Tijdperk van NBA-commissioner David Stern ten einde

Door

Houston Rockets v Indiana PacersVanaf vandaag hangt niet meer het naamkaartje van David Stern op de deur van NBA Commissioner. Na dertig enerverende jaren neemt Adam Silver de zware erfenis over. De 71-jarige Stern kan terugkijken op succesvolle jaren, uiteraard ook met de nodige downs. Een terugblik op de drie grootste game changers, volgens Sport Amerika.

De drie zaken die het meest in het oog springen, zijn de cocaïneproblemen in de jaren tachtig, de stijgende populariteit van de NBA door Jordan en zijn commercie in de jaren negentig en de globalisering in het laatste decennium. Daarnaast zijn er nog een paar losse, interessante flodders die het tijdperk-Stern illustreren. Eergisteren gaf hij zijn laatste interview als NBA Commissioner bij de wedstrijd Cleveland Cavaliers – New York Knicks, de club van zijn geboortestad.

Over de (witte) lijn
Als Stern in 1984 zijn intrede maakt, kampt de league met een drugsprobleem. Spelers snuiven stofwolken cocaïne en worden bij de vleet betrapt tijdens drugscontroles. Het aantal schorsingen is niet te overzien. Zo krijgen zes spelers een levenslange schorsing vanwege herhaaldelijke overtredingen, waarvan er later overigens weer vier worden teruggedraaid. Het dieptepunt vindt plaats in juni 1986. Len Bias wordt op 17 juni 1986 als tweede gedraft en viert dat feestje uitbundig met alcohol en drugs. Hij overlijdt nog geen anderhalve dag later. De NBA-wereld is in shock en tegelijk het startsein voor Stern om het kwade poeder uit te roeien. Terugkijkend is hem dat zeer aardig gelukt.

MJ de redder
Als NBA Commissioner kun je je één ding wensen: de komst van een speler als Michael Jordan. Tijdens zijn eerste NBA Draft als commissioner mocht Stern zowel Michael Jordan en (H)Akeem Olajuwon de hand schudden. Met Jordan had hij goud in handen. Vrij van onbesproken gedrag, een sponsormagneet, een rolmodel die je sport op de kaart zet. Onder Stern is de league uitgebreid naar dertig teams, maar de aanwezigheid van Air Jordan doet de rest. Nike besluit te investeren in Jordan en daarmee de NBA. Spelers tekenen individuele sponsorcontracten voor astronomische bedragen, de salarissen van spelers maken een reuzensprong, de tv-rechten worden voor het twintigvoudige bedrag verkocht en het aantal landen dat de NBA uitzendt stijgt van twee naar 243 nu. Michael Jordan is het icoon van de jaren negentig en Stern is daar zeer goed op ingesprongen.
76ers V Bulls
De globalisering
Na het tijdperk-Jordan is er de globalisering: spelers van over de hele wereld komen in de NBA te spelen. Dit seizoen startten er 92 buitenlandse spelers uit 39 verschillende landen. Hoogtepunt was de intrede van de Chinees Yao Ming in 2002. De 2,29 meter lange center opent de deuren voor de NBA in China. Sindsdien zijn er ieder voorseizoen wedstrijden in China en andere Aziatische landen. Daarnaast is er het NBA Without Borders-programma, waar spelers naar hulpbehoevende landen afreizen om daar aandacht te vragen en hulp te bieden aan lokale inwoners met verschillende projecten. Stern wil dat de NBA meer is dan alleen de spectaculaire basketballcompetitie, en dat is hem zeker gelukt. De NBA Dress Code zorgde ervoor dat spelers tegenwoordig zich geen rare kledinguitspattingen kunnen veroorloven. Dat was tegen het zere been van Allen Iverson, maar tegenwoordig bewijst Russell Westbrook dat dat ook prima kan binnen de lijntjes.
Houston Rockets v Indiana Pacers
Controverses

  • Volgens critici ‘kiest’ Stern tijdens de Draft in 1985 een licht verfrommelde envelop, wetende dat daar de New York Knicks in zit en daardoor de eerste keuze hebben. De Knicks zijn belangrijk voor de uitstraling van de NBA en zouden daarom baat hebben bij die eerste pick.
  • Op 8 december 2011 blokkeert Stern de trade van Chris Paul naar de Lakers. Als gevolg daarvan zou Lamar Odom naar de New Orléans Hornets verhuizen en Pau Gasol naar de Houston Rockets. Stern vindt echter dat de Lakers daardoor een te sterk team zouden worden. Daarnaast is de NBA ‘eigenaar’ van de Hornets op dat moment, waardoor de integriteit van Stern in het geding komt.
  • Een primeur op 30 november 2012: de San Antonio Spurs krijgen een boete van 250 duizend dollar omdat ze in een wedstrijd op nationale televisie zowel Tony Parker, Tim Duncan als Manu Ginobili aan de kant houden. De spelers zijn niet geblesseerd, maar worden gespaard vanwege het drukke wedstrijdschema. Stern beschouwt het als een belediging en bestraft de ploeg van de eigenzinnige Greg Popovich.

De kleurrijke Stern zal echter herinnerd worden als de man die de NBA op de kaart zette. Bij David Letterman keek hij afgelopen week in een humoristische top tien terug op zijn carrière.

Tot slot. Nemanja Nedovic had de eer om afgelopen zomer als laatste gedrafte speler door David Stern uitgeroepen te worden. Het leverde een mooi applaus op.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen