Toronto Maple Leafs ontslaat Randy Carlyle

Door

Toronto Maple Leafs v Winnipeg Jets

Randy Carlyle is ontslagen als coach van Toronto Maple Leafs. Woensdag, als de Maple Leafs het opnemen tegen Washington Capitals, zal het duo Peter Horachek en Steve Spott de taken van Carlyle waarnemen. Zij waren eerder assistenten. Het is het vierde ontslag van een coach in de NHL dit seizoen.

Wie een blik op de ranglijst werpt, zal enigszins verrast zijn door het vroegtijdige ontslag van Carlyle. De ploeg staat immers op een plek die aan het eind van het seizoen goed is voor een plaats in de play-offs. Toch komt het ontslag niet helemaal als een verrassing. De Maple Leafs scoren veel goals (130), maar winnen nooit met hele grote uitslagen omdat de ploeg ook veel tegendoelpunten moet incasseren (122). Dat komt vooral omdat de ploeg veel schoten moet incasseren: 34,4 per wedstrijd, alleen Buffalo Sabres (35,4) incasseert meer schoten per wedstrijd.

Juist zo’n serie kostte de Maple Leafs vorig seizoen de kop. Met nog veertien duels te gaan stonden de Maple Leafs er rijkelijk voor, maar door in die laatste veertien duels slechts vier punten te halen ging het toch nog mis. Ook toen kregen de Maple Leafs het hele seizoen lang veel schoten tegen (35,9 per wedstrijd), met vooral aan het einde van het seizoen veel tegendoelpunten tot gevolg. Het ontslag lijkt dan ook een afrekening voor het gebrek aan verbetering in dit gebied. Afgelopen zomer toonden de Maple Leafs ondanks de onverwachte uitschakeling nog vertrouwen in Carlyle, door hem een tweejarige contractverlenging te geven.

Carlyle trad in maart 2012 aan als coach van de Maple Leafs, maar toen viel voor hem al geen eer meer te behalen. De play-offs werden gemist, maar een seizoen later bracht hij Toronto voor het eerst sinds het seizoen 2003/2004 weer eens naar de play-offs. De eerste ronde betekende wel direct het eindpunt na een wonderbaarlijke comeback in game 7 van Boston Bruins. Eerder was Carlyle coach van Anaheim Ducks, waar hij in 2006/2007 de Stanley Cup mee won.

Ook dit seizoen ging niet alles van een leien dakje. Fans gooiden al vroeg in het seizoen jerseys op het ijs vanwege teleurstelling over het beleid van hun ploeg, zoals tegen Pittsburgh Penguins en tegen Detroit Red Wings. Tegen Nashville Predators (9-2) werd een beschamende nederlaag geleden in eigen huis en bij de 2-5 overwinning daarna tegen Tampa Bay Lightning namen de spelers geen afscheid van het publiek.

Eerder dit seizoen kregen Paul MacLean (Ottawa Senators), Dallas Eakins (Edmonton Oilers) en Peter deBoer (New Jersey Devils) hun congé.

Foto: Getty Images 

Ook leuk om te lezen