Tragedie Yaroslavl verenigt NHL en KHL

Door

In een uitgebreide reactie op verschillende vragen die nog beantwoord dienden te worden na de vliegtuigcrash van Lokomotiv Yaroslavl is door de Kontinental Hockey League president Alexander Medvedev buitengewoon positief gereageerd op een toenadering met de National Hockey League.

Medvedev (foto; rechts naast Ovechkin) liet in zijn reactie weten dat de KHL heeft ingezien dat de ijshockeywereld een hele grote familie is en verklaarde dat ze zich emotioneel gesteund voelden door het enorme aantal reacties vanuit Noord-Amerika. Alle NHL teams plaatsten een persoonlijk statement op hun website, verschillende teams zullen schouderpatches en helmstickers dragen ter nagedachtenis aan spelers uit hun historie en een aantal teams overwegen om hun omgekomen oud-speler te eren met een retired number.

De KHL en de NHL leefden sinds enkele jaren op gespannen voet toen de Oost-Europese en Russische teams welvarender werden en daarmee financieel in staat waren om hun jeugdspelers in Rusland te houden en oud-spelers terug te lokken. Dit was uiteraard tegen het zere been van de NHL, die de waarde van hun draftsysteem snel zagen dalen, omdat teams betwijfelden of spelers uit KHL-landen wel de overstap naar hun farm teams wilden maken.

Die tijd lijkt nu dus deels achter de rug en deze toenadering is daarmee een lichtpunt in een verder buitengewoon tragische week voor de ijshockeysport. Medvedev wil spoedig spreken met NHL commissioner Gary Bettman om deze huidige opleving van samenwerkingen en gesprekken een positief en langdurig vervolg te geven.

Samen met de belofte van de KHL om nog dit seizoen samen met de teams een vaste vliegtuigmaatschappij en liefst niet-Russische vliegtuigfabrikant te vinden lijkt het erop dat uit de afschuwelijke ramp van afgelopen week veel wijze lessen worden getrokken en dat is uiteindelijk het meest eervolle dat men in herinnering van de spelers kan doen.

***

Spelers vrouwen uit zowel de KHL en NHL hebben inmiddels de handen in elkaar geslagen voor de oprichting van het Lokomotiv Wives Fund, dat zich zal richten op het financieel en ook emotioneel steunen van nabestaanden. Meer informatie over hun fonds is te vinden via Facebook op http://www.facebook.com/LokomotivWivesFund. Via hun berichtenpagina is te zien dat inmiddels verscheidene NHL-spelers, soms uit naam van hun partner, gul hebben gedoneerd aan dit fonds.

Ook leuk om te lezen