Voorbeschouwing MLB : Detroit Tigers

Door

De Tigers, het derde team uit de AL Central, bereikten sinds 1987 slechts een keer de playoffs. In 2006 verloren zij, voor de zesde keer in de geschiedenis van het team, de World Series. De Cardinals bleken te sterk voor het team uit de Motor City. In de jaren na het verliezen van de World Series kwamen de Tigers niet verder dan een tweede plaats.

In 2009 eindigden de Tigers en de Twins met hetzelfde record, maar bleken de Twins in een beslissende wedstrijd het sterkst en gingen zij naar de playoffs.

2010: Weer niet

Voor 2010 hadden de Tigers goede hoop om de playoffs weer eens te bereiken. Een van de beste spelers, Curtis Granderson, werd weliswaar in een ‘three team trade’ naar de Yankees gestuurd, maar daarvoor ontvingen de Tigers wel Austin Jackson, Phil Coke en Max Scherzer. Bovendien werden Johnny Damon en Jose Valverde aangetrokken.

De Tigers, met sterren als Miguel Cabrera en Justin Verlander al aan boord, zagen er dus sterk uit voor aanvang van het seizoen. Ze begonnen het seizoen ook sterk en draaiden tot en met juni mee bovenin de AL Central. Na de All-Star break werd meer verloren dan gewonnen en vielen zij weg uit de playoff race.

In juli werd vlak voor de trade deadline nog Jhonny Peralta aangetrokken van de Indians, maar ook hij kon het tij niet keren. De Tigers eindigden het seizoen met een record van 81-81 op de derde plaats in de AL Central.

De Tigers scoorden simpelweg niet genoeg punten om te winnen en de pitching was niet genoeg in staat om ervoor te zorgen dat de tegenstander minder punten scoorden dan de Tigers zelf. De slagploeg kwam tot 751 runs (8e in de AL), terwijl ze wel een slaggemiddelde van .268 hadden (4e) met 1515 hits (4e) en 152 home runs (8e). Ze kregen 546 keer vier wijd en 1147 keer drie slag (beide 5e).

De pitchers hadden een gezamenlijk ERA van 4.30, goed voor de elfde plaats in de American League. Ze kregen 743 runs tegen (10e), gooiden 1056 keer drie slag (9e) en 537 keer vier wijd (7e). Verlander en Scherzer waren de enige pitchers met meer dan tien wins en een winning record.

Miguel Cabrera (foto), Austin Jackson en Justin Verlander waren de beste spelers in Detroit het afgelopen seizoen. Cabrera deed lang mee in de race om de Triple Crown en eindigde met de volgende stats: .328 met 38 home runs en 126 RBIs en een WAR van 6.9. Austin Jackson deed het als rookie erg goed met een average van .293 en 27 stolen bases. Verlander ging 18-9 met een ERA van 3.37 en 219 strikeouts in 224 innings.

Rick Porcello en Jose Valverde waren de grote tegenvallers in 2010. Porcello had een erg sterk rookie season in 2009, waarin hij meer won dan verloor en een ERA van 3.96 had. Dit jaar ging hij 10-12 met een ERA van 4.92 en had hij duidelijk last van de zogenaamde ‘sophomore slump’. Jose Valverde werd binnengehaald als topcloser, maar kwam slechts tot 27 saves en een ERA van 3.00.

2011: Nieuwe kansen
In deze winter werd afscheid genomen van Gerald Laird, Johnny Damon, Armando Galarraga, Jeremy Bonderman en Zach Miner. Victor Martinez, Joaquin Benoit en Brad Penny werden aangetrokken om het team te versterken. Martinez vult een groot gat dat er in de lineup op de catcherpositie was.

In 2010 sloeg geen enkele catcher boven de .240 bij de Tigers. Martinez is normaal gesproken goed voor een slaggemiddelde boven de .280 met 20-25 home runs en rond de 100 RBIs. Penny wordt toegevoegd aan de rotation en zorgt voor de nodige ervaring en Benoit werd voor drie jaar getekend als setup man voor closer Valverde.

Manager Jim Leyland moet het in 2011 met de volgende spelers. De starting rotation bestaat uit Justin Verlander, Max Scherzer, Rick Porcello, Brad Penny en Phil Coke. De bullpen wordt gevormd door closer Jose Valverde en relievers Joaquin Benoit, Joel Zumaya, Ryan Perry, Daniel Schlereth en Brad Thomas.

De Tigers hebben de volgende infielders op het roster staan: Miguel Cabrera (1B), Carlos Guillen/Scott Sizemore (2B), Jhonny Peralta (SS), Brandon Inge (3B) en Ramon Santiago als utility infielder.

Victor Martinez en Alex Avila zullen de speeltijd delen als catcher en Martinez zal zo nu en dan ook als DH spelen. Het outfield wordt gevormd door Ryan Raburn (LF), Austin Jackson (CF) (foto) en Magglio Ordonez (RF). Brennan Boesch is de vierde outfielder.

De volledige depth chart van de Tigers vind je hier.

De slagploeg van de Tigers ziet er nog sterker uit dan vorig seizoen, maar de pitching lijkt erg mager voor een contender. Phil Coke heeft twee jaar als reliever gegooid en wordt nu omgeturnd tot starter en Brad Penny is erg blessuregevoelig. Het is dus nog maar de vraag hoe die twee ‘gokjes’ gaan uitpakken.

Foto: soraspy.com

Ook leuk om te lezen