugkeer in de hoofdmacht. Genoeg voor de zege was het echter niet. De thuisploeg zou met 9-3 aan het langste eind trekken.

Cover Photo: Mary Schwalm/AP Photo

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen