The Final Drive: Doug Martin sloopt de Raiders

Door

Dinsdag 6 november en met nog acht weken te gaan in het seizoen is dit weer The Final Drive. Deze week komen twee sensationele rookies aanbod en besteden we verder aandacht aan de Chicago Bears, Andrew Luck, Adrian Peterson, de Saints defense en een vreemde fake field goal.

Storylines

Andrew Luck en Doug Martin stapten deze week in de spotlights. Van de als eerste gedrafte Luck was dat wel te verwachten, maar dat Martin zich zo snel zou ontwikkelen hadden weinig mensen verwacht. Dat de Bears defense zo sterk zou zijn had voor het seizoen ook niemand voorspeld.  Drie storylines dus deze week, twee opvallende rookies en één opmerkelijke defense.

Doug Martin is een sensatie. Zondag was hij zowat eigenhanding verantwoordelijk voor de overwinning van de Tampa Bay Buccaneers op de Oakland Raiders. De rookie running back had 29 balcontacten (25 rushes en vier receptions) en kwam daarin tot 251 rushing yards, 21 receiving yards en vier touchdowns.

De explosie van Martin komt niet geheel uit het niets. Vorige week tegen de Vikings was hij ook al goed voor in totaal 214 yards en twee touchdowns.

Drie van de vier touchdowns van Martin kwamen na lange rushes van respectievelijk 45, 67 en 70 yards. Daarmee was hij de eerste running back sinds 1940 die drie touchdown runs van tenminste 45 yards in één duel liet noteren.

Het duel tegen de Raiders was ook om andere redenen bijzonder voor de Tampa Bay back. Martin werd namelijk in Oakland geboren en ging in de Bay Area naar high school. Zodoende waren meer dan zestig vrienden en familieleden aanwezig in het stadion.

Tijdens zijn post game interview straalde de blijdschap dan ook van het gezicht bij Martin, “Everybody was there. It was awesome. “It’s surreal right now. I’m just doing my job out there. I’m honored”.

Naast de spectaculaire ontwikkeling van hun running back gaat ook de rest van de Buccaneers offense steeds beter presteren. Van de laatste vier duel vier duel wonnen de Buccaneers (4-4) er drie en scoorden ze bovendien gemiddelde 37,5 punten per duel. Ter vergelijking: in de eerste vier duels waren de Bucs 1-3 en scoorden ze gemiddeld 20,5 punten.

Scoren doen ook de Bears, op alle mogelijke manieren. Een blocked punt werd omgezet in een touchdown, Brian Urlacher scoorde uit een pass interception, Matt Forte scoorde een rushing touchdown en Jay Cutler wist ook nog drie keer Brandon Marshall met een pass in de endzone te bereiken.

Tegen de Titans hadden de Bears, alweer voor de derde keer dit seizoen, vijf takeaways (vier fumble recoveries en een interception). Met name Charles Tillman was een plaag voor de Titans. De cornerback veroorzaakte eigenhandig vier van de in totaal zes fumbles van Tennessee.

De defense en special teams van Chicago scoorden dit seizoen al acht touchdowns. Daarnaast heeft de Bears defense dit seizoen al 28 takeaways (17 interception en 11 fumble recoveries), en dat in slechts acht wedstrijden.

De offense van de Bears is nog niet volledig op dreef, maar tegen de Titans werd er lustig op los gescoord. De 51 punten van de Bears waren het hoogste puntenaantal sinds een 61-7 overwinning op de Packers in 1980.

Het zijn voorlopig mooie tijden voor de Bears en dat was ook te merken in Nashville. Bears fans namen het stadion over, ze begeleidden alle highlights waarin de Packers voorkwamen met boegeroep en het “Let’s go, Bears” was regelmatig te horen.

De aanwezigheid van de fans was ook bij Jay Cutler niet onopgemerkt gebleven, “It was weird, I had to hush the crowd down in the red zone, and they got quiet really quick. We have the best fans in the world“.

Chicago zal de steun van zijn fans ook komend weekend goed kunnen gebruiken. Zondag komen namelijk de Texans op bezoek in Solder Field. Houston heeft net als de Bears een 7-1 record en de Texans defense zal een echte test vormen voor Jay Cutler en zijn offense.

Na zondag zullen we hoe dan ook meer weten over hoever de Bears daadwerkelijk zijn.

Andrew Luck en de Indianapols Colts zijn in ieder geval verder dan voor het seizoen werd verwacht, zoveel is na zondag wel duidelijk. De Colts quarterback brak in het duel tegen de Dolphins het record van Cam Newton voor meeste passing yards in een wedstrijd door een rookie en leidde Indianapolis (5-3) naar hun derde overwinning op rij.

Luck werd door iedereen als NFL ready beschouwd, maar na een 2-14 record en het vertrek van Peyton Manning naar de Broncos werd er dit seizoen weinig van de Colts verwacht. De erfenis van Manning weegt zwaar, maar Luck heeft tot nu toe al regelmatig indruk gemaakt.

