Zambrano en Castro schitteren aan South Side

Door

Heeft de ooit vermaarde Crosstown Showdown aan glans ingeboet? Ooit was het een ware happening wanneer de Chicago Cubs naar de zuidzijde van de stad afreisden. Maar de voorbije weken was er hoegenaamd nauwelijks sprake van een buzz. Menig honkballiefhebber haalde z’n schouders op bij de mededeling dat er weer een Cubs-White Sox zat aan te komen.

Misschien is het de situatie waarin beide clubs verkeren. De Cubs zitten in een opbouwjaar, hoewel niemand in Wrigleyville dat wil toegeven, terwijl de White Sox, met hooggespannen verwachtingen, de snit nog steeds niet echt te pakken hebben.

Aan de andere kant: de MLB besloot al voorafgaand aan het seizoen om de Cubs-Yankees-series in de populaire vaderdag-weekeinde te plannen, en de Crosstown links te laten liggen. Sterker: de Chicago classic kreeg van de league niet eens een weekeinde. En ook ESPN geloofde het geploeter aan Lake Michigan verder wel. Op maandag besloot het Reds-Yankees nationaal uit te zenden, en voor woensdag kiest het voor de Phillies tegen de Cardinals. Weet Chi-town ook weer waar ‘t staat.

Toch zijn de confrontaties tussen de Cubs en White Sox nimmer saai. Mijn persoonlijke favorieten: 2006, catchers AJ Pierzynski en Michael Barrett in een heerlijk vuistgevecht; 2010, Gavin Floyd en Ted Lilly die tot diep in de zevende inning beiden een no-no verdedigden; en ook al in 2010, de Chicago Blackhawks die op Wrigley Field hun kersvers gewonnen Stanley Cup kwamen showen.

A propos 2010. Het was in The Cell, dat Cubs-pitcher Carlos Zambrano zichzelf weer eens verloor, en het in de dugout aan de stok kreeg met Derek Lee. Het gevolg was het voorlopige einde van Big Z aan de North Side, en een gedwongen cursus anger management op de koop toe.

Maadagavond was Zambrano voor het eerst terug op het plaats delict, en z’n start was verre van florissant. De Venezolaan stond Juan Pierre meteen een honkslag toe, moest vervolgens een RBI single van Carlos Quentin trotseren, en zag als klap op de vuurpijl Paul Konerko de bal het park uitslaan. 3-0 na een luttele inning, maar Zambrano verblikte of verbloosde niet, en stond in het verdere verloop van de wedstrijd niets meer toe.

,,People change“, liet een kalme Zambrano na afloop weten. ,,En ik ben een mens. Ieder mens maakt fouten, en sommigen maakte grote fouten… Maar waar het om gaat is dat je rustig blijft nadat je een fout hebt gemaakt.”

Starlin Castro (single in de derde inning die Soto en Fukudome deden thuiskomen, en een homerun in de zesde) en Carlos Pena (homerun in de zesde inning, DeWitt en Ramirez die scoorden) deden de rest. Ozzy Guillen die werd weggestuurd was voor de Cubs tenslotte het slagroom op de taart: 6-3.

,,Het ware verhaal van de avond”, aldus Pena, ,,was de wijze waarop Zambrano na die eerste inning zo rustig bleef. Petje af.”

Foto: bleacherreport.com

 

Ook leuk om te lezen