Wie is Ben Cherington en wat moet hij doen?

Door

Veel is er te doen geweest om de komst van Theo Epstein bij de Chicago Cubs. De vervanger van Epstein bij de Boston Red Sox is een grote onbekende. Ben Cherington is de nieuwe General Manager van de Red Sox. Maar wie is hij toch?

Cherington kwam in 1997 bij de Red Sox onder GM Dan Duquette, ruim vijf jaar voordat Epstein GM werd bij de Red Sox. Cherington was de afgelopen jaren de rechterhand van Epstein.  Hij was zelfs samen met de nieuwe GM van de Cubs Jed Hoyer tijdelijk GM van de Red Sox in 2005, toen Epstein even bij de Red Sox was vertrokken.

Cherington is een sterke talent evaluator en is in ruim veertien jaar goed ingewerkt in de Major Leagues. Volgens Keith Law van ESPN heeft hij echter een zwakke eigenschap: hij is slecht in zichzelf promoten. Volgens Law is dat ook de reden waarom Cherington nu pas boven komt drijven.

Wat wat moet Cherington doen?

Cherington is de GM van een team dat elk jaar in de play-offs hoort te zitten, maar al twee jaar geen play-offs heeft gehaald. Dit jaar werd oktober op een wedstrijd na niet gehaald. Vorig jaar waren de Red Sox lang voor het einde van het seizoen uit contention. Blessures waren een groot deel van het probleem van de Boston Red Sox. Maar vooral dit seizoen leken er ook strubbelingen in de dug-out te zijn. Spelers (die die avond niet speelden) dronken bier tijdens wedstrijden. Manager Terry Francona was de grip op de spelersgroep kwijt.

Taak één van Cherington is een vervanger voor Francona vinden. De topkandidaat was in mijn ogen John Farrell, de huidige manager van de Toronto Blue Jays. Farrell was jarenlang de zeer gewaardeerde pitching coach bij de Red Sox en vertrok een jaar geleden naar Toronto. Blue Jays GM Alex Anthopoulos heeft echter aangegeven dat Farrell niet weg mag. Pech voor de Red Sox.

Andere managers lijken vast te zitten bij hun clubs of niet interessant te zijn voor de Red Sox. De naam die nu het meest genoemd wordt is die van Dale Sveum, de huidige hitting coach van de Milwaukee Brewers.

En dan het team. John Lackey speelt niet in 2012 na een Tommy John operatie. Ook Daisuke Matsuzaka lijkt volgend jaar niet meer in actie te komen voor de Red Sox. Er moet dus een startende werper gehaald worden, want de terugkomst van Clay Buchholz is niet genoeg. C.J. Wilson is een interessante Free Agent optie, maar ook kan er geruild worden.

Het slagpeleton is nogal linkshandig en wordt nogal oud. J.D. Drew’s contract is afgelopen en dus is er een gat op het rechtsveld. Dat kan Cherington opvullen met Josh Reddick of Ryan Kalish, of hij kan de Free Agent markt op gaan. Daar is de spoeling zeer dun. Josh Willingham is een naam die al vaker in Fenway Park is genoemd.

En de DH positie? David Ortiz is een Free Agent, en het schijnt zo te zijn dat er gesprekken gaan komen tussen de twee partijen. Dat betekent niet dat Ortiz blijft. Cherington kan er ook voor kiezen om de DH te reserveren voor spelers die rust nodig hebben, zoals Kevin Youkilis of voor spelers met platoon-splits, in plaats van voor één speler.

Ook is closer Jonathan Papelbon een Free Agent. Moet Cherington hem laten gaan en Daniel Bard promoveren tot closer, of Papelbon houden?

Kortom: de Red Sox hebben een goede kern en moeten kunnen contenden volgend jaar. Cherington kan zich deze winter bewijzen door welke keuzes hij maakt. Gaat hij voor een Free Agent pitcher? Een slagman? Prince Fielder misschien? Voorspellen is onmogelijk.

Foto: gazettenet.com

Ook leuk om te lezen