The Final Drive – Adrian Peterson op recordjacht

Door

Na een weekje afwezig te zijn geweest is hier weer The Final Drive. Deze week hebben we aandacht voor de play-off race in de NFC East, de knappe winst van de 49ers in Foxboro, de recordjacht van Adrian Peterson en Calvin Johnson en nog veel meer.

The Final DriveStorylines

Het is jammer dat het reguliere seizoen er alweer bijna op zit, want dit NFL-seizoen wordt met de week leuker. Ook deze week waren er weer een aantal prachtige wedstrijden en stelden een aantal teams een play-off plekje veilig. Maar wat toch het verhaal van het jaar in de NFL genoemd mag worden is de geweldige comeback van Adrian Peterson. Hij was al een vaste gast in de wekelijkse top vijf, maar deze week hebben we wat meer aandacht voor de prestaties de meest ongrijpbare running back in de NFL.

Adrian PetersonAdrian Peterson blijft week na week verbazen. Na zijn ernstige knieblessure werd er voorafgaand aan het seizoen verwacht dat de Vikings running back tijd nodig zou hebben om terug te komen op zijn oude niveau, maar niks bleek minder waar. Peterson was niet alleen vrijwel meteen weer zijn oude zelf, hij blijkt zelfs nog beter te zijn geworden.

Ook tegen de St. Louis Rams liet de Vikings ster weer zien in spectaculaire vorm te zijn door 212 yards te overbruggen en een touchdown te scoren. Met nog twee duels te gaan dit seizoen heeft de man die vanwege zijn tomeloze energie door zijn ouders op jonge leeftijd al ‘All Day’ werd genoemd zelfs nog kans om het rushing record van de legendarische Eric Dickerson te verbreken.

Dickerson rushte in het seizoen 1984 voor in totaal 2105 yards voor de Los Angeles Rams. Dat 28 jaar oude record kan nu dus verbroken worden. Peterson dient dan wel in de laatste twee wedstrijden tenminste 293 yards te overbruggen. Ofwel een gemiddelde van 146,5 yards per duel.

Dat lijkt een moeilijke opdracht, maar in zijn laatste acht duels is Peterson vrijwel onstopbaar gebleken. Tegen zeker niet de gemakkelijkste tegenstanders rushte de Vikings running back in die periode namelijk gemiddeld voor meer dan 164 yards per duel.

Er is nog genoeg spanning in de laatste twee weken van het seizoen, maar zeker voor de neutrale kijker is de geweldige comeback van Adrian Peterson de meest interessante storyline om op te letten in de slotfase van dit toch al spectaculaire reguliere seizoen.

Washington RedskinsDe NFC East play-off race werd dit weekend weer een stukje spannender. Door het verlies van de Giants en de winst van zowel de Cowboys als de Redskins staan alle drie die teams nu gedeeld aan kop met een 8-6 record.

De Redskins lijken op dit moment de beste papieren te hebben. Zondag liet Washington zien niet afhankelijk te zijn van Robert Griffin en bovendien in Kirk Cousins een waardige vervanger te hebben voor de sensationele rookie. Niet alleen wonnen de ‘Skins al vijf duels op rij, ze hebben ook een beter onderling resultaat tegen de Giants en spelen bovendien hun laatste duel thuis tegen de Cowboys.  Met twee overwinningen in de laatste twee duels is Washington zeker van divisiewinst.

Voor de Giants ziet het er inmiddels een stuk minder florissant uit. Tegen de Falcons lagen de Giants een goose egg zoals dat zo mooi heet. De Giants verloren zonder zelf ook maar één punt op het scorebord te zetten, 34-0. Als New York zijn laatste twee duels wint is het zeker van een wild card, maar om de divisie te winnen moeten de Giants hopen op een misstap van zowel de Redskins als de Cowboys.

Diezelfde Cowboys doen het de laatste weken een stuk beter. De thuiswinst op de Steelers was alweer de derde overwinning op rij voor Dallas. Opvallend is verder dat de vaak bekritiseerde Tony Romo op dit moment derde is in de NFL met 4269 passing yards.

Als de Cowboys komend weekend thuis weten te winnen van de Saints zal de laatste week van het seizoen beslissend worden. Wint Dallas dan in Washington dan is de divisietitel binnen. Bij verlies is het echter mogelijk dat de Cowboys de play-offs alsnog moeten missen als de Giants hun laatste twee duels allebei winnend afsluiten.

Kortom, met nog twee weken te gaan in het reguliere seizoen kan er nog van alles gebeuren in de NFC East.

San Francisco 49ers @ New England PatriotsHet duel in Foxboro tussen de Patriots en de 49ers stelde niet teleur, verre van. Vooraf werd dit duel al door ons benoemd als match of the week en dat bleek zondagnacht meer dan terecht te zijn geweest.

Dat het duel van zondag een shootout werd was nog niet eens zo’n grote verrassing, dat de 49ers de winnaar werden van die shootout wel. De credits daarvoor gaan voor een groot deel naar ‘Niners coach Jim Harbaugh die het enkele weken geleden aandurfde om Colin Kaepernick gewoon te laten staan als starter, ook nadat Alex Smith weer was hersteld van een hersenschudding.

Na een 31-3 voorsprong leek San Francisco het duel alsnog weg te geven door een Patriots comeback van 28 punten op rij toe te staan. Maar Kaepernick bleef koel en bereikte met nog iets meer dan zes minuten te gaan Michael Crabtree voor een touchdown en een 38-31 voorsprong die San Francisco niet meer afstond.

De winst van de 49ers is om verschillende redenen opmerkelijk, niet in de laatste plaats omdat het de eerste thuisnederlaag in december was voor de Patriots in de afgelopen tien jaar. Maar belangrijker voor San Francisco, het liet zien dat Kaepernick en het hele team ook onder grote druk kunnen presteren.

Dat was ook wat coach Harbaugh meenam uit de wedstrijd. “Ik woonde vroeger vlakbij een treinstation in Chicago”, zei Harbaugh na de wedstrijd. “En het is net als het geluid van de treinen, hoe vaker je dat hoort, hoe minder je het opmerkt. Zo is het ook met ons team en de druk die grote wedstrijden met zich meebrengen. Hoe vaker je die druk voelt, hoe minder je er van merkt.”

Het is voor de ‘Niners te hopen dat de theorie van Harbaugh zich ook in het postseason zal bewijzen. Michael Crabtree is in ieder geval vol vertrouwen, “Whatever it takes, that’s our motto. … We feel like we can do anything, sky’s the limit.”

Record Watch

In de laatste twee weken van dit reguliere seizoen staan twee van de meest aansprekende records in de NFL nog op de tocht. Zowel Adrian Peterson als Calvin Johnson hebben nog de kans om records te breken die al tijden in de boeken staan.

Volgens de ‘NFL Milestone Tracker’ zal Peterson als hij zijn huidige prestaties doorzet uitkomen op 2071 yards, net niet genoeg voor het record van Eric Dickerson. Maar zoals hierboven al vermeld werd, met de huidige vorm van A.D. valt niks uit te sluiten.

Johnson ligt wel nog steeds op schema om het record van Jerry Rice te verbreken. Zijn totaal zal als hij zijn huidige tempo doorzet uitkomen op 1905 receiving yards, 57 meer dan Rice in 1995.

Top 5

Russell WilsonColin Kaepernick bewijst steeds meer het gelijk van Jim Harbaugh. In het belangrijkste duel van zijn nog jonge carrière gooide hij vier touchdown passes.

Russell Wilson zorgt ook voor een steeds grotere glimlach bij zijn coach. Tegen de Bills had Wilson drie rushing touchdowns en één passing touchdown. De Seahawks scoorden bovendien voor de tweede week op rij tenminste vijftig punten.

Adrian Peterson heeft inmiddels een vaste stek in de top vijf. Ook deze week waren zijn prestaties weer bijna buitenaards.

Michael Crabtree lijkt zich lekker te voelen met Kaepernick als quarterback. Tegen de Patriots leverde dat twee touchdown catches en een totaal van 107 receiving yards op.

Drew Brees had een paar mindere weken, maar in de slachtpartij tegen de Buccaneers was hij weer helemaal de oude. Meer dan 300 passing yards en vier touchdowns waren het gevolg.

Play of the week

Het leidde niet tot een touchdown en de run zelf was ook niet zo heel bijzonder, maar de manier waarop Knowshon Moreno over een vrijwel rechtopstaande Ed Reed sprong was desondanks wel één van de meest spectaculaire momenten van de week.

Flop 5

Josh FreemanJosh Freeman was tot nu toe dit seizoen erg zuinig op de bal, maar op bezoek in New Orleans bleek daar weinig van. Mede door de vier interceptions die Freeman gooide wisten ook de Buccaneers zondag, net als de Giants, geen enkel punt te scoren.

Eli Manning was net als Freeman niet bijster goed op dreef. Manning gooide twee interceptions en wist slechts 161 yards te overbruggen met zijn passes.

Matthew Stafford mag had zondag ook geen beste dag. Stafford gooide drie interceptions en zorgde er daarmee mede voor dat de Lions verloren van de Cardinals. Inderdaad, dezelfde Cardinals die negen duels op rij hadden verloren.

Mark Sanchez bakte er ook weer weinig van en hielp daardoor de laatste kansen voorbakte er ook weer weinig van en hielp daardoor de laatste kansen voor de Jets om nog de play-offs te bereiken om zeep. Vijf turnovers van Sanchez, vier interceptions en een fumble, zorgden voor verlies tegen de Titans.

Joe Flacco speelde zijn eerste duel onder de nieuwe offensive coordinator Jim Caldwell. Veel verschil maakte het nog niet. Flacco completeerde slechts de helft van zijn veertig passes, gooide een interception die tot zes punten voor de Broncos leidde, en verloor bovendien een fumble.

Verrassingen van de week

De Arizona Cardinals hadden negen duels op rij verloren, maar aan die reeks kwam een einde tegen de Detroit Lions. Deze keer waren het eindelijk eens de Cardinals die konden profiteren van fouten van anderen in plaats van andersom. Na het 58-0 verlies tegen de Seahawks was de 38-10 overwinning een welkome opsteker voor Arizona.

Kirk Cousins bleek een uitstekende vervanger van Robert Griffin in het uitduel tegen de Cleveland Browns. Cousins gooide weliswaar een interception, maar passte ook voor meer dan 300 yards en twee touchdowns.

De Saints defense was nou niet bepaald ondoordringbaar dit seizoen, maar tegen de Buccaneers werd niks weggegeven. De 41-0 overwinning was de eerste shutout voor de Saints sinds een 12-0 winst op de New York Jets in 1995.

 

 

Foto’s: Getty Images

 

 

 

Ook leuk om te lezen