Wainwright mist waarschijnlijk het hele seizoen

Door

Adam Wainwright, de ace van de St. Louis Cardinals, heeft woensdag bij het gooien van batting practice voor zijn teamgenoten een zware elleboogblessure opgelopen.

Tijdens een van zijn laatste pitches in de ‘live batting practice’, waarbij pitchers gewoon van de heuvel batting practice gooien voor hun teamgenoten, voelde Wainwright pijn in zijn elleboog. Later werd zijn arm erg stijf en werd hij door teamartsen onderzocht.

De kans lijkt erg groot dat uit verder onderzoek zal blijken dat Wainwright de beruchte Tommy John surgery zal moeten ondergaan.

Bij deze operatie wordt de beschadigde pees in de elleboog vervangen door een pees uit een ander lichaamsdeel. De operatie is vernoemd naar Tommy John, een pitcher voor onder andere de Yankees en de Dodgers, die de eerste sporter was die deze operatie onderging.

De herstelperiode voor deze zware operatie staat op 12-18 maanden en over het algemeen zijn pitchers pas een seizoen daarna weer echt terug op hun oude niveau.

De Cardinals, die eerder al veel in het nieuws waren vanwege het mislukken van de onderhandelingen over een nieuw contract met superster Albert Pujols, raken nu waarschijnlijk hun ace kwijt voor het volledige seizoen.

Met Wainwright missen de Cardinals een pitcher die in 2009 derde werd in de race om de NL Cy Young Award, vorig seizoen ging hij 20-11 met een ERA van 2.42 en 213 strikeouts in 230 innings.

In die twee jaren scoorde hij bovendien een WAR (Wins Above Replacement) van 6.0 en 5.7. Nu is de vraag wie zijn ‘replacement’ eigenlijk wordt in 2011. De Cardinals hebben op dit moment een rotation van Chris Carpenter, Jaime Garcia, Jake Westbrook en Kyle Lohse.

Ze zullen voor de vijfde startersplek in de rotation nu moeten kiezen tussen Miguel Batista, Ian Snell en Kyle McLellan. McLellan lijkt op dit moment de favoriet, maar de Cardinals zouden ook nog kunnen beslissen om een van de veteranen Kevin Millwood en Jeremy Bonderman, die nog free agent zijn, een kans te geven.

Met het wegvallen van Wainwright slinken de kansen van de Cardinals om de NL Central te winnen aanzienlijk.

Andere teams in de division versterkten zich met pitchers als Greinke en Marcum (Brewers) en Garza (Cubs) en zorgden dat hun team intact bleef door hun beste jonge spelers contractverlengingen aan te bieden (Reds).

Bij de Reds werd het nieuws van het wegvallen van Wainwright uit de rotation van St. Louis letterlijk met zang begroet. Outfielder Jonny Gomes kwam vrolijk zingend de kleedkamer van Cincinnati binnen: “Wainwright’s gone, Wainwright’s gone, Wainwright’s gone”.

Een nieuwe rel tussen de Cardinals en Reds lijkt geboren. Vorig jaar ontstond deze grote vechtpartij al na een onvriendelijke opmerking van Brandon Phillips over de Cardinals.

Foto: hroughthefencebaseball.com

Ook leuk om te lezen