30-in-30 Season Preview 2018: Chicago White Sox


De Chicago White Sox voeren al enige tijd in sneltreinvaart een rebuild uit. De buzz rondom de organisatie groeit al maanden en de ene na de andere topprospect ziet daglicht in Chicago. Yoan Moncada, Lucas Giolito, Reynaldo Lopez en Nicky Delmonico braken in 2017 door en maken het aankomende seizoen deel uit van de hoofdmacht aan de South Side. De jeugd heeft de toekomst, dus de club voegde slechts één echte big name Free Agent aan het team toe: catcher Wellington Castillo kwam over van Baltimore. Wordt 2018 een tussenjaar of kunnen de Sox verrassen?

2017: #RickysBoysDontQuit

In 2017 wist iedereen dat de Sox niets zouden presteren. Het seizoen stond volledig in het teken van de wederopbouw, de ontwikkeling van prospects en het verder uitverkopen van de veteranen op de payroll. Aan het eind van het seizoen waren alleen Jose Abreu en Avisail Garcia nog over. Verder werden alle doelen gehaald en ondanks het slechte einde aan het seizoen werden de fans met enige regelmaat getrakteerd op vermakelijk honkbal en comeback wins, want: #RickysBoysDontQuit.
— SPORTAMERIKA MLB SEASON IN REVIEW 2017: CHICAGO WHITE SOX
De prospecthype is dankzij de komst van Moncada, Giolito, Lopez en Delmonico op een hoogtepunt in Chicago. Het gaat op de hoek van 35th & Shields op dit moment dan ook in grote mate om de vraag: wanneer zien we üperprospects Michael Kopech en Eloy Jimenez in de Majors? Het tweetal, door Jim Callis van MLB.com uitgeroepen tot beste pitcher/hitter-prospectduo van alle organisaties, zal in de loop van het seizoen in principe debuteren.
Toch is er buiten Kopech en Jimenez voldoende te zien in Chicago. Dit is namelijk stiekem een heel vermakelijk team, met een ondergewaardeerde manager in Ricky Renteria.

White Sox-manager Rick Renteria, mateloos populair bij zijn spelers en geliefd bij de fans (Chicago Tribune)

2018: #FORTHECULTURE

Een nieuw seizoen, een nieuwe hashtag. De baby Sox maken deel uit van een nieuwe generatie, dus spelen Social Media een belangrijke rol in het leven van de spelers. Met een solide Instagram- en Snapchat-infrastructuur houden de jonge jongens in de organisatie contact met elkaar, ook als ze op verschillende niveaus spelen. In korte tijd (en in grote mate onder aanvoering van ras-entertainer Nicky Delmonico) is er een hechte gemeenschap van jonge spelers ontstaan die ook buiten het veld veel en graag met elkaar optrekt. De hashtag #fortheculture houdt de vriendengroep bij elkaar en creëert een gezamenlijk doel: met z’n allen winnen, zo snel mogelijk in de toekomst.

Nicky Delmonico droeg tijdens SoxFest in januari een Snapchatbril. (Patrick Kunzer / Daily Herald)

Off-the-field-plezier en teambuilding terzijde: deze fratsen gaan niet leiden tot een kampioenschap in 2018. Een play-off-plek verdien je tenslotte op het veld, niet op Instagram. Toch lopen de voorspellingen voor deze White Sox enorm uiteen. MLB Network-analyst Dan Plesac zei in december al dat hij de White Sox mee ziet doen voor een Wildcardplek. Bij de consensus-rankings van de SportAmerika-redactie kwamen de Sox één puntje tekort voor een derde plek in de divisie; maar liefst zes van de 13 redacteuren zien Chicago boven de Royals eindigen voor een bronzen AL-Central-plak.
Kortom, het kan alle kanten op. Toch is winnen ondergeschikt in 2018. Alles staat in het teken van ontwikkelen, zoals ook General Manager Rick Hahn tijdens Spring Training aan MLB Network vertelde.

LINE-UP

Door het gebrek aan overduidelijke starters op veel posities en de potentiële opkomst van zoveel nieuwe, jonge spelers, is het op dit moment eigenlijk nog te vroeg om met enige zekerheid een roster of slagvolgorde voor de White Sox te kunnen maken.
Spring Training gaat voor een groot gedeelte bepalen wie in 2018 op welke plek in de slaglijst komt te staan. Kiest Renteria voor Tim Anderson bovenaan de slagvolgorde, of wordt het Yolmer Sanchez? Of misschien toch een dark horse outfielder als Charlie Tilson of Ryan Cordell? Onderstaande graphic is dan ook slechts een benadering van hoe een roster er uit zou kúnnen zien.

Op basis van de line-ups uit september 2017 lijkt Yolmer Sanchez een streepje voor te hebben. Meerdere sites noemen Charlie Tilson als lead-off-kandidaat, maar Tilson is een center fielder. Adam Engel’s defense was in 2017 op die positie zó magistraal dat hij (ondanks zijn status als automatische nul aan slag) in 2018 die plek op de diamond opnieuw inneemt. Sterker nog, als Engel een volledig seizoen in het midveld kan draaien, maakt hij een serieuze kans op een Gold Glove Award aan het eind van 2018.

MIX AND MATCH

Plekken twee tot en met zes zijn redelijk eenvoudig ingevuld, met de voetnoot dat Renteria ervoor kan kiezen Garcia en Delmonico om te ruilen. Er is sowieso wel wat te mixen voor de manager. Delmonico kan ook fungeren als DH, net als Abreu. Matt Davidson kan op het derde en eerste honk uit de voeten en vanaf de bank hebben de Sox meerdere multi-inzetbare jongens.
Nieuwe aanwinst Castillo krijgt een plekje in het midden van de slagvolgorde. Tim Anderson kan in potentie stijgen in de volgorde (en er is een kans dat Renteria hem zelfs vertrouwen wil geven als lead-off-hitter of als nummer twee, waar hij in Spring Training regelmatig slaat), maar zekerheid is er op dit moment niet. TA heeft talent genoeg om hoger in de line-up te slaan, maar ook hij weet dat er nog aan bepaalde zaken gewerkt moet worden, vertelde hij aan MLB Network.

RESERVES

Het ligt momenteel in de lijn der verwachting dat de White Sox met een achtkoppige bullpen gaan werken. Dit zou betekenen dat er slechts vier bankplekken beschikbaar zijn voor veldspelers. Tyler Saladino is de utilityspeler die vrijwel overal uit de voeten kan. Datzelfde geldt in iets mindere mate voor Leury Garcia, die vorig seizoen nuttig was tot hij geblesseerd raakte. Charlie Tilson heeft de binnenbaan als echte vierde outfielder, terwijl ook Ryan Cordell tot nu toe goede dingen laat zien in Spring Training. Het is echt ouderwets gokken over hoe de bank eruit gaat zien.
De strijd voor backup catcher gaat tussen Kevan Smith en Omar Narvaez. Laatstgenoemde is jonger en een lefty, dus hij lijkt vooralsnog de keuze. Smith was vorig seizoen echter één van de leiders in de ploeg en ligt goed bij de pitchers. Coin flip.

PITCHING STAFF: ROTATION

Als er dan een onderdeel van het team is waar de White Sox met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid beter voor de dag zullen komen dan vorig seizoen, moet het wel de starting rotation zijn. Het vertrek van Derek Holland en zijn 6.20 ERA zal alleen maar helpen. Reynaldo Lopez maakte in de weinige innings die hij gooide indruk en Lucas Giolito was ronduit dominant: 2.38 ERA in 45.1 innings.
Het jonge tweetal wordt in elk geval bijgestaan door twee veteranen in James Shields en Miguel Gonzalez. Shields is al jaren niet meer de werper die hij ooit was, maar een experiment met een andere armpositie aan het einde van het vorige seizoen liet zien dat Big Game James misschien nog wat brandstof overheeft. Zijn 3.94 ERA in september gaf de White Sox voldoende hoop. Hij zou niet de eerste werper zijn die zijn carrière verlengd ziet dankzij Don Cooper.

OUDE BEKENDEN EN DE TOEKOMST

Miguel MiGo Gonzalez werd vorig seizoen door de Sox aan de Rangers verkocht voor prospect TiQuan Forbes, maar hij keerde eerder dit off-season terug in Chicago via Free Agency. Gonzalez en de Sox liggen elkaar goed en de 33-jarige Mexicaan zorgt voor de broodnodige innings.
De vijfde plek in de rotation is gereserveerd voor Carlos Rodon, maar de linkshandige vlammenwerper is herstellende van een schouderoperatie in het off-season. Hij start het seizoen dan ook op de Disabled List. Wie zijn plek tijdelijk inneemt, is nog onduidelijk, hoewel voormalig top prospect (en Honkbalweekveteraan) Carson Fulmer de meest voor de hand liggende persoon lijkt te zijn. De net 24-jarige werper eindigde 2017 ook sterk, met slechts drie runs tegen in zijn laatste 17.1 innings (16 strikeouts in drie starts).
Ook dit seizoen draait voor veel van de talentvolle jonge werpers alles om ontwikkeling. De hoeveelheid talent in de Majors en net eronder begint in elk geval al wat (nationale) aandacht te trekken in de VS.

PITCHING STAFF: BULLPEN

Ook in de bullpen is het volledig koffiedik kijken. Alleen Joakim Soria en Luis Avilan, afgelopen winter in een three team trade aangetrokken, lijken zeker van hun zaak. Soria staat op pole position om de closerpositie dit seizoen in te vullen.
Verder hebben de Sox net als vorig seizoen een enorme sloot aan Free Agent-relievers uitgenodigd voor Spring Training. Het wordt een kwestie van wie het beste presteert in maart. Er bestaat een grote kans dat de club met acht relievers naar Chicago vliegt. Het rijtje dat in de graphic hierboven staat is dan ook niet compleet. Veteranen Jeanmar Gomez en Bruce Rondon vechten in Spring Training om een plekje in het team en lefties Aaron Bummer en Jace Fry gooiden vorig seizoen ook al vanuit de bullpen.
Vlak ook Thyago Vieira niet uit. De 102 mph-gooiende Braziliaan heeft een outside shot om toegevoegd te worden aan de collectie armen die GM Rick Hahn verzameld heeft.

CONCLUSIE

Of het in 2018 altijd even goed gaat zijn als de White Sox op het veld staan, blijft de vraag. Er zit een aardige hoeveelheid talent in het team, maar over de hele linie is dit niet een ploeg die tegen de Cleveland Indians en Minnesota Twins op kan in de AL Central. Toch is het de moeite waard om af en toe in te schakelen als de White Sox spelen. Er zit veel talent in het team en er zitten nog meer jonge sterren aan te komen.
En als dat allemaal anders uitpakt, soit. In 2018 draait het om de ontwikkeling van de jeugd en het plezier in het spelletje. Als de foto’s uit Spring Training een indicatie zijn, zit dat laatste bij dit team wel goed.

Spring Training 2018 (v.l.n.r.): Adam Engel, Kevan Smith, Matt Davidson, Nicky Delmonico en Tyler Saladino, met Jose Abreu horizontaal (Twitter.com/Nicky_Delmonico)

VERWACHT RESULTAAT: 4e (AL CENTRAL)

Coverfoto: Brian Casella/Chicago Tribune

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

4 REACTIES

 1. He Jasper
  Hierbij een reactie van 1 van de 4 eckte Sox-fans in Nederland (Bussum HCAW)
  ik volg mn cluppie elke dag, dus weet een beetje wat er speelt.
  het begin van de rebuild was voor veel South-siders een shock.
  Sale, Quitana, Abreu, Eaton, Avi. Garcia (Tim Anderson) was een mooi block om een team omheen te bouwen
  Ook ik was septisch toen we Sale traden en voor de rebuild gingen,
  maar wat hebben we een jonge talnten binnengehaald !!!!!!! (Beste frarm in mlb….)Frosty (Giolito), Lopez, Kopech, Dunning en anderen moeten Sale en Q etc doen vergeten..
  Moncada, T. Anderson, Delmonico, Abreu, Avi gonna be fun.
  ‘Beef’ Welington Castilo is een fraaie catcher voor de komende 2-3 jaar (Collins dan misschien ready)
  Quintana naar Cubs getrade, lag best gevoelig. oa Eloy Jimenez teruggekregen En dat lijkt een monster.
  https://www.youtube.com/watch?v=uQOSmwpISM4
  Natuurlijk hebben we CenterFielder Luis Robert (Cuba) gekocht voor $26 miljoen (+$26 miloen tax?)
  Zonde dat Jake Burger zn achilles heeft opgeblazen in Spring Training,
  Hot Corner en een BiiiGGG Bat.
  We hebben en ‘next’ Joe Crede nodig
  Ik hoop dat Davidson (getrade voor Addison Reed, in een duister verleden) dit jaar veel leert van Paul Konerko.
  Minder strike-outs en hij gaat een ‘Boom; worden.
  Ik ben niet met je eens dat Rodon een vlammenwerper is (hij had de nieuwe Buehrle moeten zijn). Veel blessures helaas.
  Het lijkt alsof 2019-2024 hele mooie jaren gaan worden.
  Toch Died?

  • Ha Hans!
   Goed om te zien dat ik niet de enige in Nederland ben die onze club dagelijks op de voet volgt (en er — misschien wel teveel — over schrijft en praat..). De meeste van de zaken die je beschrijft zijn inderdaad al veelvuldig op deze site en in onze podcast behandeld (en zijn bij mij als Sox-fan uiteraard bekend). Toch ben ik het met een aantal van je punten oneens.
    
   Rodon geen vlammenwerper? 94-96 mph, daar heeft Buehrle alleen maar van durven dromen. Rodon de nieuwe Buehrle noemen is dan ook echt helaas niet te rijmen (hoe ik Mark B. elke dag ook nog mis). Rodon is, al vanaf college, echt een totaal andere pitcher dan Buehrle. Power vs finesse.
    
   Ben ook benieuwd hoe Matt Davidson veel van Paul Konerko moet gaan leren, aangezien Konerko lekker het little league team van zijn zoon coacht en (op twee dagen rondwandelen op Spring Training na) helemaal niets meer voor de White Sox doet, op dit moment.
    
   De toekomst ziet er goed uit, in elk geval! Dank voor je reactie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen