Who’s better, who’s best (#1): Joe Montana

Door

Who’s better, who’s best nummer 1: Joe Montana

Toen Joe Montana bij de 49ers aankwam op zijn eerste training camp dachten zijn medespelers dat het de nieuwe kicker was. De quarterback werd tijdens de 1979 NFL Draft in de derde ronde gekozen door de San Francisco 49ers en woog op dat moment nog geen 90 kilogram. Het zou niet lang meer duren vooraleer medespelers en tegenstanders doorhadden dat het geen kicker was, maar dat er een nieuwe quarterback aanwezig was in San Francisco, en niet zomaar eentje.

Al van zijn jaren bij de Notre Dame Fighting Irish bleek dat Montana zijn team kon terugbrengen van een achterstand. ‘Comeback Joe’ heeft 31 fourth quarter comebacks op zijn naam staan. Zijn meest bekende is waarschijnlijk die in Super Bowl XXIII, toen hij een drive van 92-yards dirigeerde en John Taylor kon bereiken voor een 10-yard touchdownpass, en San Francisco won met 20-16 van de Cincinnati Bengals.

Een bijnaam van Montana is ‘Joe Cool’, omdat hij te allen tijde de kalmte wist te bewaren. Met de 49ers speelde hij in vier Super Bowls, won die allemaal en werd zelfs drie maal Super Bowl MVP. Zijn statistieken in de finale der finales zijn dan ook buitengewoon: In vier Super Bowls gooide Montana voor 1142 yards, 11 touchdowns en 0 interceptions.

Montana gooide in zijn loopbaan voor 40 551 yards en 273 touchdowns. Hij mocht acht maal in de Pro Bowl spelen en werd twee keer MVP van de NFL. In 2000 werd Montana lid van de Pro Football Hall of Fame en is ook lid van het All-time NFL team en het 1980’s all-decade team. Zijn nummer 16 mag nooit nog door een 49er gedragen worden.

Leuk weetje: één van de zonen van Montana, Nick, speelde high school football bij Oaks Christian High, California, en had er wat competitie op quarterback. Zijn voornaamste ‘tegenstander’ was Trevor Gretzky, zoon van NHL-legende Wayne Gretzky. Over talent gesproken. Normaal mogen de ouders zich niet bemoeien met wat er op het veld gebeurt, maar coach Bill Redell wou gerust een uitzondering maken voor Joe.

Foto: joemontanasrightarm.files.wordpress.com

Ook leuk om te lezen