Today in Sports History – 10 juli

Door

Op 10 juli 1989, vier dagen nadat de club Doug Collins de deur heeft gewezen, stellen de Chicago Bulls Phil Jackson aan als hun nieuwe hoofdcoach. Het zou de aanzet zijn voor jarenlange successen aan Madison Street. Onder Jackson’s leiding slagen de Bulls er in 1991 eindelijk in om voorbij aartsrivaal Detroit Pistons te geraken. Phil Jackson-Michael Jordan blijkt een gouden combinatie. Op het eerste seizoen onder de coach na, wint de Jackson-Jordan-combo ieder seizoen de hoofdprijs. De 72 competitie-zeges in 1996 zijn nog altijd ongeevenaard.

De MLB All Star Game op 10 juli 2001 wordt de wedstrijd van Cal Ripken – hoewel 2001 het seizoen is van de Seattle Mariners, die in het eigen Safeco Field door maar liefst acht spelers worden vertegenwoordigd in de Midsummer Classic. Ripken, gekozen als derde honkman, krijgt uit respect van Alex Rodriguez de positie van korte stop opgedrongen.

In de derde inning, nadat Seattle hem een staande ovatie heeft gegeven, slaat Ripken de eerste de beste pitch van Chan Ho Park het stadion uit, waarmee hij met zijn 40 jaar de oudste speler wordt die in de All Star Game een homerun slaat. ,,Dat is het soort magie dat Cal altijd naar het stadion heeft gebracht”, reageert AL-starting pitcher Randy Johnson.

De American League wint met 4-1, en Ripken wordt verkozen tot MVP. De veteraan is, evenals Tony Gwynn, bezig aan zijn laatste seizoen, en beiden worden na afloop geeerd. Gwynn kan vanwege een blessure overigens niet in actie komen.

Het duel wordt trouwens nog gekenmerkt door Tommy Lasorda die in de zesde inning gestrekt gaat, als hij wordt geraakt door de knuppel van Vladimir Guerrero. Safeco Field houdt een paar seconden lang de adem in, maar barst vervolgens uit in schaterlachen als blijkt dat de derde honk-coach oke is.

Bekijk hier de homerun van Cal Ripken Jr in de All Star Game van 2001:

Ook leuk om te lezen