Tiki Barber: ‘Ik heb het football nodig’

Door

Het is al weer vier jaar geleden dat Tiki Barber een punt zette achter zijn actieve footballcarriere, maar hij is er vast van overtuigd dat hij komend seizoen in de NFL weer potten kan gaan breken. De intussen 36-jarige running back ligt al vier maanden in het krachthonk om te proberen weer in zijn vorm van weleer te geraken. ,,Op dit moment heb ik het football nodig”, laat hij weten in een HBO-reportage, die komende dinsdag wordt uitgezonden.

Barber kende een behoorlijk imposante carriere in de NFL. Hij is lid van de 10,000 Rushing Yards Club (10.449 yards), hij is nog altijd de leading rusher van de New York Giants, hij heeft drie Pro Bowls achter z’n naam staan, en werd drie keer tot All Pro gekozen.

Nadat hij begin 2007 met pensioen ging, trad hij in dienst bij NBC. Het vak van analist bleek hem echter allerminst op het lijf geschreven. Vervolgens mocht hij het nog even proberen met interviewtjes op het veld, maar ook daar had hij weinig kaas van gegeten. Toen hij daarnaast ook nog eens een relatie aanknoopte met een stagiare, werd hij op straat gezet.

Als gevolg daarvan kwam Barber al snel terecht in een diepe depressie. Hij werd bovendien door velen met de nek aangekeken, omdat zijn vrouw tijdens de scheiding zwanger bleek van een tweeling. Voer voor de tabloids, natuurlijk.

,,Ik had er zo hard gewerkt”, blikt hij tegenover HBO terug. ,,Ik was bij NBC precies waar ik wilde zijn, maar vervolgens faalde ik. Dat was moeilijk te verkroppen.” Wat volgde was een jaar van absoluut niks doen. ,,Ik kan me dagen herinneren dat ik wakker werd, een kop koffie nam, iets at, om vervolgens op de bank te gaan zitten om tien uur lang helemaal niks te doen. Ik werd almaar kleiner, had totaal geen zelfvertrouwen meer. Dat aura van onoverwinnelijkheid was compleet weg.”

Z’n echtscheiding hielp ook al niet mee, vooral omdat de New York Post er bovenop dook. Volgens Barber waren hij en zijn vrouw echter al uit elkaar voor hij aanpapte met stagiare en huidige vriendin Tracy.

,,Mijn huwelijk was al een tijdje slecht”, aldus Barber. ,,Vervolgens besloten we te gaan scheiden, maar niet veel later bleek ze zwanger. Daarop besloot ik bij Tracy in te trekken. En vijf maanden later begon de Post me ineens te stalken. NBC, de scheiding… Op een gegeven moment was Tracy het enige positieve dat ik nog had.”

Zijn vicieuze cirkel werd rond de Super Bowl in Dallas, afgelopen februari, doorbroken, toen vrienden en voormalige coaches hem aanspoorden over een comback na te denken.

,,Met veel van die coaches”, aldus Barber, ,,heb ik gewerkt, of ik heb tegen ze gespeeld. Zij weten wat ik in m’n mars heb. Dat geeft me het vertrouwen dat ik straks een echte kans heb op een comeback. En ik ga straks niet alleen deel uit maken van een team, ik ga ook belangrijk zijn voor dat team.”

Foto: steelersgab.com

Ook leuk om te lezen