Voormalig NFL ster Junior Seau berooft zichzelf van leven

Door

De NFL werd op woensdag opgeschrikt door het nieuws dat voormalig NFL ster Junior Seau zichzelf van het leven heeft beroofd. De website TMZ was de eerste die berichtte over de dood van de 43-jarige linebacker en de North County Times kon later bevestigen dat het om een schot in de borst ging.

Junior Seau speelde twaalf seizoenen voor de San Diego Chargers om vervolgens drie seizoenen bij zowel de Miami Dolphins als de New England Patriots door te brengen. In januari 2010 zette hij op 40-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière.

Chargers president Dean Spanos noemde Seau een icoon en een vriend: “Ik kan niet onder woorden brengen hoe ik me op dit moment voel. Ik ben geschokt en kapot. Junior was een vriend. We zijn allemaal een vriend verloren vandaag. Junior was een icoon in onze gemeenschap. Hij overtrof de sport. Hij was veel meer dan alleen een football speler. Hij was geliefd door iedereen in onze familie, onze oganisatie, en de hele NFL.”

Van de San Diego Chargers spelers die in 1994 de Super Bowl bereikten (maar daar verloren van de San Francisco 49ers) zijn inmiddels acht niet meer in leven. Naast Seau stierven Lew Bush, Shawn Lee en Chris Mims in de afgelopen vier jaar door hartproblemen en in 2008 nam offensive lineman Curtis Whitley een overdosis. Linebacker Doug Miller werd in 1998 door bliksem getroffen, running back Rodney Culver kwam in 1996 om in een vliegtuig crash en linebacker David Griggs een jaar eerder in een auto ongeluk.

In oktober 2010 reed Seau zijn auto van een klif, uren nadat hij was gearresteerd voor het mishandelen van zijn vriendin. Fans en media speculeerden destijds dat het een zelfmoordpoging betrof, maar Seau verklaarde tegen de politie dat hij in slaap zou zijn gevallen achter het stuur. De aanklacht werd later door zijn vriendin ingetrokken.

Donte Stallworth, die samen met Seau voor de Patriots speelde, zal de linebacker altijd herinneren als een opgewekt persoon: “Hij maakte altijd anderen aan het lachen. We zullen hem altijd herinneren als een blij persoon.”

Seau speelde twaalf keer in de Pro Bowl en werd tien keer uitgeroepen tot All-Pro. In 2015 zal hij voor het eerst in aanmerking komen voor de Pro Football Hall of Fame, en niemand twijfelt erover dat zijn borstbeeld dat jaar in Canton, Ohio te zien zal zijn. Onze oprechte deelneming gaat uit naar de nabestaanden van de legendarische linebacker.

De verslagenheid was groot in San Diego. Buiten het huis van Seau werden bloemen gelegd, en de San Diego Padres hielden een minuut stilte. Foto’s: Getty Images.

Ook leuk om te lezen