ALCS: Killer B's helpen Red Sox aan zege

Pas rond middernacht plaatselijke tijd wisten de Red Sox met een geweldige vangbal van linksvelder Andrew Benintendi Game 4 van de ALCS definitief in hun voordeel te beslissen. Het was een passend einde van een spectaculaire wedstrijd. De zege was vooral te danken aan de Killer B’s in het outfield van Boston. Zowel offensief als defensief waren zij beslissend, al zal er nog lang nagesproken worden over de interference call in de eerste inning.

Zoals zo vaak deze ALCS vlogen de Red Sox ook nu weer uit de startblokken. Al hadden ze dat dit keer te danken aan Astros’ startend werper Charlie Morton. Eerst raakte hij Mookie Betts met een wijd bal aan de binnenkant, om twee slagmannen later JD Martinez met vier wijd  een vrije loop naar het eerste honk te schenken. Beide honklopers konden vervolgens in scoringspositie komen op een wilde worp. Een honkslag van Rafael Devers was genoeg om de bezoekers voor de tweede nacht op rij al in de eerste inning op een 2-0 voorsprong te zetten.

INTERFERENCE?

De Astros leken echter al in de gelijkmakende inning de stand gelijk te trekken. Met George Springer op de honken, die had met een honkslag zijn hitting streak in het postseason verlengd tot 13 wedstrijden, sloeg José Altuve een bal diep het rechtsveld in. De bal leek onhaalbaar voor Betts en fans van de thuisploeg verdrongen elkaar om een mooie souvenir aan dit duel over te kunnen houden. In een uiterste poging sprong Mookie tegen de outfield wall, klaar om de bal toch nog te vangen, maar zijn handschoen leek te worden dichtgevouwen door een uitgestrekte hand van een supporter.
Tenzij de supporters bewust de rechtsvelder ervan weerhielden om de bal te vangen, gaat het er echter niet om of de speler last van ze had. Dan is het de vraag of de supporters dat in het speelveld deden of daarbuiten. Omdat dit in dit geval niet met absolute zekerheid te zeggen was, werd de beslissing van Joe West, die al meteen interference gegeven had, niet meer teruggedraaid. Toch heeft het er alle schijn van dat Betts pas over het hek gehinderd werd en dan zou er dus geen sprake zijn van interference.

ROLLERCOASTER RIDE

De Red Sox kwamen uiteindelijk schadevrij uit die eerste inning, maar dat bleek slechts uitstel. Al in de volgende slagbeurt snoepte de Astros een puntje af van de voorsprong. Met een honkslag sloeg Carlos Correa Josh Reddick van het tweede honk binnen. Nadat de bezoekers eerst via doubles van Andrew Benintendi en Xander Bogaerts zelf nog hadden gescoord in de derde inning, maakten de Texanen er in hun deel van die inning een gelijke stand van. George Springer opende met een solo homerun, waarna een tweehonkslag van Altuve omgezet werd in een punt door een single van Reddick.

Hierna bleef het over en weer gaan. Eerst nam de thuisploeg een voorsprong dankzij een homerun van Tony Kemp. De bezoekers beantwoordden dat punt echter meteen in hun eigen slagbeurt, toen Benintendi, na zijn tweede tweepitter van de avond, opnieuw werd binnengeslagen door onze landgenoot. Maar ook nu hield de stand niet lang aan, want meteen daarna sloeg Correa Yuli Gurriel over de thuisplaat.

WEER JBJ

De ‘Stros leken in de daaropvolgende inning op weg om de voorsprong in ieder geval één slagbeurt vast te houden. Reliever Josh James stuurde Steve Pearce terug naar de kant met drie slag en mocht op aangooien van Gurriel zelf Brock Holt tot tweede nul maken. Toch ging het met twee man uit alsnog mis. Catcher Christian Vasquez sloeg een twee honkslag en zorgde er zo voor dat Jackie Bradley Jr. opnieuw mocht aantreden met twee man uit en een man in scoringspositie. JBJ nam echter geen halve maatregelen en sloeg de eerste bal die hij zag diep de tribunes achter het rechtsveld in. Daarmee noteerde hij alweer zijn negende RBI in de afgelopen drie duels.

RED SOX BULLPEN

Nu was het aan de Red Sox bullpen om de winst definitief veilig te stellen. De eerste invaller, Joe Kelly, had in de vijfde inning nog wel een punt geïncasseerd, maar in het vervolg hielden Eduardo Rodriguez, Ryan Brasier en Matt Barnes stand. Toch werd closer Craig Kimbrel al in de achtste inning gebracht. Die inning kwamen namelijk de grote jongens van Houston aan slag. Omdat Martinez in de eerste helft van die inning Betts had binnengeslagen, beschikte Kimbrel wel over een redelijk comfortabele voorsprong van drie punten.
Openingsslagman Kemp sloeg de bal langs de foutlijn het rechtsveld in en dacht op die klap het tweede honk te kunnen bereiken. Betts toonde echter aan waarom hij al tweemaal een Gold Glove won. Soepel verwerkte hij de bal en in de draai vuurde hij de bal richting Bogaerts, die klaarstond om Kemp uit te tikken. In plaats van een man in scoringspositie werd hij dus de eerste nul.

NAGELBIJTEN

Hoe belangrijk de actie van Betts was, bleek wel uit het vervolg van de inning. Bregman werd geraakt en mocht naar één. Springer volgde met een double. Een ground out van Altuve betekende de tweede out, maar bracht wel een punt binnen. Een strike out voor Marwin Gonzalez zorgde ervoor dat Springer op het derde honk strandde.
Kort werd er op Twitter gespeculeerd dat niet Kimbrel, maar David Price de negende inning voor zijn rekening zou nemen. Toch was het Kimbrel die op de heuvel verscheen. Erg overtuigend was het echter niet. De inning begon nog simpel met een pop up van Gurriel, maar daarna ging het mis. De controle van Kimbrel was op zijn zachtst gezegd wat shaky. Van de volgende vier slagmannen mochten er drie met vier wijd naar het eerste honk. Tussendoor was Brian McCann door Betts uitgevangen.

BENNI

Hiermee kwam het eventueel winnende punt eveneens op de honken. Dat de slagman die het slagperk betrad luisterde naar de naam Bregman, betekende evenmin goed nieuws. Al meteen op de eerste worp die hij zag, sloeg de derde honkman de bal het infield uit. De aanstormende Benintendi nam risico door naar de bal te duiken. Als die langs hem zou gaan, zouden waarschijnlijk alle honklopers de thuisplaat passeren en ging de winst toch nog naar de thuisploeg. De linksvelder wist de bal echter op te vangen vlak voordat die op de grond stuiterde en maakte zo een eind aan de wedstrijd en de martelgang van Kimbrel.

UP NEXT

Met deze zege hebben de Red Sox nu drie duels op rij gewonnen en zijn zij nog één overwinning verwijderd van de World Series. Opvallender nog, zij wonnen dit postseason al hun uitwedstrijden: twee in Yankee Stadium en nu al twee in Houston.
Voor de Astros start Justin Verlander de volgende wedstrijd, terwijl op dit moment Price genoemd wordt als Bostons starter. Game 5 begint om 2:09 Nederlandse tijd en zal te zien zijn op Fox en MLB.tv.

Coverfoto: Bob Levey/Getty Images

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen