Warriors houden stand na blunder Harden

Door

Oklahoma City Thunder v Golden State Warriors

James Harden had donderdagnacht de kans om de Houston Rockets naar de winst te schieten. Met nog ruim acht seconden te gaan kreeg hij de bal in handen, dribbelde hij de vijandelijke helft over en moest hij het besluit maken hoe zijn team de 99-98 ging goedmaken. In zijn ooghoek zag hij een teamgenoot vrij staan dus Harden gaf de pass, waarschijnlijk in de hoop de teamgenoot Trevor Ariza of Terrence Jones was. Het was Dwight Howard, die de bal snel teruggaf aan de ster van de avond. De tijd tikte door, Stephen Curry en Klay Thompson tikten de bal uit Harden zijn handen en het geluid van de zoemer ging over in arena vol uitzinnige fans. En terwijl Curry en zijn teamgenoten feest vierden op veld, bleef Harden met beide handen op zijn hoofd liggen terwijl de gouden confettiregen op hem neerdaalde. Warriors op twee, Rockets op nul.

Curry legde na afloop uit wat er door zijn hoofd ging: “Je weet dat hij daar bijna nooit de bal passt, dus ik kwam er bij voor een double team. Vanaf het moment dat hij de bal heeft is je doel hem niet te laten schieten. Gelukkige lukte dat!”

Curry vs Harden
De MVP en de runner-up hadden in het eerste duel al flink lopen sparren en dat was dit duel niet anders. Om beurten lieten de sterren zien waarom ze zo belangrijk zijn voor hun team. Zo begon Curry begon het duel ijzersterk met vijftien punten, mede dankzij vier rake driepunters. In het tweede kwart nam Harden zijn ploeg op sleeptouw en werd een achterstand van zeventien punten aanzienlijk verkleind. De comeback had in het vierde kwart voltooid kunnen worden, maar Harden blunderde en kreeg dus geen schot meer de lucht in.

Harden was één assist verwijderd van een spectaculaire triple-double, evenals in Game 1. De beste shooting guard van de NBA eindigde het duel met een statline van 38 punten (13-21 FG, 9-10 FT), tien rebounds en negen assists en was goed voor een drietal steals. Opvallend in vergelijking met Curry is dat Harden in de plus/minus op +12 eindigde en Curry op -7. De MVP was verder goed voor 33 punten (13-21 FG, 5-11 3pm), zes assists en drie rebounds.

“Soms wil ik gewoon een biertje openmaken, lekker op de eerste rij plaatsnemen en gewoon kijken naar die gasten. Curry en Harden zijn de twee beste basketballers op deze wereld”, zei Andrew Bogut na afloop over het titanengevecht. Bogut speelde zelf een belangrijke rol met veertien punten en vijf blocks.

Teamwork
Het is al vaker gezegd en geschreven, maar de Golden State Warriors zijn dit seizoen niet alleen het team met de beste record in de NBA, maar ook het vermakelijkste team om naar te kijken. In de eerste helft werd het publiek getrakteerd op een perfecte demonstratie van het systeem van coach Steve Kerr, waarin elke speler op het veld precies lijkt te weten waar de vrije man loopt. Het resulteerde in prachtig teamspel en een enorm aantal assists.

Hier leidt een mooi driehoekje tot een spectaculaire dunk van Andre Iguodala:

Ook de Rockets speelden sterk als een team. De ploeg liet slechts tien turnovers noteren en de spelers vonden elkaar met alley-oops. Helaas voor de mannen uit Texas wilde bij Josh Smith (5-17) en Corey Brewer (1-5) het schot niet vallen. Ook Ariza was wat afwezig met zeven punten, nadat hij de afgelopen twee duels een van de belangrijkste offensieve wapens was. Dwight Howard (knie) speelde een goede wedstrijd met negentien punten en zeventien rebounds en lijkt hersteld te zij

Game 3
Zaterdag spelen de teams opnieuw tegen elkaar, maar het publiek zal dan juichen voor de de mannen in het rood. De fans van de Rockets zijn inmiddels gewend om twee duels achter te staan in de series en zullen er alles aan doen om hun team naar de overwinning te schreeuwen.

Rockets-coach Kevin McHale, die misschien een time-out had moeten nemen tijdens het laatste balbezit, liet weten klaar te zijn voor de uitdaging: “We kunnen ons niet te druk maken. We spelen goed, zijn dichtbij en zullen het zaterdag weer proberen.”

Spannend zijn de duels tot nu toe zeker. Hier is het scoreverloop te zien:
eISXQEf

Collega Kerr keek ook uit naar het derde duel van deze series: “Dit zijn twee teams die naar de Finals willen. De competitie is fantastisch om te zien.”

