Weekend vol tradities is stilte voor de storm

Door

Het was het afgelopen weekend uiteraard weer spannend in college football en er stonden nog een aantal belangrijke bowl games op het spel. Het aantal upsets viel dit weekend tegen, maar we zijn ook ernstig verwend de afgelopen maand. Het niveau was echter wel top, al bewezen een aantal uitslagen en ontknopingen dat aanpassingen aan ’t systeem van rankings en bowl berths wel hard nodig zijn geworden.

Het belangrijkste duel was het treffen tussen (1) LSU en (3) Arkansas, want een overwinning van LSU zou hen een plek in de BCS National Championship game garanderen, terwijl Arkansas bij winst zichzelf de definitieve verrassing van dit seizoen kon maken. Toen Arkansas een 14-0 voorsprong nam in het eerste kwart hing de sensatie in de lucht, maar LSU gaf een goede dot gas en voordat de helft gespeeld was stonden de Tigers alweer 21-14 voor, om uiteindelijk uit te lopen tot een 41-17 eindstand.

In een week waarin dat zo belangrijk is won de rest van de top 10 echter ook hun wedstrijden. Dat betekent dat in de meeste conferences de championship title games zijn bepaald, maar daar zullen we later deze week op voorbeschouwen. Eerst gaan we kijken naar de belangrijkste uitslagen van dit weekend en er stonden een aantal krakers op ’t programma, die traditiegetrouw worden gespeeld in het laatste weekend.

(2) Alabama versloeg met 42-14 hun staatsrivaal (24) Auburn, waarmee de Crimson Tide zichzelf vrijwel zeker in de wedstrijd om het nationale kampioenschap hebben gespeeld. De kans dat LSU tegen Alabama niet de finale is, is echt heel erg klein geworden. Pijnlijker nog was de 24-0 overwinning van (5) Virginia Tech op staatsgenoot Virginia, waardoor Virginia Tech in ieder geval hun ACC divisie pakten.

En dan was er nog de genante 50-0 shutout van USC tegen UCLA; genant omdat USC door een schandaal vorig jaar geen aanspraak maakt op een bowl game en daardoor UCLA hun plek inneemt in de PAC-12 finale, terwijl Stanford al het hele jaar in de top 10 speelt maar in hun divisie tegen Oregon moeten en die gaan hen voorbij. Stanford maakt dus geen kans op de PAC-12 titel, terwijl het ronduit matige UCLA wel een kans krijgt. Goed, als USC wel had meegedaan dan had Stanford ook niet meegespeeld, maar dan was het nog enigszins te verkroppen geweest en zou het vooral de roep om playoffs gevoed hebben.

Ook spannend voor het verdere verloop van de bowl games was het nog in de Big Ten, waar Wisconsin moest winnen van Penn State om in de allereerste Big Ten Football Championship Game terecht te komen. Ze deden dat ook en wel met 45-7 in een wedstrijd die vooral werd gedomineerd door de Badgers’ running game met RB Montee Ball, die nog twee wedstrijden heeft om  5TDs te scoren en daarmee het all-time record van college football in handen te krijgen. Hij heeft er in 12 wedstrijden namelijk al 34 gescoord. Ook mooi was het jaarlijkse treffen dat in de Big Ten “The Game” wordt genoemd; de traditionele afsluiter van het reguliere seizoen tussen Michigan en Ohio State, een wedstrijd die Michigan al zeven edities op rij verloren had. Dit jaar werd de ban echter gebroken en de Wolverines pakten met 40-34 in hun eigen Big House (foto; 120.000 toeschouwers) in ieder geval nog een pleister voor de wond dat niet zij, maar hun aartsrivaal Michigan State komend weekend in de finale staan.

Belangrijker nog dan de uitslagen van dit weekend zijn de gevolgen daarvan. Komend weekend staat, behalve in de Big 12, voor vrijwel alle conferences in het teken van de conference finales en die zullen voor een groot deel bepalen wie in de BCS At-Large Bowls gaan spelen. Daarover later deze week meer!

Ook leuk om te lezen