Van Zegeren definitief naar Northwestern

Door

Virginia Tech v Duke

Het hing al lange tijd in de lucht, maar vandaag heeft Northwestern – een universiteit spelend in de Big Ten conference – bekend gemaakt dat Joey van Zegeren komend seizoen gaat uitkomen voor het basketbalteam. Van Zegeren speelde afgelopen seizoen als senior, net als de drie voorgaande jaren, voor de ACC-universiteit Virginia Tech. Bij Virginia Tech mocht hij echter afgelopen seizoen vertrekken en daarom zal hij nu als graduate transfer gaan uitkomen voor de Wildcats van Northwestern.

Voor de 24-jarige Nederlander is het een kans om nog één seizoen te schitteren in het college basketball. In januari 2014 werd hij door Virginia Tech voor onbepaalde tijd geschorst na een vermeend incident tijdens de training. Vervolgens was er geen ruimte meer voor de forward uit Hoogeveen maar bij Northwestern zal hij een belangrijke onderdeel gaan vormen van het frontcourt.

Voor zijn schorsing, en uiteindelijke uitsluiting, was Van Zegeren de beste rebounder bij de Hokies van Virginia Tech en scoorde hij bijna tien punten per wedstrijd. Veel sportief succes kende de universiteit uit Blacksburg helaas nooit gedurende het verblijf van onze landgenoot. Als freshman kreeg de Nederlander geen speeltijd en zag hij zijn coach, Seth Greenberg (nu werkend bij ESPN) al na één seizoen vertrekken. In de jaren hierna kreeg Van Zegeren ondanks de trainerswissels wel steeds meer speeltijd, maar de Hokies zouden in deze drie seizoenen tot slechts 10 overwinningen in de ACC komen.

Uitgerekend bij Northwestern hoopt de man uit Hoogeveen nu wel voor de eerste en enige keer in zijn carrière het NCAA Tournament te halen. Een team dat de afgelopen jaren tweemaal 6-12 eindigde in de sterke Big Ten conference. Daarnaast zou het ook een historische prestatie zijn: Northwestern heeft immers nog nooit (!) het NCAA Tournament gehaald.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen