Titel voor LA Galaxy bij afscheid Beckham

Door

Los Angeles Galaxy heeft de MLS Cup gewonnen. In de laatste wedstrijd die David Beckham speelde voor Galaxy rekende het team af met Houston Dynamo. De gasten uit Houston kwamen vlak voor rust nog wel op voorsprong, maar een sterker Galaxy won de wedstrijd uiteindelijk met 3-1 door drie goals in de tweede helft.

De eindstrijd was herhaling van de finale van afgelopen jaar, toen Galaxy met 1-0 wonnen van Dynamo. De zege betekent de vierde titel voor Los Angeles en de club is hiermee nu samen met DC United de meest succesvolle ploeg in de historie van de league.

Orde op zaken

Even leken de druiven zuur voor de ruim dertigduizend toeschouwers in het Home Depot Center in Los Angeles. Calen Carr zette Houston brutaal op voorsprong en de droom van ‘Becks’, afscheid nemen met een titel, leek ver weg. Na rust stelde Galaxy echter orde op zaken.

Nadat Omar González de ploegen na een uur spelen op gelijke hoogte had gebracht, was de organisatie bij Dynamo volledig weg. Galaxy profiteerde en zette de gasten onder grote druk. Een handsbal in de zestien leverde LA een strafschop op die door aanvoerder Landon Donovan, die mogelijk ook zijn laatste duel voor de Galaxy speelde, feilloos werd benut. Dynamo probeerde nog wel druk te zetten, maar was niet bij machte iets te forceren. Een derde goal van Galaxy hing continue in de lucht. In de slotfase was het Robbie Keane, wederom vanaf elf meter, die dan eindelijk die de derde treffer maakte.

Einde tijdperk Beckham

De gewonnen finalewedstrijd markeert het einde van het ‘tijdperk Beckham’ bij Los Angeles Galaxy. De Engelse oud-international houdt het na zes seizoenen bij Galaxy voor gezien. Beckham zorgde in de zes jaar dat hij in de Verenigde Staten voetbalde voor een flinke groei in populariteit van de voetbalsport in Noord-Amerika; bezoekersaantallen, kijkcijfers en de verkoop van voetbalshirts namen allen toe.

Beckham bracht LA ook sportief succes; vanaf 2009 haalde Galaxy elk jaar minstens de halve finales in de Playoffs. Net als vorig jaar werd die prestatie dit jaar bekroond met de landstitel. Beckham speelde in totaal 102 duels voor Galaxy waarin hij achttien keer scoorde. “Het is aan anderen om te bepalen wat mijn erfenis is voor de league, maar ik denk dat ik een succesvolle periode heb gehad hier”, reageerde Beckham na afloop. “Ik hoop maar dat de mensen de afgelopen jaren hebben genoten van mij en van het team waarvoor ik  heb gespeeld.”

Het afscheid van Beckham bij Galaxy betekent niet automatisch ook zijn afscheid als actieve speler. ‘Becks’ hoopt in de winterstop te kunnen aansluiten bij een Europees team. Welk team dat zal zijn is nog niet bekend, maar er gaan geruchten dat Beckham zich binnenkort in Monaco meldt om voor AS Monaco te gaan spelen.

Ook leuk om te lezen