Wie wil de NFC East winnen?

Door

121414-NFL-Giants-Odell-Beckham-Jr-PI-CH.vresize.1200.675.high.6

De New York Giants (6-7) wisten vannacht, mede doordat de Miami Dolphins (5-8) vergaten om ene Odell Beckham Jr. te dekken, met 31-24 te winnen van de Miami Dolphins. Waar de Dolphins hierdoor definitief zijn uitgeschakeld voor de play-offs, hebben de New York Giants dankzij hun zwakke divisie nog een grote kans om door te gaan.

Een paar weken geleden omschreef ondergetekende redacteur nog de Washington Redskins als dé favoriet voor de divisie. Maar met drie weken te gaan, en drie teams met een 6-7 record, wordt het hoog tijd om de speelschema’s onder de loep te nemen en te kijken of er iets zinnigs valt te zeggen over het weggeven van de #4 seed in de NFC.

Redskins hebben alles in eigen hand
De Washington Redskins lieten het twee weken geleden lelijk afweten tegen de Dallas Cowboys in eigen huis, maar maakten dit afgelopen weekend goed met een uiterst verrassende uit-overwinning op de Chicago Bears. Het was immers pas de tweede keer in anderhalf seizoen onder hoofdcoach Jay Gruden dat de ploeg buiten de hoofdstad wist te winnen.

Dit alles betekent dat de Redskins alles momenteel in eigen hand hebben. Zij staan bovenaan, en als ze de drie resterende duels winnen, dan mogen zij de play-offs in. De vraag is echter hoe makkelijk dit gaat worden wanneer we naar het resterende speelschema kijken.

  • Week 15 – vs. Buffalo Bills (6-7)
  • Week 16 – @ Philadelphia Eagles (6-7)
  • Week 17 – @ Dallas Cowboys (4-9)

Het moge duidelijk zijn dat met name de laatste twee uitwedstrijden een grote horde zullen gaan vormen voor de Redskins. Eerder sloegen ze namelijk een modderfiguur tegen de Cowboys, en daarnaast moeten ze ook op bezoek bij concurrent Philadelphia. Als het ‘uit-complex’ van de Redskins hier weer boven komt drijven, dan lijkt de kans klein dat zij hun koppositie in de divisie met succes zullen gaan verdedigen.

Voorspelling: 7-9

Eagles zijn herrezen uit de dood
Twee weken geleden kregen de Philadelphia Eagles een pak slaag van jewelste tijdens Thanksgiving. De druk op Chip Kelly groeide, en het team leek stuurloos. Maar zie hier de onvoorspelbaarheid van een lang NFL-seizoen: na twee overwinningen op rij (Patriots & Bills) lijkt het lek boven en hoopt Kelly dat hij en zijn mannen voor de tweede keer in drie jaar richting de play-offs mogen.

Makkelijk wordt het echter ook niet voor de Eagles, aangezien ze dus onder andere de ijzersterke Arizona Cardinals zullen gaan tegenkomen.

  • Week 15 – vs. Arizona Cardinals (11-2)
  • Week 16 – vs. Washington Redskins (6-7)
  • Week 17 – @ New York Giants (6-7)

Net zoals bij Washington, kun je stellen dat vooral de wedstrijd binnen de eigen divisie in dit stadium het meest belangrijk zijn. Hoewel een overwinning tegen de Cardinals ontzettend zou helpen, kunnen ze ook de play-offs in gaan door simpelweg hun laatste twee wedstrijden te winnen. De vraag is echter of dit niet teveel is gevraagd, hoe goed de Eagles momenteel ook spelen.

Voorspelling: 7-9

Onvoorspelbare Giants blijven hopen
De New York Giants staan momenteel derde in de divisie, vanwege alle tie-breakers. De ploeg beschikt echter wel over een combinatie die bij veel tegenstanders angst inboezemt (Manning & Beckham Jr.) en ondanks dat de defensie veel steken laat vallen zijn de Giants typisch een ploeg die ondanks hun record altijd nog wel schade kunnen aanrichten in de play-offs. Hiervoor moeten ze alleen wel eerst de divisie winnen.

Zoals bovenstaande tweet laat zien hebben de Giants eerder dit jaar een hoop wedstrijden laten liggen, en daardoor moeten ze nu zelf in de achtervolging gaan om alsnog de divisie te pakken. Maar ook zij hebben geen gemakkelijke route.

  • Week 15 – vs. Carolina Panthers (13-0)
  • Week 16 – @ Minnesota Vikings (8-5)
  • Week 17 – vs. Phildelphia Eagles (6-7)

De Giants krijgen eerst de ongenaakbare Panthers op bezoek, mogen vervolgens naar Minnesota om het dan af te mogen maken tegen de Eagles. Het enige probleem is dat de Giants, zelfs als ze winnen van de Eagles, ook één van hun andere twee wedstrijden moeten winnen wanneer ze gelijk eindigen met de Eagles en Redskins. En op papier lijkt die kans niet al te groot…

Voorspelling: 7-9

Conclusie
Zoals we kunnen zien, kan het heel goed dat al deze ploegen met een 7-9 record eindigen. In het scenario wat hierboven wordt geschetst zouden dan de Philadelphia Eagles met alle tie-breakers de lachende derde zijn en aan de haal gaan met de divisie. Een theorie die de statistieken momenteel ook ondersteunen. Zo zien de analisten van ESPN’s statistiekenblog FiveThirtyEight ook de Eagles als dé favoriet onder de huidige omstandigheden.

STATS

De verschillen zijn echter niet groot, en als de afgelopen weken iets hebben geleerd, dan is het wel dat vooral de NFC East heel lastig te voorspellen is. De komende week zullen alle ploegen proberen om de goede vorm vast te houden, maar de speelschema’s laten zien dat vooral de laatste twee weken doorslaggevend zullen worden in de strijd om de #4 seed in de NFC.

Foto: Getty Images/Archief

Ook leuk om te lezen