Foto:Getty Images

11 Reacties
 1. Arno 5 jaar ago

  Jammer dat je de focus legt op de blunder van Harden. The beard geeft die hele wedstrijd alles om zijn team in de race te houden terwijl veel teamgenoten te kort schieten( ja, leuke woordspeling).
  Toch is Harden weer het zwarte schaap, beetje jammer maar waarschijnlijk wel zijn verdiendste, hij is namelijk de ster van Houston.

  • Maarten 5 jaar ago

   Maar hoe kan je het anders uitleggen dan? Hoe goed Harden ook speelde deze laatste 2 wedstrijden, hier had gewoon minstens een schot uit moeten komen, of hij nou raak was gegaan of niet. Dit moment heeft de wedstrijd uiteindelijk beslist in het voordeel van de Warriors en als je Harden zn reactie zag na de wedstrijd, weet hij zelf ook dat hij heeft geblunderd. Blunderen is wel iets anders dan een wedstrijd verpesten voor je team want zonder hem waren ze nooit op 1 punt afstand gekomen.

 2. roy bruce 5 jaar ago

  Je hebt volledig gelijk Arno. Harden houdt in zijn eentje Houston naast Warriors. In beide duels is Warriors steeds met minimaal verschil erdoorheen gekomen. Ik ben er zeker van dat The Beard zal gaan vlammen in Houston. Om nu te zeggen dat Warriors stand houden door de blunder van Harden is te gek voor woorden. Immers, wie had de garantie dat Harden of een andere speler zou hebben gescoord….?

 3. Hans 5 jaar ago

  Ik vind het terecht van de auteur. Op zo’n moment zo’n fout maken? Dat is een blunder. Hoe goed hij ook speelde. Als vd Sar alle ballen tegenhoudt en in de laatste minuut over een bal heenduikt zeggen we precies hetzelfde.

 4. Daan 5 jaar ago

  Heren, dank voor jullie reactie. Ik waardeer, maar deel jullie mening niet. Als je met nog acht seconden in de wedstrijd met een 99-98 stand en een time-out op zak de bal onnodig aan Howard geeft (misschien per ongeluk, misschien om Klay of Steph af te schudden) en vervolgens zelf geen schot meer weet af te vuren… jaiks!

  Er was geen garantie dat zijn schot erin zou gaan en we zullen het ook nooit te weten komen doordat er geen schot is genomen. Turnover in laatste seconde van een Conference Final met één punt achterstand? Dat is een blunder in mijn boekje, hoe goed de defense van Curry en Thompson ook was.

  Verder met jullie eens: Harden speelde geweldig en is een geweldige speler die komende duels hopelijk meer van hetzelfde kan laten zien.

 5. Arno 5 jaar ago

  Die mening hoef je ook niet te delen, ik vind het al top dat je hierop reageert.

  De turnover waar we over spreken was wel degelijk een blunder, dat ontken ik niet. Het is in mijn ogen echter niet de reden dat de Rockets deze wedstrijd verloren. Zo komt het wel over in de titel en de eerste regels van je artikel en dat vind ik jammer. Daarna geef je voldoende uitleg over het verloop van de wedstrijd, alleen is de toon al gezet.

  Dat is echter een keuze van de schrijver en die keuze verantwoord je nog goed ook! Meningsverschillen zullen wel blijven, zo lang we allemaal maar van de games genieten. Na vannacht LeBron James bashen??

 6. Jake 5 jaar ago

  Ben het eens met de auteur dit zijn de momenten waarop je moet”shinen”.
  Kijk LeBron.Rose en ook Curry zelf,toch kan dit natuurlijk gebeuren.
  Ik denk dat dit een goede leerschool is geweest dit zal hem niet zo hauw meer overkomen.

  • Daan 5 jaar ago

   Denk dat er weinig te bashen valt Arno! Wat een ongekende dominantie liet hij vannacht zien!

   • Arno 5 jaar ago

    Jup, alleen credits voor The King

 7. Jake 5 jaar ago

  Ps fijn dat er een site om over nba te praten /kijken bedankt voor alle leuke info

 8. Roy Bruce 5 jaar ago

  Daan, in het artikel “Waarom de blunder van James Harden geen blunder was” van Vincent van Genechten staat precies wat ik bedoelde. Of Howard bang was om een play te maken, weet ik niet. Maar ik zag gewoon dat hij de bal heeeeel snel terug gaf aan Harden, terwijl hij naar mijn mening een beter overzicht had van wat er zich in de paint voltrok. Met The Splash Brothers voor zich had Harden weinig kans om dat te zien dus deed hij maar wat voor hem het beste was.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen