Yankees’ Core Four door stoppen Posada gehalveerd

Door

Geen enkele verzameling van vier teamgenoten is in de geschiedenis van de sport zo succesvol geweest als de ‘Core Four’ van de New York Yankees. De vier spelers: Derek Jeter, Mariano Rivera, Andy Pettitte en Jorge Posada werden gedraft en in het geval van Rivera gecontracteerd door de Yankees, maakten hun debuut in 1995 en wonnen samen vijf World Series.

Echter, Vader Tijd is tot nu toe ongeslagen en ook de Core Four ontkomt niet aan verval.

Andy Pettitte
Pitcher Andy Pettitte is de enige speler uit de Core Four die de Yankees ooit verliet. Hij speelde tussen 2004 en 2006 voor de Houston Astros en keerde in 2007 voor vier seizoenen terug naar de Bronx, waar hij zijn carrière eindigde na een All Star seizoen in 2010. Pettitte is recordhouder met 19 wins in de postseason. Ook is hij hoog te vinden in de Yankees all-time lijsten. Zo staat hij tweede met 1.823 strikeouts en derde met 203 wins in pinstripes.

Jorge Posada
Nu is het dus Posada die als tweede van de Core Four de handschoen in de wilgen hangt. De battery-mate van Pettitte en Rivera kan terugkijken op een mooie carrière. Niet alleen won hij vijf keer de World Series, ook mocht hij de vele goede Yankees pitchers catchen als Pettitte, Rivera, Roger Clemens, Mike Mussina, C.C. Sabathia en Dwight Gooden. De switch-hitter die altijd zonder handschoenen sloeg (een uitstervend ras), was ook als slagman een force.

De five-time All Star was vooral een plaag voor pitchers in het begin van de jaren 2000. Echter, had hij in 2007 zijn beste seizoen. Hij sloeg .388 met 20 homeruns en 42 doubles. Een van de beste seizoenen voor een catcher ooit.

En toen waren er nog maar twee…

Derek Jeter
De twee overgebleven leden van de Core Four zijn ook niet voor de poes. Derek Jeter heeft niet voor niets de naam ‘clutch’ te zijn. In tegenstelling tot veel grote sterren lijkt het podium waarop hij speelt hem niet veel te doen. Dat liet hij ook zien op 9 juli 2011 toen hij vijf honkslagen sloeg, waardoor hij de 3000 hits plateau haalde. Hij is de eerste die 3000 honkslagen heeft verzameld in pinstripes. De legendarische Lou Gehrig staat tweede op die lijst met 2.721 honkslagen.

De korte stop heeft nog een contract tot en met 2013 + een player option voor 2014. De kans is dus groot dat we nog een paar jaar van de captain kunnen genieten. Al is het de vraag of hij zijn niveau kan behouden. De afgelopen jaren is zijn productie afgenomen. Het resultaat van een ouder lichaam.

Mariano Rivera
Degene die toch wel de grootste kans maakt tot zijn tachtigste te honkballen is Rivera. De closer pakte vorig jaar ook een record: meeste saves ooit. Op 19 september schoot hij Trevor Hoffman voorbij. Inmiddels heeft Rivera 603 saves. Rivera, die met één onraakbare pitch, zijn cutter, jaarlijks zo’n $15 miljoen opstrijkt heeft een contract tot het einde van dit jaar.

Ergens hoop je dat hij nog een paar jaar doorgaat, maar op zijn ‘hoogtepunt’ (hoogtepunt impliceert dieptepunten, maar die zijn er bij hem niet) stoppen zou bij hem passen. The Sandman, 12x All Star, is al jaren blessurevrij en heeft de afgelopen vier jaar met zijn ERA niet boven de 2.00 gezeten. Oja, hij is nu 42 jaar.

Foto’s: Getty Images

1 Reactie
  1. Marco Post 9 jaar ago

    Mo is inderdaad een legende. Ik, als Red Sox fan, wil de man toch even bedanken voor zijn blown saves in Game 4 en 5 van de ALCS in 2004. We zullen het nooit, nooit, vergeten 🙂

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen