Wie wordt de nieuwe coach van Bobcats?

Door

 

De Charlotte Bobcats onderscheidden zich het afgelopen seizoen door het slechtste winstpercentage in de geschiedenis van de NBA neer te zetten. Het team van Michael Jordan, de eigenaar is zelf houder van het beste winstpercentage ooit met zijn 1995/1996 Chicago Bulls, won 10,6 procent van hun wedstrijden en verbrak daarmee het ‘record’ van de Philadelphia 76’ers die in het seizoen 1972/1973 elf procent wonnen. Het ontslag van coach Paul Silas kwam dan ook niet als een verrassing. De vraag is nu: wie mag het volgend seizoen proberen?

Jordan is op zoek naar een nieuwe coach. De zoektocht is echter niet makkelijk aangezien zijn Bobcats behoefte hebben aan een coach die overweg kan met een groep jonge spelers die tot nu toe enkel verloren en tot op een zekere hoogte gedemoraliseerd zijn. Deze week zal het management, met naast Jordan ook hoofd van de ‘basketball operations’ Rod Higgins en GM Rich Cho, heel wat interviews afnemen.

Een eerste naam die aan bod komt is Mike Dunlap. Die is momenteel assistent van Steve Lavin bij St. John’s University, de school waar onder andere Chris Mullin en Ron Artest hun opleiding genoten. Daarnaast interviewen de Bobcats ook Nate Tibbetts, assistent van Byron Scott bij de Cleveland Cavaliers. Verder in het rijtje staat Dave Joerger, assistent van Lionel Hollins bij de Memphis Grizzlies. Joerger is een rijzende ster aangezien hij al vijf titels won in de NBA Developmental League, de International Basketball Association en de Continental Basketball Association. En dan is er ook nog Mike Malone, assistent van Mark Jackson bij de Golden State Warriors.

Daar houdt het niet mee op, de Bobcats voeren ook gesprekken met een aantal bekende namen. Een eerste is  Nate McMillan, ex-coach van de Portland Trail Blazers en voordien de Seattle Supersonics. Een tweede naam is Brian Shaw, assistent van Mike Brown bij de LA Lakers.  Verder hebben de Bobcats ook interesse in legende Jerry Sloan, ex-coach van de Utah Jazz.

De meest opvallende naam is echter die van Patrick Ewing. De voormalige ster van de New York Knicks is al vijf seizoenen assistent van Stan Van Gundy bij de Orlando Magic maar wil graag een stap hogerop zetten. “Ik heb er veel werk ingestopt. Ik heb veel geleerd van heel goede coaches als Stan (Van Gundy), Jeff (Van Gundy) en Doug (Collins). Het enige dat ik nodig heb, is een kans. En als ik die kans krijg, ben ik hopelijk succesvol”, zei Ewing.

Hoewel weinigen twijfelen aan de basketbalkennis van Patrick Ewing zou het toch wat raar staan: Ewing en Jordan bij hetzelfde team. Beide heren vochten in de jaren ’90 meerdere ‘bloedige’ playoff-series uit, telkens gewonnen door de Bulls van Jordan. Ewing was altijd de pineut terwijl Jordan en zijn maatje Pippen telkens met de eer aan de haal gingen. Dat de beide mannen nu zouden gaan samenwerken, blijft een rare gedachte.

Tot slot, misschien haalt Jordan tijdens het interview met Ewing deze tape nog eens boven:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen