Today in Sports History – 15 juli

Door

Hoop negativiteit op deze dag in de geschiedenis van de Amerikaanse sport.

Het begint op 15 juli 1994, als Cleveland Indians-slugger Albert Belle wordt betrapt op een corked bat (gekurkte knuppel?). Hij is daarmee op dat moment de beroemdste honkballer die dat overkomt – totdat Sammy Sosa in 2003 tegen de lamp loopt.

Wereldverhaal: nadat de umpires de knuppel van Belle in beslag hebben genomen en naar het umpire-kantoor hebben gebracht voor onderzoek, besluit de jonge pitcher Jason Grimsley eens iets geks te doen. Hij kruipt met een zaklantaarn in de mond in het ventilatie-systeem tot boven het umpire-kantoor, laat zich daar zakken, grijpt Belle’s corked bat, en vervangt die door de knuppel van Paul Sorrento.

Het trucje werkt echter niet: de knuppel van Belle lijkt in de verste verte niet op die van Sorrento, wiens naam er bovendien opstaat. Uiteindelijk vragen de umpires om een van de andere Belle-bats, en dat wordt het hem fataal. Omdat, zoals Omar Vizquel later verklapte: ,,The problem, of course, was that all of Albert’s bats were corked.”

De slugger komt eraf met zeven wedstrijden schorsing.

Op 15 juli 2005 zorgt Rafael Palmeiro voor een legendarische prestatie. Hij slaat zijn 3000ste honkslag, en krijgt van het Seattle Mariners-publiek in Safeco Field een staande ovatie. Het is bovendien niet alleen die 3000ste hit die Palmeiro een legendarische status verschaft, maar bovendien het feit dat hij de 3000-500-club betreedt. 3000 hits en 500 homeruns, dat hebben nog slechts Hank Aaron, Willie Mays en Eddie Murray gespresteerd.

De euforie rond Palmeiro’s prestatie is echter maar van korte duur. Nog maar drie weken later slaat de euforie om in haat, als wordt hij geschorst vanwege het gebruik van anabole steroiden.

 

Op 15 juli 2005 zorgen de Philadelphia Phillies voor een bedenkelijke mijlpaal: dankzij een 10-2 nederlaag tegen de St. Louis Cardinals, bereikt de club als eerste in de geschiedenis een totaal van 10.000 nederlagen. De Phillies-fans echter, maken er een klein feestje van. Gedurende de wedstrijd wordt er ‘10.000’ gescandeerd, en als het eenmaal zover is, krijgt de ploeg een staande ovatie.

De Phillies hebben wat betreft verliezen toch al een reputatie op te houden. In 1904 slaagt de club er als eerste in om 100 wedstrijden in een seizoen te verliezen; tussen 1918 en 1948 kent de franchise slechts een winnend seizoen (28 keer behoort het in die periode tot de top 3 van slechste ploegen); in 1961 verliest het 23 wedstrijden op rij (Major League-record); en in 1964 verkwanselt de ploeg een voorsprong van 6.5 wedstrijden in de divisie, met nog twaalf duels te gaan.

Maar het is nooit zo donker of het wordt wel weer licht: amper een jaar nadat de 10.000ste nederlaag wordt geboekt, winnen de Phillies ten koste van de Tampa Bay Rays de tweede World Series in hun bestaan.

 

Ook leuk om te lezen