Voorbeschouwing MLB: St. Louis Cardinals

Door

Het zesde en laatste team in de NL Central is St. Louis. Na de Yankees zijn de Cardinals het meest succesvolle team ooit met 10 World Series titels en kennen een rijke traditie van grote spelers waarvan Stan Musial en huidige ster Albert Pujols de bekendsten zijn. Je kunt de Cardinals altijd opschrijven als een van de favorieten voor de NL Central. In de afgelopen elf seizoenen vielen ze slechts een keer buiten de top 3 en wonnen zij een keer de World Series (2006).

2010: Geen playoffs –> teleurstelling
Vooraf werden de Cardinals getipt als winnaar van de NL Central en als kansmaker op de titel. Met Albert Pujols, Matt Holliday, Chris Carpenter en Adam Wainwright (foto) voorop waren ze minimaal een outsider.

Het was dus een forse teleurstelling toen het team van manager Tony LaRussa met een record van 86-76 op de tweede plaats eindigde en de playoffs misliep.

De Cards scoorden 736 punten (6e in de NL), sloegen 1456 hits (3e) en 150 home runs (8e) en eindigden op de tweede plaats in de NL met een average van .263. Ze kregen 1027 strikeouts en 541 keer vier wijd. Ook de pitching was goed. Met een team ERA van 3.57 eindigden ze vierde in de NL. Ze gooiden 1094 K’s en 477 walks.

Het probleem van de Cardinals was vooral dat ze tegen de teams in hun eigen division slecht speelden. Tegen deze teams, waaronder de zwakke Astros en Pirates, gingen ze slechts 39-39. Als ze dit jaar willen terugkeren in de playoffs zullen ze juist in deze wedstrijden moeten verbeteren.

Beste spelers in St. Louis waren natuurlijk Albert Pujols, Chris Carpenter en Adam Wainwright (foto). Carpenter en Wainwright waren lang in de race voor NL Cy Young, maar verloren uiteindelijk van Roy Halladay.

Wainwright ging 20-11 met een ERA van 2,42. Carpenter ging 16-9 met een ERA van 3.22. Pujols werd tweede in de MVP voting achter Joey Votto, maar verdiende op basis van zijn WAR meer. Hij was namelijk MLB leader met 7.2 en sloeg .312 met een league leading 42 home runs en 118 RBIs.

Ryan Ludwick en Felipe Lopez vielen tegen. Ludwick stond pas op 11 home runs toen hij in een trade naar de Padres werd gestuurd. Lopez sloeg slechts .231 en verloor zijn basisplaats aan Brendan Ryan.

2011: Terug naar de top?

De Cardinals trokken voor 2011 de volgende spelers aan Jake Westbrook (SP), Ryan Theriot (SS), Lance Berkman (OF) en Gerald Laird (C). Deze spelers moeten de Cardinals terugbrengen naar de playoffs. Berkman vervangt Ludwick in het rechtsveld en moet voor veel power zorgen, Theriot vervangt Brendan Ryan op kort, die in een trade naar de Mariners werd gestuurd.

De starting rotation kreeg een ontzettende klap te verwerken toen bekend werd dat ace Adam Wainwright dankzij een zware blessure het gehele seizoen zal missen.

Nu hij wegvalt uit de starting rotation zullen de Cardinals het heel zwaar krijgen. De rotation ziet er op dit moment zo uit: Carpenter, Jaime Garcia, Westbrook en Kyle Lohse.

Om de vijfde plek in de rotation wordt door verschillende pitchers gestreden, maar Kyle McLellan lijkt op dit moment de favoriet in die strijd. In de bullpen verandert weinig. Ryan Franklin blijft de closer en wordt ondersteund door Jason Motte, Trevor Miller Fernando Salas en Mitch Boggs.

Het infield bestaat uit Albert Pujols (foto)(1B), Skip Schumacker (2B), Ryan Theriot (SS) en David Freese (3B). Nick Punto is de utility infielder, die bij blessures op alle posities inzetbaar is. Yadier Molina is de catcher en Gerald Laird is zijn backup.

Het outfield bestaat uit Matt Holliday (LF), Colby Rasmus (CF) en Lance Berkman (RF) en vierde outfielder Jon Jay. De volledige depth chart van de Cardinals vind je hier.

Met het wegvallen van Wainwright slinken de kansen van de Cardinals om de NL Central te winnen aanzienlijk. Andere teams in de division versterkten zich met pitchers als Greinke en Marcum (Brewers) en Garza (Cubs) en zorgden dat hun team intact bleef door hun beste jonge spelers contractverlengingen aan te bieden (Reds). Het is maar de vraag of de Cardinals zonder hun beste werper lang in de race kunnen blijven voor de playoffs in deze sterke division.

Ook leuk om te lezen