Opvallend is dat Luck en zijn voorganger tot nu toe beide precies 2404 passing yards op hun naam hebben staan. Daarnaast hebben de Broncos van Manning en de Colts van Luck ook allebei een 5-3 record.

Dat Indianapolis halverwege het seizoen 5-3 is, is een prestatie van formaat te noemen. Zeker als je bedenkt dat de Colts het seizoen begonnen met een 1-2 record en daarna ook nog eens het nieuws te verwerken kregen dat hun headcoach Chuck Pagano leukemie had.

Maar dat vreselijke nieuws lijkt het team van Indianapolis dichter bij elkaar te hebben gebracht. De Colts wonnen sindsdien vier van hun vijf duels  en zouden met hun record de playoffs in mogen als het seizoen nu eindigde.

Pagano zelf was zondag aanwezig, en sprak het team zowel voor als na de wedstrijd toe. Zowel coach als team hebben nog een lange weg te gaan, elk in hun eigen strijd. Maar voor beide ziet het er nu een stuk beter uit dan zes weken geleden.

Record Watch

De 433 passing yards van Andrew Luck tegen de Dolphins waren precies één meer dan het vorige rookie record van Cam Newton. Luck evenaarde in het duel ook een record van zijn illustere voorganger Peyton Manning. Hij werd namelijk de tweede rookie quarterback ooit die in vier duels voor meer dan 300 yards gooide. Met nog acht duels te gaan voor de Colts kon dat record in de komende weken wel eens gebroken kunnen worden.

Top 5

Doug Martin werd als eenendertigste gedraft door de Buccaneers en laat nu alle teams die hem voorbij lieten gaan zien dat zij een grote fout hebben gemaakt.

Adrian Peterson had zeventien carries voor 182 yards en twee touchdowns in het duel met de Seahawks. Het is alleen jammer dat hij weining steun krijgt van zijn quarterback.

Charles Tillman is 31 jaar oud, maar lijkt steeds beter te worden. Een cornerback die vier fumbles afdwingt in een duel is een kostbaar bezit voor de Bears.

Andrew Luck laat niet alleen met zijn statistieken, maar ook met zijn rust en zijn overzicht zien dat hij veel verder is dan een normale rookie quarterback.

Brandon Marshall zal nog geen moment spijt hebben van zijn overstap naar de Bears. Tegen de Titans werd hij negen keer bereikt door zijn maatje Jay Cutler met 122 yards en drie touchdowns als gevolg.

Play of the Week

Er waren zoveel goede plays deze week, maar één play was zo slecht dat het al die goede plays bijna doet vergeten.

Met een achterstand van 20-17 tegen de Giants hadden de Steelers gewoon een field goal kunnen maken van de Giants 3-yard line, maar dat was blijkbaar te makkelijk voor Steelers coach Mike Tomlin. Pittsburgh probeerde om met een fake een touchdown te scoren, maar dat mislukte jammerlijk.

Tomlin mag van geluk spreken dat zijn defense de falende Giants offense wist te stoppen en de Steelers alsnog het duel wonnen. Anders had deze mislukte play hem de hele week achtervolgd.

Flop 5

Christian Ponder lijkt met de week slechter te worden. Tegen de Seahawks was de Vikings quarterback 11-22 voor een povere 63 yards en een interception.

De Chiefs running game zou eigenlijk hun grootste kracht moeten zijn, zeker met John Skelton als quarterback. Tegen de Chargers konden zowel Jamaal Charles (12 carries 39 yards) als Peyton Hillis (7 carries 14 yards) echter niets uitrichten.

Eli Manning staat bekend om zijn fourth quarter comebacks, maar tegen de Steelers was daar niks van te merken. De Giants hadden drie drives in het vierde kwart en gingen drie keer three-and-out.

De Philadelphia Eagles verloren voor de vierde keer op rij en brachten de baan van Andy Reid nog verder in gevaar.

De Tennessee Titans maakten het door hun vijf turnovers wel heel gemakkelijk voor de Bears. Door de 51 punten tegen staan de Titans nu laatste in de NFL met gemiddeld 34,2 punten tegen per duel.

Verrassingen van de week

Isaac Redman keerde terug bij de Steelers na zijn blessure en gaf direct zijn visitekaartje af met 26 carries voor 147 yards en een touchdown.

Russell Wilson is stiekem bezig aan een zeer sterk eerste seizoen. Tegen de Vikings was hij 16-24 voor 173 yards en drie touchdowns en had hij een quarterback rating van 127,3.

De Saints defense was het hele seizoen zo lek als een zeef, maar tegen de Eagles was daar niks van te merken. Michael Vick werd het hele duel onder druk gezet met zeven sacks en een interception als gevolg.

 

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen