Today in Sports History – 25 juli

Door

Pitcher Robert Moses Lefty Grove, op dat moment werpend voor de Boston Red Sox, is op 25 juli 1941 al 41 jaar oud, als hij eindelijk de 300ste overwinning van zijn imposante carriere kan bijschrijven. Het zal tegelijk de laatste zege van zijn loopbaan blijken.

Grove is voorwaar een mannetjesputter, die zijn beste tijd kent als werper van de Philadelphia Athletics. In de jaren dat de A’s de pennant winnen (1929-1931) is Grove de man op de heuvel, en kent in die seizoenen records van 20-6, 28-5 en 31-4. Meer indrukwekkende cijfers? Grove speel acht seizoenen waarin hij minimaal twintig overwinningen verzamelt, in de eerste zeven jaar van zijn loopbaan voert hij de league aan in strikeouts, hij heeft negen keer de beste ERA van de league, en sluit zijn loopbaan af met een winstpercentage van 68%, nog altijd een van de hoogste aller tijden.

Tja, het blijft toch altijd een beetje een gok, beroemheden uitnodigen voor het zingen van het Volkslied, voorafgaand aan je sportwedstrijd, vooral als die celeb doorgaans niet de kost verdient als zanger(es). De San Diego Padres besluiten het op 25 juli 1990 in Jack Murphy Stadium niettemin te proberen met Roseanne Barr, op dat moment op de toppen van haar roem met haar sitcom Roseanne.

Het wordt, op z’n zachtst gezegd, een waar fiasco. Barr zingt vals als een kraai, grijpt en passant in haar kruis, en spuugt tenslotte op de grond. Een stortvloed aan kritiek is het gevolg, en zelfs president George Bush voelt zich geroepen het optreden een schande te vinden.

Zie hier Roseanne Barr in Jack Murphy Stadium de Star Spangled Banner verkrachten:

(en ja, de datum aan ‘t begin van het filmpje is fout…)

Ook leuk om te lezen