WBC analyse: Dominicaanse Republiek

Door

World Baseball Classic - Second Round - Miami - Puerto Rico v Dominican Republic
Nadat er eerder al analyses van Japan en Cuba te lezen waren, is het vandaag de beurt aan de tegenstander in de halve finale van de World Baseball Classic: de Dominicaanse Republiek. Een team vol supersterren uit de Major League en misschien wel de uitgesproken favoriet voor de titel. Toch is dat geen garantie op de winst, zo bleek  vier jaar geleden toen Nederland tot twee keer toe won van de D.R.

Hitting

Net als in de vorige analyses behandelen wij de slagploeg, de pitching en de winstkansen. Allereerst de indrukwekkende line-up van de Dominicanen. In de halve finale mogen we verwachten dat zij in de sterkste opstelling zullen starten. Dat betekent dat de kop van de slagploeg zal bestaan uit All-Star korte stop José Reyes en derde honkman en switch-hitter Erick Aybar. Een betere 1-2 combo kom je in dit toernooi waarschijnlijk niet tegen, of het moet de nieuwe combinatie van Simmons en Profar zijn van Nederland. Voor de startende werper van Nederland, Diegomar Markwell, is het zaak vooral Reyes van de honken te houden. Met zijn snelheid zorgt hij namelijk ook op de honken voor groot gevaar.

Als Reyes wel op het honk komt, volgt het grote gevaar van het hart van de slagvolgorde van de Dominicanen aangevoerd door de in topvorm stekende Robinson Cano. De tweede honkman van de New York Yankees heeft over het hele toernooi een slaggemiddelde van .519 en zes van zijn veertien honkslagen gingen voor extra honken (vier doubles en twee home runs) en hij verzamelde al zes binnengeslagen punten. Een kanttekening bij deze topprestaties: van de dertien keer dat Cano sneuvelde, gebeurde dat zeven keer met drie slag. Achter Cano staan Edwin Encarnacion (42 HR in 2012), Hanley Ramirez (2 HR dit toernooi), Nelson Cruz (6 RBI) en catcher Carlos Santana, de man van de monster home run in de wedstrijd van zaterdag.

De onderste twee slagmensen, outfielders de Aza en Nanita, vormen een minder grote bedreiging. Toch mogen we spreken van een zeer gevaarlijke en potente lin-eup. Een hitting machine die in de voorbereiding tegen ploegen als de Phillies en de Yankees op volle toeren draaide, maar dit toernooi nog niet echt haar belofte in heeft kunnen lossen. Zo sloeg Nederland als team meer honkslagen dan de Dominicanen al moet gezegd worden dat de Nederlanders een wedstrijd meer gespeeld hebben.

Pitching

De pitching van de D.R. lijkt in eerste instantie niet de grootste kracht van het team, maar zeker in de bullpen is het team erg sterk en de Dominicanen hebben als team het laagste ERA van alle halve finalisten. In de bullpen maken werpers als Kelvin Herrera, Octavio Dotel, Santiago Casilla, Pedro Strop (die overigens ook voor Nederland uit had kunnen komen) en closer Fernando Rodney het erg moeilijk om in de laatste innings nog te kunnen scoren. Dat betekent dat Nederland in de eerste vijf, zes innings zal moeten toeslaan en ook dat wordt lastig tegen werper Edinson Volquez, de ace van de San Diego Padres.

Volquez kwam tot nog toe slechts één keer in actie tijdens dit toernooi. Hij gooide 4 1/3 innings zeer sterk tegen Italië, maar leek in de eerste inning toch last van spanning te hebben. Vier walks en een home run zorgden voor een 4-0 voorsprong voor de Italianen, die de slagploeg later nog om wist te turnen tot een 5-4 overwinning. Het is overigens niet de eerste keer dat Volquez tegen Nederland gooit. Vier jaar geleden kreeg hij, ook toen in de eerste inning, drie punten tegen en de uiteindelijke de loss achter zijn naam.

Conclusie

In de laatste drie wedstrijden scoorden de mannen van manager Tony Peña slechts tien punten. Als zij dat gemiddelde vasthouden, heeft Nederland een kans. Er zal vroeg in de wedstrijd gescoord moeten worden en Markwell zal het team op zijn minst vijf sterke innings moeten geven, waarna relievers Boyd, Pawelek, Stuifbergen, van Mil en nieuwe closer Kenley Jansen de wedstrijd in het slot moeten gooien.

De Dominicaanse Republiek is absoluut de favoriet, maar als we van dit toernooi ook maar iets geleerd hebben, is het dat de favoriet niet altijd wint. De vorm van de dag bepaalt welk team naar de finale gaat en dat zou zo maar eens Nederland kunnen zijn. Veel kijkplezier en laten we hopen op een wedstrijd als deze.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen