‘Van der Vaart is de beste speler met wie ik ooit op het veld heb gestaan’

Door

rafael van der vaart hamburg kansas city

Als het aan Sporting Kansas City ligt, dan is Rafael van der Vaart op weg naar de MLS. Voormalig ploeggenoot bij Hamburger SV Benny Feilhaber kijkt alvast uit naar een weerzien met de Oranje-international.

Volgens de geruchten lijkt het erop dat Rafael van der Vaart zijn carrière voortzet in de MLS. Zijn huidige club Hamburger SV zou zijn aflopende contract niet willen verlengen en Sporting Kansas City schijnt hem maar al te graag onderdak te willen bieden. Een jaarsalaris van om en nabij de 4,3 miljoen euro ligt voor hem klaar.

Feilhaber
Benny Feilhaber staat sinds 2013 op de loonlijst van Kansas City. Tussen 2006 en 2007 speelde de Amerikaan bij Hamburger SV samen met de Nederlander, en dat is hem goed bevallen. “Het is duidelijk dat het fantastisch zou zijn om nog eens met Rafa samen te spelen,” zei Feilhaber onlangs in gesprek met de Hamburger Morgenpost.

Wat voor type Van der Vaart is? Feilhaber geeft aan dat zijn medespelers én trainer hem dit regelmatig vragen en heeft weinig moeite om het aan hen uit te leggen: “Rafa is de beste speler met wie ik ooit op het veld heb gestaan. Zijn uitstraling is altijd positief, kortom een geweldige voetballer.”

MLS is geen stap terug
Volgens Feilhaber is het nog niet zover, maar hij geeft aan dat een overgang naar de MLS voor Van der Vaart zeker geen stap terug zou zijn. “De top van de MLS zou probleemloos meedraaien in de middenmoot van de Bundesliga,” schat hij in. “Voetbal in de VS is gewoon booming. Het zijn daarom spannende tijden. De competitie ontwikkelt zich razendsnel, het spel is fysiek en snel én je hebt weinig tijd om na te denken.”

Hamburger SV v 1. FSV Mainz 05 - Bundesliga

Kansas bevestigt interesse
Sporting’s CEO Robb Heineman bevestigde eerder deze maand al de interesse vanuit de club in de Oranje-international. “Als het even kan, dan willen we hem graag. Hij zou in juli kunnen komen, misschien iets eerder. Ik weet echter niet of Hamburg hem eerder wil laten gaan. Er moeten nog een paar dingen worden uitgewerkt.”

Wat zijn rol zou moeten zijn? “Ik denk dat Peter (Lees: Vermes) hem meer als een aanvallende middenvelder ziet,” zegt Heineman. “In Hamburg wordt hij niet goed gebruikt; ik denk dat hij weer de speler van voorheen wil worden. Wij kunnen schuiven met posities en zijn daar makkelijker in dan vorig jaar; dat is geen probleem.”

Volgens Heinemann speelt geld voor Van der Vaart geen rol, eerder familie-omstandigheden. “Zijn zoon woont in Hamburg, uiteraard, en hij heeft een vader die veel moet reizen voor zijn werk. Dit soort dingen moeten we op goede wijze tegemoetkomen. Als dat lukt, dan hebben we hem binnen.”

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen