Vijf wilde conclusies na het NBA preseason

Door

San Antonio Spurs v Oklahoma City Thunder - Game Four

Het NBA preseason zit erop. Het is nu wachten tot de nacht van woensdag 28 oktober op de officiële start van het seizoen 2015/2016. Oefenwedstrijden leveren niet altijd een juist beeld op, maar geven toch een bepaalde richting aan. SportAmerika trekt daarom vijf wilde conclusies!

Lees hier: Het NBA-seizoen 2015/2016 in 50 vragen (en antwoorden)

1. Damian Lillard wordt topscorer in de NBA
De Portland Trail Blazers verloren afgelopen zomer vier van hun vijf starters. Damian Lillard bleef en ondertekende een vet zesjarig contract in Rip City. Dame heeft heel wat jeugdig talent rond zich, maar zal de aanval van de Blazers elke wedstrijd moeten dragen. Dat betekent dat Lillard ‘the green light’ krijgt om te knallen. Hij leidde iedereen dit preseason met gemiddeld 21 schoten en 26 punten. Lillard is een uitstekende schutter en sterk op vrije worpen. Schrijf maar op: de topscorer komt dit seizoen uit Portland, al zal dat niet gebeuren met geweldig efficiënte shooting numbers.

2. Nerlens Noel komt in de buurt van een quadruple-double
Vorig seizoen zagen we al de defensieve veelzijdigheid van Nerlens Noel. Hij tekende gemiddeld voor 1,9 blocks en 1,8 steals. Een beetje ‘like Hakeem Olajuwon’. Dit seizoen wil de center van de Philadelphia 76’ers offensief een stap voorwaarts zetten. Noel scoorde dit preseason gemiddeld 12,2 punten, toonde zijn passing skills en liet zelfs wat range zien met zijn jumper. De center leidde bovendien de NBA met gemiddeld 3,2 steals… Noel heeft alle talent om in de buurt van een quadruple-double te komen, een statistische prestatie waarin slechts vier spelers tot nu toe lukten: Hakeem Olajuwon (2), David Robinson, Alvin Robertson en Nate Thurmond.

3. John Jenkins wint Most Improved Player award
Wie? Ja, John Jenkins. De shooting guard van de Dallas Mavericks kreeg de voorbije drie seizoenen niet al teveel kansen bij de Atlanta Hawks. Jenkins speelde slechts 98 wedstrijden voor ATL, met een gemiddelde van nog geen 14 minuten per wedstrijd. Dit preseason toonde de scherpschutter van de Vanderbilt Commodores (43,8 3P% in drie seizoenen college basketball) dat hij wel degelijk stevig kan ballen. Jenkins scoorde gemiddeld 19,7 punten voor de Mavs, die wel nood hebben aan een sterke reservespeler. Veel zal afhangen van zijn speeltijd, maar Jenkins kan wel eens van zero naar MIP gaan.

4. Passing machine Rajon Rondo leidt Sacramento naar de play-offs
De Western Conference is weer oersterk dit seizoen. Bij de eerste vijf geraken, zal aartsmoeilijk worden met topteams als de Warriors, Spurs, Thunder, Clippers en Rockets. Daarachter ligt het veld echter wagenwijd open en daarvan kunnen de Sacramento Kings weleens gaan profiteren. DeMarcus Cousins leidt een team dat eindelijk een degelijke mix van talent en ervaring gevonden lijkt te hebben. Hun 5-1 record in het preseason is daarvan een pril voorbeeld. Rajon Rondo leek weer enigszins de oude, maar kan wel eens een uniek seizoen neerzetten waarin hij meer assists uitdeelt dan punten scoort (preseason: 5,7ppg vs. 5,2apg).

5. Kevin Durant wordt eerste lid 50-50-90-club
Hoewel Damian Lillard de scoring title in de wacht gaat slepen, zal hij daarvoor stevige concurrentie krijgen van Kevin Durant. The Durantula speelde tijdens het preseason slechts 24,8 minuten per wedstrijd. Daarin liet Durant gemiddeld echter 18 punten noteren. Zijn schotpercentages? 59,3 FG%, 57,1 3P% en 75% FT%. Dat Durant een scoring machine is, wisten we al. Hij is ook al lid van de 50-40-90-club (2012/2013). Maar als er één man is die geschiedenis kan schrijven door een 50-50-90-seizoen neer te zetten, dan is het KD. En dan ken je mogelijk in één klap de MVP…

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen