Walk-Off: Tigers nemen de macht over in AL Central, Nats zakken verder weg

Door

Pittsburgh Pirates v Colorado Rockies

Een nieuwe week, een nieuwe walk-off! Deze week waren het de Detroit Tigers en de Atlanta Braves die hun winning steaks na respectievelijk twaalf en veertien wedstrijden verbroken zagen worden. Desalniettemin hebben gaan beide teams nu wel stevig aan kop in hun eigen divisies. Verder blijven ook de Dodgers winnen, zijn de Rangers en Athletics nog steeds verwikkeld in een strijd om de macht in de AL West en staan de New York Mets bijna tweede in de NL East, kortom het was weer een week waarin genoeg te beleven was!

arrow_up Texas Rangers (67-50, 1ste in AL West)

De Texas Rangers hadden een perfecte week, het team van landgenoot Jurickson Profar won al haar wedstrijden tegen de A’s, Angels en Astros en gaat dankzij wat misstappen van Oakland nu aan kop in de AL West. Ditmaal zullen de Rangers proberen om de leiding wel tot en met de laatste dag vast te houden, iets wat vorig jaar nog mis ging t.o.v. Oakland.

arrow_up Detroit Tigers (69-46, 1ste in AL Central)

Vorige week benadrukte ik nog hoe belangrijk de series tussen de Tigers en de Indians was, de Tigers leken de boodschap te hebben begrepen want zij sweepten de Indians op indrukwekkende wijze in Cleveland. Vrijdag werd wel de winning streak beëindigd door de New York Yankees maar dankzij de reeks van overwinningen hebben de Tigers nu eindelijk wat lucht in de AL Central.

arrow_up Los Angeles Dodgers (66-50, 1ste in NL West)

De Dodgers zijn niet van plan om de race in de NL West spannend te houden. De sweep op de Cubs werd voltooid, in St. Louis werden drie van de vier wedstrijden gewonnen en ook de series tegen Tampa Bay is met twee overwinningen voortvarend van start gegaan. Zodoende zijn de Dodgers momenteel misschien wel het meest gevaarlijke team in het honkbal.

arrow_down Tampa Bay Rays (66-49, 2de in AL East, 3 G.B.)

Zoals gezegd verloor Tampa Bay haar eerste twee wedstrijden in Los Angeles, eerder gingen ook twee wedstrijden tegen Arizona verloren en dus kunnen de mannen van Joe Maddon een overwinning in de laatste wedstrijd tegen L.A. goed gebruiken. Op die manier kunnen ze druk op de Boston Red Sox er goed op houden.

arrow_down Washington Nationals (56-60, 2de in NL East, 14.5 G.B.)

De Washington Nationals zijn toch wel de grootste teleurstelling van dit seizoen. Na een doorbraak vorig jaar zitten de Nationals nu onder de .500, staan ze slechts twee wedstrijden voor op de New York Mets en zitten ze dichterbij de Miami Marlins dan bij de Atlanta Braves. Afgelopen week werd Washington in eigen huis pijnlijk met de neus op de feiten gedrukt, Atlanta kwam, zag, en sweepte de Nationals in de hoofdstad.

arrow_down Cleveland Indians (62-55, 2de in AL Central, 8 G.B)

De Indians hadden een kans om in de race te blijven in de AL Central, maar vier opeenvolgende nederlagen tegen de Detroit Tigers hebben de strijd in de AL Central voortijdig beslist zo lijkt het. De Indians kwamen op alle vlakken tekort en verloren daarnaast ook nog tweemaal van de Angels in eigen huis. Willen ze het Detroit toch nog lastig maken dan moet er heel wat gebeuren.

