Voorbeschouwing MLB: San Francisco Giants

Door

Het laatste team uit de National League is San Francisco, de winnaars van de World Series. De Giants wonnen in 2010 hun eerste titel sinds 1954, toen zij nog in New York speelden. In 1954 waren Willie Mays en Bobby Thompson de beste spelers en Leo Durocher de manager.

2010: ‘Misfits and castoffs’ win World Series

Afgelopen seizoen bestond de selectie van de Giants eigenlijk uit alles behalve grote sterren. Natuurlijk.. Barry Zito was ooit een hele goede starter, maar stond de laatste jaren te boeken als de meest overbetaalde pitcher in de MLB. Jonathan Sanchez gooide in 2009 een no-hitter, maar was toch nog nooit helemaal doorgebroken.

De enige echte ster op het roster van de Giants was Tim Lincecum (foto), die in 2008 en 2009 de NL Cy Young Award won. Lincecum begon het jaar echter niet goed, dus de Giants fans verwachtten weinig van het seizoen 2010.

De mazzel van de Giants was dat de concurrentie nooit uitliep en dat zij in het seizoen konden groeien. Pas in de maand september begon het er echt op te lijken dat de Giants de playoffs gingen halen.

Ze hadden in deze maand een record van 18-8 en omdat de Padres, die eerste stonden, het in de laatste weken niet goed deden, pakten de Giants de NL West.

In de playoffs waren het de pitchers (Lincecum, Cain, Bumgarner en Wilson) en een aantal misfits (Huff, Ross, Uribe en Renteria) die ervoor zorgden dat de Giants de Braves, Phillies en Rangers konden verslaan en de titel konden pakken.

De Giants eindigden het seizoen met een record van 92-70 en wonnen de NL West. De slagploeg deed het aardig, maar het team won vooral dankzij goede pitching. De Giants scoorden 697 runs (9e in de NL), ze sloegen 1411 hits (7e), waarvan 162 home runs (6e). Dit was goed voor een team average van .257 (8e). De slagmensen gingen 1099 keer met drie slag naar de kant en kregen maar 487 keer vier wijd.

De pitching was dus de motor van dit team. Het team ERA was 3.36 en de pitchers gooiden 1331 keer drie slag en stonden slechts 578 vrije lopen toe, goed voor respectievelijk de 1e, 1e en 2e plaats in de National League.

Rookie Buster Posey was de grootste ster van het team. Zijn call up – op 29 mei – zorgde voor een soort ommekeer bij de Giants, die tot op dat moment nog weinig hadden laten zien in 2010. Hij begon als eerste honkman, omdat de Giants Bengie Molina nog achter de plaat hadden.

Nadat Molina in een trade naar de Rangers was gestuurd, werd Posey de vaste catcher in San Fran. Bosey sloeg uiteindelijk .305 met 18 home runs en 67 RBIs. Het leverde hem niet alleen een trip naar de World Series op, maar hij werd ook de Rookie of the Year in de National League.

Bij de Giants mag je eigenlijk niet spreken van tegenvallers in 2010. Van dit team werd weinig verwacht en uiteindelijk wonnen ze de World Series. In onderstaand filmpje wordt op een mooie manier uitgelegd hoe de Giants in de World Series kwamen en wat het betekent voor de fans in San Francisco.

2011: Waarschijnlijk geen herhaling van zetten

Hoewel er niet heel veel verandert in de selectie, lijkt de kans klein dat er in 2011 weer zo’n stunt in zit voor de Giants.

Juan Uribe en Edgar Renteria vertrokken en Miguel Tejada werd aangetrokken. De ploeg van manager Bochy speelt natuurlijk wel in de meest onvoorspelbare division van allemaal en de kans bestaat altijd dat zij zich weer kunnen plaatsen voor de playoffs.

In de playoffs komen ze waarschijnlijk wel veel sterkere teams tegen, zoals bijvoorbeeld de Phillies. Natuurlijk kan er ook in 2011 weer van alles gebeuren – misschien is het geluk van de ‘lucky thong’ van Aubrey Huff (foto) nog niet uitgewerkt -, maar ik zou mijn geld niet op de Giants zetten in 2011.

De rotation blijft sterk met aan het hoofd ace Tim Lincecum. Matt Cain, Madison Bumgarner, Jonathan Sanchez en Barry Zito/Jeff Suppan completeren de rotatie. In de bullpen verandert niets. Brian Wilson blijft de markante closer en wordt bijgestaan door Sergio Romo, Jeremy Affeldt, Santiago Casilla en Javier Lopez.

Het infield bestaat uit Huff (1B), Freddy Sanchez (2B), Miguel Tejada (SS) en Pablo ‘Kung Fu Panda’ Sandoval (3B). Buster Posey is uiteraard ook in 2011 de catcher. In het outfield staat Mark DeRosa in het linksveld naast Andres Torres (CF) en postseason ster Cody Ross (RF).

De volledige depth chart van de Giants vind je hier

Ook leuk om te lezen