Verkort NBA-seizoen is intensief

Door

Hoewel het NBA-seizoen verkort is, mogen de spelers vol aan de bak in de 66 reguliere competitiewedstrijden. Het wordt intensiever. Tussen 25 december en 26 april zullen de teams in ieder geval een keer drie avonden achter elkaar aan de bak moeten.

Dat blijkt uit het speelschema waaraan de club van commissioner David Stern nu de laatste hand aan legt. De ploegen spelen 48 partijen in hun eigen conference, 18 keer is er sprake van kruisbestuiving (nonconference). Ploegen zullen niet iedere ‘NBA-stad’ aan doen. Op 9 december kunnen de trainingskampen van start gaan. Dit is tevens het moment dat de free agency begint.

De 2011-2012 jaargang loopt iets langer door dan gebruikelijk. Afgelopen jaar eindigde de competitie bijvoorbeeld op 13 april. In 2012 spelen de teams op 26 april de laatste potten.

Ondanks de uitloop wordt er fysiek wel meer gevraagd van de spelers. Gemiddeld worden er twee wedstrijden per maand meer gespeeld dan gebruikelijk én komen de basketballers vaker avond aan avond in actie. De NBA ziet er op toe dat de ploegen maximaal drie keer drie avonden op rij moeten spelen.

Ook in de playoffs is het mogelijk dat er back-to-backs zullen zijn. Normaliter zit er minstens een dag tussen de partijen in de ‘post’. Uiterlijk op 26 juni moeten de NBA Finals beginnen. In 2011 eindigde de titelstrijd dik twee weken eerder.

Afgelopen zaterdag zeiden spelers, clubbazen en de NBA na 149 dagen van onderhandelen ja tegen een akkoord in hoofdlijnen. Hierdoor kan het seizoen beginnen op eerste kerstdag met de knallers Dallas Mavericks tegen Miami Heat, Chicago Bulls tegen Los Angeles Lakers en Boston Celtics versus New York Knicks. Eigenaren en basketballers moeten nog wel hun goedkeuring geven over het convenant dat nu op tafel ligt. De verwachting is dat beide partijen zullen instemmen.

Foto: sporteditie.nl

Ook leuk om te lezen