Er zijn dit seizoen genoeg kopzorgen voor Davey Johnson en zijn Nationals
Er zijn dit seizoen genoeg kopzorgen voor Davey Johnson en zijn Nationals


Starting Lineup

De negen leukste weetjes van de afgelopen week:

 1. Josh Reddick, outfielder van de Oakland Athletics, had voor vrijdag slechts vijf homeruns geslagen. Het was daarom verrassend dat hij op vrijdag en zaterdag maar liefst vijf homeruns sloeg. In minder dan 24 uur sloeg Reddick evenveel homeruns als hij in de 85 wedstrijden hier voor had geslagen. Hij was slechts de 30ste speler in de geschiedenis die vijf homeruns in twee wedstrijden sloeg. Verder zijn er slechts drie andere spelers die meer wedstrijden nodig hadden voor vijf homeruns alvorens zij er vijf in twee dagen sloegen: Ty Cobb (205 wedstrijden in 1925), Tony Lazzeri (90 wedstrijden in 1936) en Carl Yastrzemski (89 wedstrijden in 1976). Verder had Reddick voor vrijdag een slagpercentage van .203, alleen Mike Schmidt (.167) en (wederom) Carl Yastrzemski (.198, beiden in 1976) hadden een lager slagpercentage tijdens hun tweedaagse prestatie.
 2. De Minnesota Twins wonnen vrijdag zowel hun dag- als avondwedstrijd tegen de Chicago White Sox. In beide gevallen was Brian Duensing de winnende pitcher, hij is slechts de tweede Twins pitcher die tweemaal op één dag wint, de laatste keer was in 1923. De laatste pitcher in de MLB die tweemaal op één dag won was Luis Vizcaino (Yankees, 2007).
 3. Dan Haren was vrijdag de winnende pitcher voor de Nationals tegen de Phillies. Haren heeft nu een overwinning geboekt tegen elk team in de MLB. Hij is slechts de dertiende pitcher die er in is geslaagd om alle dertig teams te verslaan, van de actieve werpers hebben alleen Barry Zito en A.J. Burnett hem dit nagedaan.
 4. Coors Field kan een hel zijn voor pitchers, Francisco Liriano van de Pirates kan er sinds vrijdag over mee praten. Liriano had in zijn laatste acht wedstrijden slechts tien punten opgegeven. In Colorado gaf hij er tien in 2.1 innings op…ouch.
 5. Dillon Gee van de New York Mets voelt zich duidelijk op zijn gemak in Queens getuige zijn lage ERA van 2.21. In uitwedstrijden is het ERA van Gee een stuk hoger: 5.43 (verschil van 3.22). Dit is echter niet het grootste verschil tussen uit en thuis ERA in de MLB. Bij Kevin Correia van de Minnesota Twins verschilt het 3.59 (3.28 thuis, 6.87 uit). De enige andere pitcher bij wie het verschil ook boven de drie punten uit komt is Stephen Strasburg van de Washington Nationals. Hij heeft thuis een ERA van 1.76, terwijl zijn ERA in uitwedstrijden maar liefst 4.88 is (verschil van 3.12).
 6. Dodger fans hebben A.J. Ellis dit seizoen nog geen enkele keer een homerun in Dodger Stadium zien slaan, daar buiten heeft Ellis echter al zes keer succes gehad. Hij is één van de vier spelers die meer dan vijf homeruns hebben en deze allemaal buiten eigen stadion hebben geslagen, de andere drie zijn: Chris Iannetta (6, Angels), Jesus Guzman (7, Padres) en Justin Ruggiano (12, Marlins)
 7. Donnie Murphy beleeft een goede start als speler voor de Chicago Cubs. In zijn tweede wedstrijd sloeg hij één homerun en in zijn derde wedstrijd voegde hij daar twee homeruns aan toe. Hij is de eerste Cub sinds Jim Marshall in 1958 die drie homeruns of meer slaat in zijn eerste drie wedstrijden voor de Northside.
 8. Josh Harrison sloeg dinsdag de Pittsburgh Pirates naar een overwinning met een walk-off homerun tegen de Miami Marlins. De keuze voor Harrison als pinch-hitter was een verrassende van Clint Hurdle, aangezien Harrison als pinch-hitter een slaggemiddelde van .115 (6 uit 52) heeft. Dit is het laagste slaggemiddelde onder actieve spelers die minstens vijftig maal als pinch-hitter hebben opgetreden.
 9. Mike Scioscia maakte vorige week zondag aardig wat wandelingen naar de heuvel. Hij gebruikte maar liefst zeven pitchers in de wedstrijd tegen Toronto. Hoewel dat op zichzelf geen bijzonder aantal is, is het wel bijzonder dat hij alle zeven in de achtste en negende inning werden gebruikt. Alleen Oakland gebruikte in 1983 ook zeven pitchers in de achtste en negende inning. Ondanks de zeven pitchers gaven de Angels wel een voorsprong uit handen en wonnen de Blue Jays met 6-5.
Misschien moeten de Mets Dillon Gee alleen inzetten in thuiswedstrijden?
Misschien moeten de Mets Dillon Gee alleen inzetten in thuiswedstrijden?

On Deck

 • Baltimore Orioles (64-52) @ Arizona Diamondbacks (59-56) (12 t/m 14 augustus)

De Orioles en Diamondbacks zijn misschien geen teams die veel tot de verbeelding spreken, maar beiden moeten ze een tandje bij zetten om in de race te blijven voor de playoffs. De Diamondbacks staan zes wedstrijden achter de Dodgers terwijl de Orioles 5.5 wedstrijden achter de Red Sox staan. Beide teams snakken naar een sweep om zo hun play-off dromen levend te houden.

Probables:

 1. Scott Feldman (9-9, 4.10 ERA) vs. Wade Miley (9-8, 3.56)
 2. Miguel Gonzalez (8-5, 3.91 ERA) vs. Randall Delgado (4-3, 3.48 ERA)
 3. Chris Tillman (14-3, 3.73 ERA) vs. Patrick Corbin (12-3, 2.36 ERA)
 • Pittsburgh Pirates (70-46) @ St. Louis Cardinals (66-50) (13 t/m 15 augustus)

De Cardinals staan vier wedstrijden achter de verrassende koplopers in de NL Central: Pittsburgh. Minder dan twee weken geleden speelden de Pirates en Cardinals nog in Pittsburgh vijf wedstrijden tegen elkaar, de Pirates wonnen er toen vier en met een groeiende achterstand moeten de Cardinals deze series winnen willen ze de druk op de Buccos verhogen.

Probables:

 1. Charlie Morton (4-3, 3.88 ERA) vs. Adam Wainwright (13-7, 2.66 ERA)
 2. Gerrit Cole (5-5, 3.95 ERA) vs. Shelby Miller (11-7, 2.89 ERA)
 3. Francisco Liriano (12-5, 2.83 ERA) vs. Lance Lynn (13-6, 3.79 ERA)

Highlights van de Week

Wil je alle mooie en grappige momenten in een korte recap terug zien? Check dan de wekelijkse highlight reel hieronder. Je kan ook meteen subscriben als je via YouTube een melding wilt krijgen wanneer de highlight videos er op staan!

Enjoy! En tot de volgende Walk-Off!

Foto’s: Getty Images

2 Reacties
 1. Jan-Thijs Reijnen 7 jaar ago

  En het seizoen voor de regerend kampioen (man wat doet dat pijn om te zien nu), is dat over??

  • Justin Kevenaar 7 jaar ago

   Mijns inziens wel, hoewel de Giants zo’n team zijn wat je nooit moet afschrijven zijn er nu simpelweg te veel vraagtekens. Met name rondom de pitching staff, dat was jaren hun kracht maar dit jaar is Bumgarner de enige die constant gooit. De Dodgers lijken daarnaast al weg te lopen met de NL West titel terwijl de wildcards waarschijnlijk verdeeld te gaan worden in de NL Central tussen de Pirates, Reds en Cardinals. Dus nee het seizoen is zo goed als voorbij voor de Giants, als Mets/Mariners fan ben ik echter gewend geraakt aan dat gevoel de afgelopen jaren;)

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen