Exodus naar Europa duurt voort

Door

Een oplossing in de NHL Lockout lijkt, ondanks vele onderhandelingen, vooralsnog niet tot een akkoord tussen spelers en eigenaren te leiden, waardoor steeds meer spelers er voor kiezen om tijdelijk in Europa te gaan spelen. Zdeno Chara tekende een contract bij het Tsjechische HC Lev Praha, dat uitkomt in de KHL, terwijl Matt Duchene zijn handtekening zette onder een contract bij het Zweedse Frolunda Indians, dat uitkomt in de nationale Elitserien. Ondertussen vinden vele NHL-spelers hun nieuwe werkplek verrassend genoeg in Zwitserland.

Zwitserland

Na Joe Thornton en Rick Nash (HC Davos) vonden ook Tyler Seguin, Max Pacioretty (beide HC Ambri-Piotta), Jason Spezza (Rapperswil Jona-Lakers), John Tavares (SC Bern), Logan Couture (HC Geneve-Servette) en Patrice Bergeron (HC Lugano) een tijdelijke club in Zwitserland.

Dat is enigszins opvallend, aangezien de Zwitserse competitie niet bekend staat als één van de beste competities van Europa. De competitie lijkt te profiteren van de korte reisafstanden die teams kennen voor uitwedstrijden: de meeste wedstrijden zijn per bus bereikbaar en het aantal hotelovernachtingen in een seizoen is miniem. Daarnaast is de publieke belangstelling in Zwitserland, net na de Zweedse Elitserien, het grootst.

Zdeno Chara

Zdeno Chara (foto), captain van de Boston Bruins, had naar eigen zeggen vele opties, maar vond HC Lev Praha de beste. “Ik heb daar vele vrienden en het is op slechts een paar uur rijden van mijn thuis in Slowakije.” De verdediger is de derde NHL-speler die een tijdelijk contract tekent bij Lev Praha. Volgens de speciaal opgestelde lockout-regels in de KHL mag een team drie spelers uit de NHL contracteren en dus zal Chara na Jakub Voracek en Roman Cervenka de laatste NHL-speler in Praag worden. Cervenka is overigens de vervanger van zijn Calgary Flames-teamgenoot Jiri Hudler, die zijn contract bij HC Lev alweer inleverde om in Canada te kunnen herstellen van een pas opgelopen blessure.

Matt Duchene

Als gevolg van ongunstige reglementen wisten NHL-spelers Zweden vooralsnog niet te vinden, maar Matt Duchene is één van de eerste spelers die tijdelijk zijn heil in Zweden opzoekt. De Frolunda Indians hebben hem voor de duur van twee maanden vastgelegd.

Eerder waren spelers verplicht zich voor een volledig jaar, zonder lockout-clausule om tussentijds te kunnen vertrekken, aan een Zweedse club te binden. Die regels werden afgelopen week aangepast, waardoor het voor NHL-spelers aantrekkelijker word om tijdelijk in Zweden aan de slag te gaan.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen