The Final Drive: Back up quarterbacks falen

Door

Het is dinsdag en dus is het weer tijd voor The Final Drive. Het was weer een week vol amusement in de NFL. In drie van de vroege duels op zondag was er een overtime periode nodig om een winnaar te beslissen, Matt Ryan was gul voor de Cardinals, twee QBs en twee receivers maakten er een feest van in Houston en de Eagles verloren. Alweer.

Storylines

Vorige week raakten de nodige quarterbacks geblesseerd en dus moesten deze week een aantal back ups hun opwachting maken. Dat was in de meeste gevallen weining succesvol, zeg maar gerust vrij rampzalig.

Één back up pakte wel zijn kans, Colin Kaepernick. De 49ers quarterback maakte een uitstekende indruk en dat in een duel met de sterke defense van de Bears. Zo’n goede indruk zelfs dat coach Harbaugh na de wedstrijd bestookt werd met vragen of Kaepernick ook komend weekend de kans zal krijgen om te starten.

Kaepernick, een tweede jaars prof met een uitstekend track record in het college football, was tegen Chicago 16-23 voor 243 yards en gooide bovendien twee touchdown passes. Opmerkelijk was bovendien dat het gemiddelde van 9,3 yards per passing attempt het hoogste gemiddelde voor San Francisco was in de laatste vijf duels.

Uit enthousiasme voor het goede spel van zijn quarterback maakte tight end Vernon Davis in het vierde kwart zelfs een buiging voor Kaepernick. Davis: “I respect him, I love him, I’m so proud of him at that moment.”

Een dergelijke uiting van bewondering zat er niet in voor de andere back up quarterbacks die deze week mochten starten, bij lange na niet.

Nick Foles stelde teleur voor de Eagles die voor de zesde keer op rij verloren. Foles gooide maar liefst 46 passes, maar zag daarvan minder dan de helft (21) aankomen bij een receiver. Het waren vooral penalties en turnovers, waaronder twee interceptions van Foles, die de Eagles de das omdeden.

Pittsburgh Steelers back up Byron Leftwich was ook weining indrukwekkend zondag, en brak bovendien twee ribben in het duel tegen de Ravens. Omdat Ben Roethlisberger vorige week ook al een ribblessure opliep  wordt het probleem op de quarterback positie dus alleen maar groter voor de Steelers.

Ook Jason Campbell kon als vervanger van Jay Cutler bij de Bears geen potten breken. Campbell gooide de bal 22 keer, maar kon daarme slechts 104 yards overbruggen. Daarnaast fumblede hij twee keer (beide keren hield Chicago balbezit) en gooide hij twee interceptions tegenover één touchdown.

Elders waren de quarterbacks wel in vorm, vooral in Houston. Vooraf werd er weinig verwacht van de Jaguars (1-8) en dat leek tot de nodige onderschatting te leiden bij de Texans (8-1). Maar spektakel ligt in de NFL overal de loer, Jacksonville gaf goed partij en wist zelfs overtime af te dwingen.

De Texans werden dus bijna verrast door de Jaguars, maar door 43 completions (een franchise record) en vijf touchdowns (een career high) van Matt Schaub wist Houston dat te voorkomen. Schaub gooide bovendien voor in totaal 527 yards, het op één na hoogste aantal hoogste aantal ooit in de geschiedenis van de NFL.

In het spectaculaire duel liet ook Chad Henne, die als vroeg in het veld kwam als vervanger van Blaine Gabbert bij de Jaguars, zich niet onbetuigd. Henne bereikte zestien keer een receiver voor 354 yards en vier touchdowns.

Spectaculair was bijna een understatement voor dit duel. Rookie receiver Justin Blackmon van de Jaguars ving zeven passes voor 236 yards, oftewel 33,7 yards per catch, en een touchdown. Texans receiver Andre Johnson wilde daar uiteraard niet bij achterblijven. Johnson ving veertien passes voor 273 yards en de game-winning touchdown.

Ook het andere 8-1 team, Atlanta, won zondag en is nu dus 9-1. Matt Ryan leek er echter alles aan te doen om de Falcons voor de tweede keer op rij te laten verliezen. Een career high van vijf interceptions van Ryan was echter nog steeds niet genoeg voor de Cardinals om een zesde nederlaag op rij te voorkomen.

De Falcons wonnen dus weer, maar ze maken niet echt indruk. Atlanta heeft de leiding in de divisie stevig in handen, maar ziet ook hoe de New Orleans Saints (5-5, drie keer winst op rij) en de Tampa Bay Buccaneers (6-4, vier overwinningen op rij) steeds beter beginnen te draaien.

Diezelfde Bucs (uit) en Saints (thuis) zijn de eerstvolgende tegenstanders voor de Falcons. De play-offs zullen niet meer op het spel komen te staan voor Atlanta, maar prestige en vertrouwen tellen ook. Tampa en New Orleans zullen in ieder geval niet zo vergevingsgezind zijn als de Cardinals.

In tegenstelling tot Arizona beschikken de Buccaneers en de Saints namelijk wel over goede quarterbacks. De Cardinals kwamen zondag niet verder dan 70 passing yards, meer Josh Freeman en zeker Drew Brees zullen de defensie van de Falcons wel op de proef stellen

Het beloven dus nog leuke weken te worden in de NFC South. En als deze week een indicatie is, dan worden het sowieso nog interessante weken in de hele NFL.

Record watch

Het duel tussen de Texans en de Jaguars zorgde voor één record en één bijna record. Matt Schaub moet alleen Norm van Brocklin van de 1951 Los Angeles Rams met 554 passing yards in één duel voor zich dulden.

Daarnaast was  het voor het eerst in de geschiedenis van de NFL dat twee receiver van verschillende teams (Johnson en Blackmon) die in hetzelfde duel goed waren voor meer dan 200 receiving yards.

Top 5

Matt Schaub kon met zijn 43 completions, vijf touchdowns en 527 yards natuurlijk niet ontbreken in de top vijf. Het is duidelijk het tijdperk voor de quarterbacks in de NFL.

Robert Griffin III speelde de beste wedstrijd van zijn nog prille loopbaan, efficiënter dan 14-15 voor 200 yards en vier touchdowns kan het bijna niet. Tel daarbij twintig rushes voor 76 yards bij op en je hebt een franchise quaterback.

Justin Blackmon geeft Jaguars fans hoop voor de toekomst. Hij verdient alleen een betere quarterback, want hoewel Chad Henne het goed deed tegen de Texans is hij, net als Blaine Gabbert, niet de stabiele quarterback de Jacksonville nodig heeft.

Von Miller mag ook deze week niet ontbreken in onze top vijf. Met drie sacks tegen de Chargers kwam hij alweer op 24,5 sacks in zijn eerste 25 NFL duels, indrukwekkend.

Andre Johnson wordt de laatste weken steeds vaker gezocht door Matt Schaub, en terecht. Met de 273 receiving yards van zondag komt hij nu op 870 yards voor het seizoen, nog steeds slechts elfde in de league.

Play of the week

De fumble recovery van Arizona Cardinals cornerback Greg Toler is het soort play waar coaches blij van worden. Heads-up plays zoals die van Toler kunnen een team net dat zetje geven om een spannend duel te winnen. Het moet dan ook frustrerend zijn voor de Cards defense dat de offense zo weining doet met de kansen die de defense creëert.

Flop 5

Andrew Luck wist voor het duel met de Patriots dat turnovers dodelijk zouden zijn. Die wetenschap hielp hem niet, Luck leed vier keer balverlies (drie interceptions en een fumble) en maakte zijn Colts daarmee kansloos.

Matt Ryan leed ook veel balverlies, erg veel balverlies. Ryan mocht van geluk spelen dat zijn vijf interceptions tegen de Cardinals kwamen die zo langzamerhand bijna beter zonder quarterback kunnen gaan spelen.

De Arizona Cardinals quarterbacks bakken er namelijk werkelijk helemaal niks van. FOX liet op het einde van het  tweede kwart een, vooral voor Cardinals fans, bedroevende statistiek zien, “passing yards: Atlanta 141, Arizona 1.”

Nick Foles bakte er ook weinig van en zijn kans om starter te worden bij de Eagles lijkt al weer verkeken. Misschien ligt het probleem bij de Eagles echter wel meer bij de offensive line, want het lijkt niet uit te maken wie er quarterback is, turnovers leidt Philadelphia toch wel.

Mason Crosby zit in een enorme dip. De Packers kicker gooide weliswaar het duel met de Lions op slot met een benutte field goal, maar heeft verder weining om tevreden over te zijn dit seizoen. Crosby miste zondag twee keer en is dit seizoen elf uit achttien met zijn kicks. Met een percentage van 61,1 procent is hij op dit moment de op één na slechtste kicker in de NFL.

Verrassingen van de week

LaRod Stephens-Howling had de tweede 100-yard rushing game van zijn carrière tegen de Falcons. Zijn 127 rushing yards waren tevens een career-high.

Marcel Reece ontwikkelt zich tot een all-round wapen voor de Raiders. De running back was tegen de Saints goed voor 103 yards over de grond en 90 yards door de lucht.

Chad Henne en de Jacksonville Jaguars verdienen alle credits voor hun spel tegen de Texans. Ook de beslissing van coach Mike Mularkey om in overtime op 4th-and-10 gewoon voor de winst te gaan verdient lof.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen