NCAA Recap: UConn en Kentucky plaatsen zich voor finale

Door

Florida v UConn

Na een lang en spectaculair seizoen in het college basketball zijn er nog twee teams over: Connecticut en Kentucky. Beide teams wisten hun eerste wedstrijd in het AT&T Stadium te winnen en zullen aankomende maandag strijden om de het nationaal kampioenschap. #1 Florida kwam met een 30-game winning streak de Final Four in. Een winning streak die begon nadat #7 Connecticut de Gators op 2 december 2013 had verslagen met een buzzer beater van Shabazz Napier. Ditmaal hadden de Huskies echter geen buzzer beater nodig, ondanks een slecht begin dat Florida op een 16-4 voorsprong bracht wist Connecticut haar rug te rechten en met 63-53 te winnen. Na een bedroevende start nam de defense van de Huskies de wedstrijd over. Scottie Wilbekin en Michael Frazier III kwamen dankzij de geweldige defense van Connecticut slechts tot zeven punten en dit gaf de Huskies de kans op een stunt waar ze gretig gebruik van maakten. Alle ogen waren uiteraard gericht op Shabazz Napier, maar het was DeAndre Daniels die het verschil maakte:

giphy

Daniels zou eindigen met 20 punten en tien rebounds (laatste speler die dit presteerde in de Final Four was Carmelo Anthony voor Syracuse in 2003) en was met twee belangrijke driepunters cruciaal voor de Huskies. De Gators probeerde koste wat het kost terug te komen in de wedstrijd maar met Shabazz Napier aan het roer bleef Connecticut controle houden over de wedstrijd en gaven ze Florida geen schijn van kans:

giphy

In de finale zullen Napier en co. de degens kruisen met de Kentucky Wildcats. In een geweldige wedstrijd die op en neer gingen rekenden de jonge Wildcats af met de Wisconsin Badgers met een miniem verschil: 74-73 was de eindstand. Kentucky keek halverwege tegen een achterstand aan maar slaagde er goed in om Frank Kaminsky stil te houden. Frank the Tank zou tot slechts acht punten komen en doordat ze defensief hun mannetje stonden konden de Wildcats terugkomen in de wedstrijd. Vervolgens ontstond er een waar titanengevecht waar de ene na de andere klap werd uitgedeeld, waaronder deze prachtige dunk van Alex Poythress:

giphy

In de slotfase leek de onervarenheid Kentucky aan parten te spelen. Wisconsin-guard Traevon Jackson werd bij een wanhopige driepunter aangeraakt en bracht met twee gemaakte vrije worpen – de eerste van de drie werd gemist – de Badgers op voorsprong met minder dan 30 seconden te gaan. Het laatste woord was echter aan freshman Aaron Harrison:

giphy

Het was een schot dat zelfs Aaron Harrison senior niet kon geloven:

giphy

Het laatste woord was vervolgens aan de Badgers. Traevon Jackson zag echter zijn laatste schot, tot groot genoegen van de Kentucky fans, uit de basket rollen waardoor #8 Kentucky het maandagavond op mag nemen tegen #7 Connecticut in de strijd om het nationaal kampioenschap. Het is een unicum voor het NCAA Tournament dat een #7 seed het opneemt tegen een #8 seed in de finale. Nog nooit kwam het totaal aantal (15) van de seeds in de finale zo hoog uit als dit jaar.

Kentucky v Wisconsin

Foto’s: Getty Images

1 Reactie
  1. Jeremy 6 jaar ago

    Wat een heerlijke wedstrijd ! Geen moment spijt dat ik m’n wekker ervoor heb gezet ondanks dat ik om 06:30 mocht beginnen op m’n werk !

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen