Touchdowns & Fumbles: Duimen voor een Viking in Detroit

Door

New York Jets v Detroit Lions

Zoals ik vorige week al duidelijk maakte ben ik zelf niet zo’n fan van het preseason. Goede prestaties worden geprezen terwijl het nog helemaal niks zegt en ik zie allemaal obscure namen voorbij komen van spelers die tijdens het reguliere seizoen in een practice squad zitten of helemaal geen baan meer hebben in de NFL. Toch was er één man in wie ik dit weekeinde wel geïnteresseerd was: Havard Rugland, de 28-jarige Noor die een kans kreeg bij de Detroit Lions naar aanleiding van een YouTube filmpje.

We gaan terug naar september 2012, toen Rugland op zijn YouTube account het volgende filmpje uploadde:

Het filmpje werd een hit, en sommige NFL teams waren bereid om hem naar aanleiding van dit filmpje een kans te geven. De Jets, Browns en Lions nodigden Rugland uit voor een try-out en de Lions waren uiteindelijk het team dat hem een contract aanbood. Zo was hij in 2012 nog werkzaam bij een kinderdagverblijf, anno 2013 stond hij ineens op een football veld in Michigan.

Rugland stelde niet teleur tijdens het trainingskamp van de Lions, hij maakte tijdens de onderlinge partijen al zijn elf field goals, waaronder eentje van 58 yards. Alleen de kick-offs leverden soms wat problemen op voor de Noor. Toch was men zeer te spreken over zijn prestaties, zo ook Special Teams trainer Eddie Murray: “Hij heeft zeker een been voor de NFL, dat kan je wel zien. Het is alleen nog een ruwe diamant, maar dat komt omdat alles nieuw voor hem is, dus daar moet aan gewerkt worden.”

En toen was daar de eerste wedstrijd van Havard Rugland als kicker van de Detroit Lions, in de preseason wedstrijd tegen de New York Jets was Rugland de aangewezen kicker. En zelfs in een gevuld stadion stelde Rugland niet teleur, in het derde kwart mocht hij aanleggen vanaf 49 yards:

En met succes. Later voegde hij hier ook nog een field goal van 50 yards aan toe. En hoewel het slechts een preseason wedstrijd betrof vierden Rugland en zijn teamgenoten beide field goals alsof ze zojuist de Super Bowl hadden gewonnen, het was een prachtig gezicht.

Toch is de kans klein dat Rugland daadwerkelijk de kicker wordt voor de Detroit Lions, de reden daarvoor is David Akers. Akers maakte vrijdag tegen de Jets ook twee field goals (van 47 en 35 yards) en heeft simpelweg meer ervaring dan Rugland, die helemaal geen ervaring heeft. Daarnaast staat de baan van trainer Jim Schwartz dit jaar op het spel, na een dramatisch seizoen moeten de Lions presteren, en hoewel het voor Hollywood een prachtig script kan opleveren lijkt de kans klein dat Schwartz zijn lot deels in de handen van een onvervaren Europeaan legt.

Toch hoop ik dat de Lions hem wel een kans geven. Tuurlijk heeft Akers meer ervaring, maar vorig seizoen raakte hij minder dan 70% van zijn field goals. Het is dus niet alsof Rugland het op neemt tegen een van de meest betrouwbare kickers op dit moment.

En dus duim ik voor deze viking, en hoop ik net als Hollywood dat Schwartz hem een kans geeft, hoe onlogisch dat misschien ook lijkt. Go Havard go!

1 Reactie
  1. Bart 7 jaar ago

    Mooi verhaal!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen