Van een Canadees ziekenhuis naar de Kansas City Chiefs

Door

Wild Card Playoffs - Baltimore Ravens v Kansas City Chiefs

Met de 200ste pick in de afgelopen NFL Draft kozen de Kansas City Chiefs voor offensive tackle Laurent Duvernay-Tardif. Een pick die lang niet zo opzienbarend was als die van Michael Sam, de openlijk homoseksuele speler die in de zevende ronde werd gekozen door de St. Louis Rams. Toch is ook het verhaal van Duvernay-Tardif een bijzonder verhaal.

Het begint al bij de afkomst van Duvernay-Tardif, in tegenstelling tot vrijwel iedere gedrafte speler is hij geen Amerikaan. Hij komt uit Canada, uit het Franstalige Quebec, en is slechts de enige gedrafte Canadees die ook daadwerkelijk in Canada speelde. Drie andere Canadezen, DT Brent Urban (Virginia), OL John Urschel (Penn State) en WR T.J. Jones (Notre Dame) speelden allemaal college football in Amerika.

Daarnaast is hij de eerste speler sinds 2001 die uit Quebec komt, de laatste was een andere McGill-alumnus: Randy Chevrier. Een speler die destijds in de zevende ronde werd gekozen door de Jacksonville Jaguars maar nooit echt een rol van betekenis zou spelen in de NFL.

En dan is er nog de studiekeuze van Duvernay-Tardif: hij studeert geneeskunde waardoor hij wekelijks maar één tot twee keer kon trainen. School kwam altijd voor football, en dus besteedde hij de meeste aandacht aan zijn studie. Football was slechts een leuke hobby. Maar wel een hobby waar de jonge Canadees steeds beter in werd.

Hij werd niet alleen goed in de sport, hij domineerde. Tegenstanders werden alle kanten opgeduwd zodra ze tegenover de sterke Duvernay-Tardif stonden en langzaam maar zeker kwam er ook aandacht vanuit Amerika. Toen hij eenmaal bij East-West Shrine game een kans kreeg opende hij de ogen van veel scouts. De Canadese geneeskundestudent kwam bij veel teams op het lijstje te staan en er werd zelfs een pro-day voor hem georganiseerd waar maar liefst negen NFL-scouts op af kwamen, iets wat in Canada uniek is:

Plotseling was het vrijwel zeker dat Duvernay-Tardif gedraft werd, Mike Mayock noemde hem een 4th-5th round pick en de onbekende Canadees die nooit zoveel gaf om football was plotseling één van de meest intrigerende talenten in de draft.

Toch duurde het even, en dat was maar goed ook. Het leven van een geneeskunde student ging gewoon door en tijdens de tweede dag van de NFL Draft kreeg de Canadees een telefoontje: hij moest met spoed naar het ziekenhuis komen om te assisteren bij een keizersnee. Hij werd uiteindelijk niet gekozen en dus had hij niks gemist.

Op de derde dag had hij vrij, en kon hij meemaken hoe de Kansas City Chiefs hem in de zesde ronde uitkozen. Waar veel teams misschien afgeschrikt waren door het feit dat Duvernay-Tardif het zo druk had met zijn studie, durfden zij het risico wel aan.

Tegelijkertijd maakte de Canadees duidelijk dat de tijd dat hij American Football alleen als hobby zag nu wel voorbij is, en dat hij begrijpt dat hij nu een geweldige kans krijgt aangereikt: “Het is niet langer meer een hobby, als je serieus football speelt moet je 100% geven. Ik heb momenteel twee passies in mijn leven: football en geneeskunde, en ik ga die twee zo goed mogelijk proberen te combineren. Ik zal tijdens het offseason terugkeren naar McGill om daar twee maanden verder te studeren. Als ik elk offseason terug zou komen en alles goed doe kan ik in 2017 of 2018 afstuderen als dokter.”

Normaal moest football ruimte maken voor geneeskunde, nu zijn de rollen even omgedraaid.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen