Utley luistert rentree op met homerun

Door

Woensdagnacht was het dan zo ver, het moment waar veel Philadelphia Phillies-fans naar zullen hebben uitgekeken. Na maanden van blessureleed maakte tweede honkman Chase Utley in de thuiswedstrijd tegen de Pittsburgh Pirates eindelijk zijn rentree. En dat deed hij niet onverdienstelijk.

Allround

Utley werd in 2003 door Philadelphia gedraft en groeide in de jaren die volgde uit tot een van de dragende spelers van de ploeg. De tweede honkman stond zijn mannetje aan slag, was in staat om honken te stelen en toen hij ook zijn verdedigende vaardigheden flink wist te verbeteren, beschikte de Phillies dus over een zeer complete infielder.

In zijn carrière heeft Utley tot zover dan ook al de nodige individuele prijzen gewonnen. Zo ontving hij vier keer de Silver Slugger Award, is hij vijf keer opgeroepen voor het All-Star Team en werd hij 2009 door Sports Illustrated zelfs gekozen voor het beste MLB-team van het decennium.

In 2008 had Utley met 33 homeruns, 104 RBI en 177 hits ook een groot aandeel in het succes van zijn team. De Phillies haalden dat jaar de playoffs en wisten uiteindelijk zelfs beslag te leggen op de titel door in de Word Series de Tampa Bay Rays met 4-1 te verslaan.

Blessures

De afgelopen jaren gingen de prestaties van de inmiddels 33-jarige Utley achteruit en dat had vooral te maken met zijn vele fysieke ongemakken. Hij onderging in november 2008 bijvoorbeeld al een heupoperatie en in 2010 miste hij een aantal wedstrijden vanwege een duimblessure. De grote problemen kwamen echter pas in 2011 toen zijn chronische knieproblemen opzetten. Hij miste dat jaar veel wedstrijden door onder meer een peesontsteking in het gewricht, een aandoening aan zijn knieschijf en dijbeen en een ontsteking in zijn botten.

Voorafgaand aan dit seizoen leek hij weer op de goede weg te zijn en alles wees erop dat hij vanaf de start zijn vertrouwde plek op het tweede honk weer gewoon kon innemen. Tijdens Spring Training ging het echter toch weer mis en Utley belandde door een volgende chronische knieaandoening wederom op de disabled list.

Na bijna drie maanden revalideren, keerde hij gisteravond dus terug in de lineup van de Phillies en in zijn eerste at bat joeg Utley meteen een curveball van pitcher James McDonald over de hekken. In totaal kwam hij in de wedstrijd tot drie honkslagen, wat natuurlijk een knappe prestatie is na zo’n lange afwezigheid. Hij kon hiermee echter niet voorkomen dat zijn ploeg met 11-7 ten onder ging tegen de Pirates.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen