Yankees schamen zich rot voor pine tar incident Pineda

Door

New York Yankees v Boston Red Sox

Michael Pineda geeft toe dat hij woensdag in het duel met de Boston Red Sox pine tar (hars) gebruikte om zo meer grip te krijgen op de baseball. Maar de startende werper van de New York Yankees wil niets weten van vals spel. “Het was een erg koude avond en ik voelde in de eerste inning de bal niet. Ik wilde niemand raken, dus gebruikte ik het spul.”

Het probleem was dan ook niet dat Pineda het spul gebruikte, maar dat de pine tar duidelijk zichtbaar was aan de rechterkant van zijn nek. Red Sox’ manager John Farrell kon dan ook niets anders om aan de hoofdscheidsrechter te vragen om polshoogte te nemen. Het gevolg was dat Pineda na 2 1/3 inning het veld werd uitgestuurd.

“We schamen ons diep als organisatie”, zei Yankees’ general manager Brian Cashman hard maar eerlijk. “Ik denk dat we de tegenstander geen keus lieten om actie te ondernemen. Het is een vervelende situatie, ik denk dat Michael er spijt van heeft, maar het is duidelijk dat we als club gefaald hebben om het te laten gebeuren.” Cashman en Yankees’ manager Joe Girardi verwachten dan ook dat Pineda geschorst gaat worden door de MLB.

Dat pitchers in de MLB middelen gebruiken om extra grip te krijgen of een bal net iets meer te laten afbuigen, is geen geheim. De kunst is om het juist niet te laten zien.

Het kan zijn dat Pineda’s fastball velocity de reden is geweest voor het gebruik van pine tar. Sinds zijn blessure gooit hij zijn fastball minder hard, 94.2 mph in 2011 voor de Seattle Mariners vergeleken met 91.4 mph dit seizoen voor de Yankees. En wanneer je minder hard gooit, maar toch op topniveau wilt blijven spelen, dan pak je alles aan om te competen.

Eerder dit seizoen, toevallig ook tegen de Red Sox, werd er geen actie ondernomen tegen een substance op de hand van Pineda. De 25-jarige Dominicaan domineerde toen door zes innings te gooien met zeven strikeouts, voornamelijk met de slider.

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. Erwin 6 jaar ago

    Maf incident hoor. Vooral omdat het (na zijn vorige start vs. Boston) zo gruwelijk goed zichtbaar was. Heeft hij geen spiegel gecheck’d nadat hij het op zijn nek smeerde en heeft niemand (ook ploeggenoten)hem gezegd dat dit wel erg obvious was?
    Kwam op mij vooral als een afgang over, beetje schlemielig..

  2. Alfons 6 jaar ago

    Helemaal eens met Erwin. Hoe kan je dat nou weer doen? Snap ik echt niks van.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen