Weinig upsets, veel sensatie op Super Saturday

Door

Naar mate de weken vorderen worden de match-ups zwaarder en gaan gerankte teams elkaar vaker en vaker treffen. Tussen week 4 en week 6  wordt vaak pas echt duidelijk wie de kanshebbers zijn. Ondanks dat een deel van de topploegen met moeite de buit binnen haalde, waren er relatief weinig verrassingen te noteren. De topwedstrijden waren echter wel zo goed als gehoopt en we gaan even in vogelvlucht over de belangrijkste duels, die vrijwel allemaal werden afgewerkt op deze week 4 Super Saturday voor college football.

Absolute sensatie was de kraker tussen (7) Oklahoma State (foto) en (8) Texas A&M, waar de Texanen de rust in gingen met een dominante 20-3 voorsprong en de wedstrijd in hun greep. Okla State kwam echter sensationeel terug met een 21-0 derde kwart en uiteindelijk wist State zelfs met 30-29 aan het langst eind te trekken in dit spektakelstuk. Hiermee lopen de titelkansen van Texas A&M voor de Big 12 een flinke deuk op.

De val van Florida State blijft bezig, terwijl de klim van Clemson blijft doorzetten. In hun onderlinge treffen, de nummer 11 tegen de nummer 21, trokken de Clemson Tigers aan het langste eind en hun 35-30 overwinning – ondanks een sterk laatste kwart van FSU – kan nog wel eens zorgen voor een wisseling van de wacht in de ACC rankings.

De vooralsnog ongeslagen teams uit de Big Ten blijven ook op stoom. (6) Wisconsin verpletterde South Dakota met 59-10, (9) Nebraska won 38-14 van Wyoming en (23) Illinois verslaat West Michigan moeizaam met 23-20. Ook nummer (22) Michigan komt op 4-0 met hun 28-7 winst over San Diego State, waarbij zeker de unieke prestatie van Michigan QB Denard Robinson moet worden genoemd; hij rushte namelijk voor meer dan 200 yards in dit ene duel. Robinson positioneert zichzelf daarmee tot absolute kanshebber voor de Heismann Trophy.

Moeizaam ging het voor (1) Oklahoma tegen het ongerankte Missouri. Nu is Mizzou alles behalve een slechte ploeg, maar de 38-28 werd slechts bereikt door goed werk voor de rust. Veel sterker werd er gespeeld door (3) Alabama, die thuis hun Crimson Tide een mooie 38-14 overwinning zagen halen tegen (12) Arkansas. Alabama blonk uit in goede defense, maar vooral ook enorme plays, waaronder een 83-yard punt return voor een touchdown.

Ook de (2) LSU Tigers versloegen een gerankte tegenstander; (16) West Virginia werd met 47-21 aan de kant gezet. De wedstrijd viel vooral op door de razende start van LSU, die met 27-7 de pauze ingingen en die voorsprong simpelweg niet meer uit handen gaven.

Andere noemenswaardige games zijn de winst van Arizona State over (22) USC, die vooral in Californië pijn zal doen omdat de Trojans eindelijk weer terug waren in de rankings. Ook won Notre Dame hun tweede game in de ultra-defensieve wedstrijd tegen Pittsburgh, die eindigde in een opvallende 15-12 eindstand. Ook wisten Auburn (30-14 vs Florida Atlantic) en Mississippi State (26-20 tegen Louisiana State) winst te pakken, maar of dat voor hen genoeg is om weer de rankings te halen is sterk de vraag.

Later deze week zal Sport Amerika vooruitblikken op het aankomende weekend – met onder meer het treffen tussen (6) Wisconsin en (9) Nebraska, die vorige week abusievelijk voor deze week werd aangekondigd – en op basis van de eerste vier wedstrijden een aantal voorspellingen doen. Als er specifieke teams zijn waarover je vragen hebt, kun je die vragen achterlaten in de comments of via Twitter sturen aan @juleszane. We horen graag van je!

Foto: BleacherReport

Ook leuk om te lezen