World Series 2012 preview: Hitting

Door

De San Francisco Giants nemen het in de World Series op tegen de Detroit Tigers. In voorbereiding op het eerste duel aanstaande woensdag in San Francisco blikken wij vooruit. We vergelijken pitching, hitting en defense van beide teams. Welk team ziet er op papier sterker uit? Deel 3: Hitting.

Top of the order

Een leadoff man is idealiter een snelle slagman, die veel op het honk komt. Of hij nu honkslagen slaat of vier wijd krijgt, maakt niet uit. Als hij maar het honk bereikt en zo snel mogelijk in scoringspositie staat. Daar komt de tweede slagman bij in beeld. Een slagman die kan stoten, een hit and run goed uit kan voeren en de snelle loper de kans geeft om te stelen door niet meteen de eerste bal te slaan.

In Austin Jackson en Omar Infante heeft Detroit een hele uitgebalanceerde kop van de lineup. Jackson is met zijn snelheid een groot gevaar voor elke defense. In de play-offs heeft hij een on base percentage (OBP) van .350 en scoorde hij al zeven punten. Infante doet precies wat er van hem gevraagd wordt en slaat .286 met honkslagen op belangrijke momenten.

Bij de Giants is Angel Pagan de leadoff hitter. Hij heeft het moeilijk tegen de sterke pitching in de play-offs met een OBP van slechts .265, erg mager. Gelukkig voor hem is de slagman achter hem, Marco Scutaro, op dit moment de hottest hitter in baseball (nooit gedacht dat ik dat nog eens zou zeggen). Scutaro slaat dit postseason .354 (.500 in de NLCS), met zeventien honkslagen en vijf RBI. Edge Giants

Heart of the order

Dan naar de mannen die de punten moeten binnen slaan. Beide teams herbergen de grote MVP-kandidaat van hun respectievelijke league (Cabrera en Posey). San Francisco heeft daarnaast Pablo Sandoval en Hunter Pence die de punten binnen moeten slaan, terwijl dat bij de Tigers gedaan wordt gedaan door Prince Fielder en Delmon Young, de meest waardevolle speler in de ALCS.

De strijd tussen Cabrera en Posey wordt duidelijk gewonnen door de Triple Crown-winnaar. Cabrera slaat .278 met één homerun, vijf RBI en vier walks en je hebt altijd het gevoel dat hij nog beter kan. Posey kwam niet verder dan .178, maar sloeg wel twee home runs.

Sandoval is op dit moment beter in vorm dan Fielder (.320 met 3 HR en 9 RBI vs. .211 met 1 HR en 3 RBI), maar Young was in de serie tegen de Yankees de grote man aan slag bij de Tigers. Young slaat nu .294 met 2 HR en 8 RBI, terwijl Pence tijdens de play-offs tot nog toe niet veel verder kwam dan die merkwaardige double maandag tegen de Cardinals. Edge Tigers

Bottom of the order

Het is nog de vraag of de Tigers Young laten spelen in het outfield op vijandig gebied. In San Francisco spelen de teams namelijk zonder aangewezen slagman. Als ze vasthouden aan Dirks in het linksveld (begrijpelijk, want Young is met de handschoen bepaald geen Willie Mays) schuift Peralta een plekje naar omhoog in de lineup. Geen probleem, want ook Peralta is met een .343 slaggemiddelde hot.

Avila, Dirks en Garcia/Berry hebben nog geen grootste dingen gedaan, hoewel Garcia zich met nog een paar goede honkslagen de revelatie van de play-offs mag noemen. Toch presteren zij beter dan Aubrey Huff, waarschijnlijke DH van de Giants, Blanco, Crawford en Belt. Edge Tigers

Kunnen de pitchers nog voor een verrassing gaan zorgen? Game 1, 2, 6 en 7 worden in AT&T Park gespeeld. Dat betekent dat de starters ook met hun bat invloed kunnen uitoefenen op de uitslag. Verlander (0-24), Fister (2-10), Sanchez (.091), Zito (.097), Vogelsong (.169) en Cain (.127) lijken niet de pitchers met de capaciteiten om dat te doen. Cain sloeg overigens al wel zes home runs in zijn loopbaan.

Conclusie

De Tigers hebben een voordeel in pitching en hitting, de Giants in defense. De ploeg van manager Jim Leyland is dan ook mijn pick voor de World Series. Ze verslaan de Giants in zes wedstrijden.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen