Wade Barrett geniet van situaties waarin de druk hoog is

Door

Mannheim_04272013MM_2969Wade Barrett is de verpersoonlijking van een WWE Superstar. De uit Preston in Engeland afkomstige Barrett is ruim 2 meter, weegt 111 kg, is welbespraakt en een topatleet. In 2010 maakte de Engelsman zijn opwachting in het eerste seizoen van NXT. Deze show wist hij op overtuigende wijze te winnen. Daarna was het ‘of to the races’ voor Barrett. Als leider van The Nexus, een rebellerende groep bestaande uit ex WWE NXT deelnemers, stond hij binnen de kortste keren in main event matches met grote namen als Randy Orton en John Cena.

Sport Amerika sprak met Barrett, die zich op het moment van het telefoongesprek op een vliegveld in Mexico bevond, over zijn WWE carrière, de Chicago Bears en de Manic Street Preachers.

Je bent een aantal weken in Engeland geweest om een nieuw visum aan te vragen. Is het inmiddels geregeld?
Inderdaad. Ik heb van een korte ‘vakantie’ kunnen genieten in Engeland vanwege mijn visum. Dat was een langdurige procedure, maar het is geregeld. Ik heb de afgelopen weken veel tijd kunnen doorbrengen met mijn familie en vrienden. Ook heb ik een wedstrijd van Preston North End, mijn favoriete voetbalclub kunnen bezoeken. Maar ik ben blij dat ik weer aan de slag kan. Ik ben nu in Mexico voor de WWE Live Tour.

Wade_BarrettIn 2005 mocht je voor de eerste keer in een WWE ring stappen voor een try-out. Kun je iets over die ervaring vertellen?
In 2005 kreeg ik voor het eerst de kans om mijn kunsten te vertonen tijdens een WWE try-out, voorafgaand aan de tv-opnames van RAW en SmackDown in Manchester. Dat was een hele speciale ervaring. Ik kijk met een zeer goed gevoel terug op die dagen, waarin ik heel veel heb geleerd van ervaren performers zoals Dave ‘Fit’ Finlay. Het resulteerde echter niet in een WWE contract.

Twee jaar later mocht ik in Londen opnieuw laten zien wat ik in huis had. Op voorspraak van Finlay heeft John Laurinaitis, destijds Vice President of Talent Relations bij WWE, mij een ‘developmental’ contract aangeboden. Kort daarna ben ik naar de Verenigde Staten verhuisd en in het opleidingstraject van WWE terecht gekomen. Eerst in Louisville, Kentucky en later in Tampa, Florida.

Je stapte over van de ‘independents’ in Europa naar WWE, de grootste sport entertainment organisatie ter wereld. Wat was de grootste omschakeling in de ring?
Het rekening houden met de tv-camera’s. Bij ‘independent’ shows gaat het vooral om het entertainen van het publiek in de arena. RAW en SmackDown zijn echter in de eerste plaats tv-programma’s, die plaatsvinden in gigantische arena’s. Ik moet dus zorgen dat alles wat ik doe ik de ring ook perfect overkomt op tv en dat de cameracrew de best mogelijke shots krijgt. Ook stem ik alles wat ik doe in ring af op de camera’s. Na een geslaagde move kijk ik bijvoorbeeld in de camera om een reactie op te wekken bij de kijkers.

WWE RAW op RTL7 | WWE Live in Brussel

Mannheim_04272013MM_3214Na het eerste seizoen van NXT werd je gebombardeerd tot leider van The Nexus. Vanuit het niets stond je in WWE pay-per-view main events met Randy Orton en John Cena. Hoe heb je dat ervaren?
Dat was in het begin best intimiderend. John Cena en Randy Orton waren, en zijn nog steeds, twee van de grootste sterren in WWE. Maar ik kon goed met de druk omgaan en ben zeer tevreden over die periode. Ik geniet van situaties waarin de druk hoog is. Daarna heb ik helaas wel een stapje terug moeten doen in mijn carrière.

Hoe gaat de man achter het personage ‘Wade Barrett’ om met de ups en downs in je carrière? WWE is geen sport in de puurste zin van het woord. De beste ‘wrestler’ is niet per definitie degene die de meeste aandacht krijgt.
Het is soms lastig om te gaan met het creatieve proces van WWE. Ik denk dat het succes van een WWE Superstar voor 50% op het conto van de performer komt. De andere 50% is de input van het creatieve team (de schrijvers) van WWE. Ik wil natuurlijk op de lijst met Superstars staan waar het management extra aandacht aan schenkt. Daar werk ik zeer hard voor, maar het is absoluut een uitdaging.

Wade_0827012rf_010Welke mensen, achter de schermen, hebben invloed op jou als WWE performer?
Dat zijn meerdere mensen. Ik praat veel met mannen als William Regal, Jamie Noble, Arn Anderson en Dean Malenko. Dat zijn allemaal zeer ervaren (ex) performers die vanwege hun ervaring heel goed in staat zijn om alles wat ik in de ring doe te analyseren en verbeterpunten aan te dragen. Ook is Big Show een echte leider achter de schermen, van hem krijg ik regelmatig advies.

Volg je naast voetbal nog andere sporten?
Ja, ik kijk graag naar American Football. De Chicago Bears zijn mijn favoriete NFL team. Ik denk niet dat ze dit jaar de Superbowl winnen, maar ik verwacht wel een beter seizoen dan vorig jaar. Jay Cutler doet het dit jaar ook stukken beter, minder interceptions, dan vorig jaar.

Welk team wint de Superbowl?
In mijn ogen zijn de Denver Broncos de grote favoriet om de Superbowl te winnen. Peyton Manning is een Quarterback uit de buitencategorie. Een fenomenale sportman met zeer veel doorzettingsvermogen.

Je bent groot van de Manic Steet Preachers. Wanneer komt Wade Barrett naar de ring met muziek van de Manic Steet Preachers?
Daar is over gesproken en er is ook contact geweest met het management van de band. Het is iets wat hoog op mijn wenslijst staat. Het probleem is dat ze het de afgelopen tijd ontzettend druk hadden met het nieuwe album, dat kort geleden is verschenen. Ik hoop dat het er ooit van komt… ‘fingers crossed’. Het nieuwe album is trouwens erg goed, een aanrader.

  • WWE RAW is iedere zaterdag vanaf 20.00 uur te zien op RTL7
  • This week in WWE & WWE Vintage zijn op maandag vanaf 21.00 uur te zien op Eurosport
  • Op vrijdag 8 november komt WWE Live, inclusief Wade Barrett, naar Brussel. Binnenkort maak je bij Sport Amerika kans op tickets voor WWE Live in Brussel en een Meet & Greet met een WWE Superstar en Diva.

© 2013 WWE, Inc. All Rights Reserved.

Ook leuk om te lezen