Voorbeschouwing NHL play-offs: Philadelphia – New Jersey

Door

In de eerste ronde van de NHL play-offs hadden de New Jersey Devils zeven wedstrijden nodig om zich te ontdoen van de Florida Panthers en Philadelphia wist in zes wedstrijden te winnen van de Pittsburgh Penguins.
In een vreemde serie waarin het een doelpuntenfestijn is geworden, hebben de Flyers laten zien dat ze dit jaar ver in de play-offs kunnen komen. De Devils daarentegen hebben laten zien dat ze veerkracht hebben en niet onderschat mogen worden.

In deze preview wordt een licht geworpen op de Flyers – Devils match-up voor de tweede ronde.

Philadelphia Flyers

Niemand had verwacht dat de eerste ronde tegen Pittsburgh zo vreemd zou verlopen. Het werd een waar doelpuntenfestijn en een absolute nachtmerrie voor beide goalies. Het was voornamelijk Marc-Andre Fleury van de Penguins die kritiek op zijn spel kreeg. Bij de Flyers leek Ilya Bryzgalov van tijd tot tijd tegen de puck te vechten.
Voor de Flyers is het Claude Giroux die het voortouw nam, zowel fysiek als op het scoresheet. Hij voert de lijst aan met zes goals en acht assists.
Meest verrassend was echter het spel van de rookies. Sean Couturier, Brayden Schenn en Matt Read vielen het meest op door hun spel. Waar Schenn en Read de Flyers voorzien van doelpunten en fysiek spel, wist Couturier de hoofdrol op te eisen van deze drie jonge talenten. Niet alleen wist hij de bijdrage van Evgeni Malkin met succes te beperken, maar leek in elk aspect van het spel als een ervaren veteraan te spelen.

New Jersey Devils

In de eerste ronde van de play-offs bleken de Devils toch te sterk voor de Panthers. In de laatste twee wedstrijden was er echter wel extra tijd nodig om de stand te beslissen.
Waar het in Florida ontbreekt aan talent als dat van Kovalchuk, maakte voornamelijk Martin Brodeur het de Panthers moeilijk. In de laatste twee wedstrijden maakte hij verschillende reddingen die het verloop van de serie bepaalde.
Voor de Devils zijn het Travis Zajac en Kovalchuck die de lijst aanvoeren met respectievelijk zes en vijf punten. Adam Henrique wist in de eerste zes wedstrijden slechts één assist op zijn naam te zetten, maar was in game 7 uiterst belangrijk met twee goals.
Voor het eerst sinds 2007 wisten de Devils een serie te winnen en spelen in de tweede ronde tegen de Flyers, het team dat twee jaar geleden de Devils in vijf wedstrijden wist uit te schakelen.

De match-up

Waar goalies in elke serie belangrijk zijn, zal hier een deel van de focus voornamelijk op Bryzgalov liggen. Dat Brodeur een elite goalie is, is al langer bekend, maar de vraag is of Bryzgalov zich weet te herpakken van een serie waarin hij regelmatig tegen de puck leek te vechten.

Als de Flyers de derde ronde willen bereiken dan moeten Giroux, Danny Briere en Jakub Voracek hun productie weten voort te zetten. Deze dynamische spelers kunnen het verschil maken. Opmerkelijk is dat Briere altijd twee versnellingen weet te schakelen in de play-offs en een belangrijke rol speelt.
De verdediging van de Flyers moet zich wapenen tegen Zajac, Kovalchuk en Zach Parise en Flyers goalie Bryzgalov moet scherp zijn.
Als X-factor gelden de rookies van de Flyers. Couturier, Schenn en Read kunnen het verschil maken. Couturier zal weer de aangewezen persoon zijn om Kovalchuck en Parise te beperken in het spel. Schenn en Read daarentegen kunnen ook shorthanded gevaarlijk zijn en moeten hun fysieke kant laten zien.

Voor de Devils geldt dat de verdediging zich absoluut moet ingraven tegen een uiterst offensief Flyers team. Vrijwel elke shift van de Flyers is er dreiging tot scoren. Weten de verdedigers van de Devils deze dreiging te beperken, maken ze een goede kans.
Vrijwel het hele Devils team wist in de eerste ronde bij te dragen met goals of assists. Ook dit zal een belangrijk wapen tegen de Flyers zijn en ze dienen Bryzgalov uit elke hoek te testen.
De gehele vierde lijn – bestaande uit Stephen Gionta, Steve Bernier en Ryan Carter – geldt als X-factor voor de Devils. Deze lijn was in de eerste ronde goed voor 9 punten en kunnen een grote bijdrage leveren aan het succes van de Devils.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen