Thomas kandidaat bij Pistons

Door

Nieuwe eigenaar Tom Gores zit nog maar net in het zadel of het schip dat Detroit Pistons heet, wordt grondig schoongemaakt. Zijn eerste daad was coach John Kuester bedanken voor zijn slechte diensten. In de speurtocht naar iemand die nieuwe successen moet gaan brengen worden Mike Woodsom, Kelvin Sampson, Bill Laimbeer en Isiah Lord Thomas III genoemd.

Dat de naam van Thomas op deze shortlist staat is opvallend. Want wordt de ex-Piston niet nadrukkelijk in verband gebracht met New York Knicks? De algemene verwachting is, zeker in The Big Apple, dat hij terugkeert op het oude nest. Eerder werkte Thomas daar al met wisselend succes van 2003-2008 als president bij de franchise.

Zelf ontkent de 50-jarige zijn oude baantje terug te willen. En ook binnen de club in New York zijn geluiden hoorbaar dat Thomas geen kandidaat is om vertrekkend general manager en president Donnie Walsh op te volgen. Nee zeggen richting buitenwereld is vaak ja bedoelen in dit soort situaties.

Vanuit het oogpunt van de Pistons is het geen gekke gedachte de voormalige point guard voor de huidige Bad Boys te zetten, al zijn het gezien de laatste twee seizoenen onder Kuester meer de Sad Boys geworden. Met een eventuele terugkeer naar de autostad haalt de franchise een stuk nostalgie binnen. Goed voor de fans en de spelers moet Gores denken, waar Joe Dumars al de scepter zwaait als president.

Thomas is het gezicht van de franchise. Hij speelde zijn hele loopbaan (1981-1994) voor de Pistons, waarin zij ook nog eens twee NBA-titels pakten. Vlak voor het roemruchte Bulls-tijdperk heerste Detroit. In 1989 en 1990 was de spelverdeler onderdeel van dit succesteam met namen als Dumars, Dennis Rodman, Rick Mahorn, James Edwards en Vinnie Johnson. Zijn nummer 11 hangt ook in de nok van de Van Andel Arena.

De twaalfvoudig All Star schijnt graag terug te willen keren naar de NBA. Momenteel is hij hoofdcoach van Florida International University. Onder leiding van de Hall of Famer is het record van FIU 18-44. Niet echt om over naar huis te schrijven.

Dat waren zijn prestaties als coach bij Indiana Pacers en later bij de Knicks ook niet. Hoewel hij Indiana wel van 2000 tot 2003 naar de playoffs leidde. Nadat de Pacers hem de laan uit hadden gestuurd wegens een tegenvallende tweede seizoensdeel en een kort bezoekje aan de postseason in 2003 vertrok Thomas naar New York. Daar zat hij onder andere twee jaar op de bank als coach: 56-108.

Volgens de geruchtenstroom is de man die 18.822 punten maakte in zijn carrière niet de hoofdgegadigde. Al langer circuleert de naam van Woodson rond. Ook daarmee zou Gores een oud-Piston aantrekken. Hetzelfde geldt overigens voor Laimbeer, waarmee Thomas nog heeft samengespeeld.

Ook leuk om te lezen